La Biblioteca „Târgu-Mureș”, în cadrul Programului de orientare profesională „Viitoarea mea carieră”, a avut loc întâlnirea renumitului creator de încălțăminte, Valentin Frunză, cu elevii Liceului Teoretic Ștefan cel Mare și Colegiului Tehnologic din Chișinău.
„Magicianul” pantofilor bărbăteşti din Moldova, cum este numit Valentin Frunză, este cunoscut atât în ţară cât și peste hotarele ei, datorită pantofilor de calitate pe care i-a confecţionat de-a lungul timpului.
Meșterul recunoaște că, inițial, meseria de cizmar nu prea l-a atras. Şi-a încercat puterile în alte domenii înainte de a se stabili definitiv la atelier. Deşi muncea alături de tatăl său de la vârsta de 12 ani, a decis că nu va deveni pantofar şi, absolvind liceul, a plecat la studii în Bucureşti, la o facultate cu profil economic. A activat în mai multe domenii, a călătorit mult dar, până la urmă, acum nouă ani, s-a reîntors la meserie. A folosit cunoştinţele pe care le învăţase în atelierul tatei şi, totodată, a început să aplice o metodă de lucru pe care a descoperit-o într-o carte scrisă de un meşter din Budapesta, metoda tradiţională de coasere a tălpii din crust vegetal.
Intrigaţi, viitorii absolvenţi, l-au luat la întrebări pe Valentin şi iată ce au aflat…
– La ce vârstă aţi creat prima pereche de pantofi?
La vârsta de 16 ani şi-i am şi acum. S-au păstrat, deoarece când i-am încălţat, nu mi-au plăcut. Chiar nici tata n-a putut să-i vândă, pentru că sunt făcuţi din piele întoarsă, iar clienţii lui, fiind de prin sate, nu prea purtau piele întoarsă. Stau şi acum la mine în atelier.
– Care brand vă inspiră în crearea pantofilor?
Îmi place eleganţa pantofului italian şi sunt încântat de imaginația lui Ivan Crivelarro. Admir fantezia fără limite a meşterilor niponi, care mă fascinează prin perfecționarea oricărui detaliu, însă, personal, nu aş dori să mă îndepărtez prea tare de conservatismul englezesc. Mă inspiră mult lucrările dinastiei Lobb din Londra.
– Cât timp lucrați la o pereche de pantofi și de unde procurați materia primă?
Materia primă o iau din Europa. Ultimul lot mare l-am cumpărat de la Viena și am mai procurat niște instrumente și creme bune din Milano. Aproximativ o lună îmi ia să realizez o comandă.
– Care este preţul pantofilor Dvs?
Preţul unei perechi de pantofi porneşte de la 450 de euro. În cazul când piciorul clientului este mult prea lat sau gros, fac un pantof la comandă. Aceasta ar influenţa pretul, prețul inițial fiind de 620 euro, dar poate crește în dependență de dorințele clientului, dar şi perioada de execuţie a comenzii s-ar lungi cu câteva zile. Preţul iarăși influențează în cazul când am nişte piei de o calitate, culoare şi finisaj deosebit.
– Vă mai amintiți cât a costat cea mai scumpă pereche de pantofi creată de Dvs?
Da, este o pereche de pantofi din piele de crocodil, care a costat 1700 de euro și la moment mai lucrez la încă 2 perechi.
– Ce materiale și culori preferați în crearea pantofilor?
Pantofii pe care-i confecționez sunt realizați în întregime din piele, preferata mea fiind cea de viţel. Pentru căptușeală folosesc piele moale de capră. De-asemenea, lucrez cu fire de in și cuie de mesteacăn. Cât despre culori… Prefer culoarea neagră și cea cafenie. În ultimul timp este foarte întrebată și cea albastră. Îmi plac combinațiile de nuanțe și contrastele.
– Cine sunt clienţii Dvs?
Sunt din diferite sfere de activitate şi pături sociale, atât din Moldova, cât și România, pe care-i caracterizează încrederea în sine şi realizarea în plan profesional. Majoritatea au peste treizeci de ani. Au un simţ al frumosului şi al calităţii deosebite, neinfluenţat de publicitatea din reviste de modă. Sunt persoane puternice, înțelepte, și, desigur – gentlemani.
– La ce trebuie să atragă atenția cumpărătorii, alegând o pereche de pantofi?
Pantofii calitativi trebuie să fie din piele, moale la atingere, iar talpa trebuie să fie flexibilă, cât nu l-ai indoi pantoful, talpa nu trebuie să crape.
– Urmăriţi tendinţele de modă în materie de pantofi bărbăteşti?
Pantofii sunt clasici de sute de ani şi nu văd ce ar putea să se schimbe în confecţionarea lor. Lucrările mele sunt cusute manual şi ţin 10-15 ani, iar moda se schimbă de sute de ori. Modelul de pantofi Derby classic, de exemplu, are o vechime de 300 de ani, modelul Oxford are peste 150 de ani. Nu văd unde ar putea aici interveni tendinţele modei, or, stilul rămâne acelaşi, se schimbă doar culoarea şi materia primă la confecţionare.
– I-aţi cusut vreo pereche de pantofi sau cizme soţiei?
Da, desigur. Are vreo 6-7 perechi și cred că o să-i ajungă pe mai mult timp (zâmbește Valentin). Cât despre cizme, ea a preferat să-şi cumpere o pereche cu blană, de la magazin, deoarece eu nu folosesc blana. Sunt adept al pantofilor eleganți, iar blana mai soarbe din eleganță. Și apropo, tot frigul vine de la talpa piciorului, iar eu fac pantofi cu talpa mai groasă, unde, între straturile de piele se mai găsește și un strat de plută, ceea ce protejează de frig.
Creatorul de pantofi a mai povestit despre cum a participat la Concursul Mondial de Cizmărie de la Londra și ce a învățat de la mai marii pantofari ai lumii, despre procesele de lucru în confecționarea unui pantof, despre calitățile pielii și multe altele.
Întâlnirea cu Valentin Frunză a fost una foarte interesantă și captivantă, cu o relatare vie, cu multe sfaturi şi idei despre meseria sa, despre cum e să-ți alegi o meserie şi cum să faci o carieră de succes!