Despre noi

Bun venit pe platforma digitală a Bibliotecii „Târgu Mureș” – o resursă informativă dedicată cultivării cunoașterii și promovării culturii. Aici, vă invităm să descoperiți articole variate, menite să vă ofere o perspectivă bogată asupra activităților bibliotecii noastre și a diverselor subiecte culturale.

Servicii & Programe:

Blogul nostru servește drept fereastră deschisă către activitatea noastră bibliotecară. Prin articolele noastre, vă ținem la curent cu noutățile, serviciile și programele pe care le oferim, asigurându-ne că suntem conectați în mod constant cu comunitatea noastră.

Activități Culturale:

În cadrul secțiunii vă prezentăm o cronică detaliată a evenimentelor culturale desfășurate la biblioteca noastră. Această rubrică acoperă diversitatea de manifestări, începând cu sărbătorirea Zilelor Bibliotecii și continuând cu întâlniri exclusiviste cu scriitori și personalități remarcabile din peisajul cultural al Moldovei și României. Pe lângă aceste momente, dezvăluim și activitățile specifice destinate copiilor, subliniind angajamentul nostru în a oferi experiențe culturale complete și memorabile în cadrul bibliotecii noastre.

Personalități & Citate:

Aprofundați-vă cunoștințele despre personalitățile marcante ale literaturii, atât autohtone, cât și internaționale. În această secțiune, nu doar că veți găsi biografii și realizări notabile, ci veți pătrunde în gândurile profunde ale scriitorilor prin citate semnificative. De asemenea, veți fi surprinși de curiozități inedite referitoare la viața și operele acestor iluștri ai literaturii.

De pe culmile Râșcanilor:

O secțiune dedicată cunoașterii patrimoniului cultural și istoric al cartierului Râșcani. Cu articole echilibrate și informații precise, vă îndemnăm să explorați istoria, monumentele și obiectivele turistice ale acestui cartier distinct.

Recomandări de lectură:

În această rubrică descoperiți cărți noi și remarcabile, ce merită atenția cititorilor, inclusiv lucrări consacrate din programele de lectură „Chișinăul Citește” și „Bătălia Cărților”, precum și diverse legende.

Contacte:

Suntem interesați să vă ascultăm și să interacționăm cu voi. Secțiunea de contact vă oferă posibilitatea de a ne împărtăși feedback-ul, sugestiile și întrebările. Suntem aici pentru a construi împreună o comunitate a cunoașterii și a valorilor culturale.

Bine ați venit pe Blogul Bibliotecii „Târgu Mureș”, unde aducem în prim plan cultura și cunoașterea într-o manieră informativă și echilibrată.

Biblioteca „Târgu Mureş”, este instituție de stat, subvenționată din buget, aflându-se în subordinea administrativă a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Misiune: Biblioteca „Târgu Mureș” oferă acces la informație și lectură, la instruire și loisir printr-un spectru larg de servicii și resurse, încurajează dreptul de a cunoaște, susține libertatea de expresie și diversitatea.

Viziune: Biblioteca „Târgu Mureș” – instituție modernă, senzitivă la necesitățile chișinăuienilor, cu servicii gratuite, resurse informaționale, educaționale, recreaționale, tradiționale și numerice necesare fiecărui rezident.

Biblioteca „Târgu Mureş” este un centru de informare, documentare, educație și de cultură pentru comunitatea sectorului Râșcani din Chișinău, care asigură și creează condiții pentru accesul la resurse informaționale, la servicii și facilități gratuite pentru a satisface necesitățile de lectură, informare, instruire, cercetare, educaționale, culturale și de recreere ale tuturor utilizatorilor, indiferent de etnie, sex, vârstă, stare socială, convingeri politice și religioase, ocupație, capacitate fizică și intelectuală.

Biografia Bibliotecii „Târgu Mureş” începe la 31 august 1996, când a fost inaugurată conform unui acord de colaborare între Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” şi Biblioteca Judeţeană Mureş din Târgu Mureş, România, și funcționează conform Regulamentului intern al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Manifestului UNESCO cu privire la biblioteca publică și Legea cu privire la biblioteci. Primul director al Bibliotecii „Târgu Mureş” a fost Claudia Şatravca (1996 – 2016). 

Directorul instituţiei

Stela Tymofti  (2017- prezent)

Studii:

Universitatea de Stat din Moldova (USM)

1. Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării;

2. Facultatea Sociologie și Asistență Socială

Calificare: superior

Istorie

Biblioteca „Târgu Mureş” din Chişinău a fost înființată în anul 1996, fiind rodul proiectului cultural internațional „Biblioteci în parteneriat”, elaborat de Biblioteca Municipală „B. P. Haşdeu” şi bibliotecile din România. La 31 august, în cadrul solemnităților prilejuite de Ziua Limbii Române, biblioteca a fost inaugurată în baza unui acord de colaborare semnat de Lidia Kulikovski, directorul general al Bibliotecii Municipale „B.P. Haşdeu” şi Dimitrie Poptămaş, directorul Bibliotecii Județene Mureş.

Ca spaţiu de funcţionare a fost desemnat sectorul Râşcani al capitalei, cu o populație de 139800 de locuitori.

În perioada anilor 2005-2008 biblioteca a fost supusă renovării. În 2009 Biblioteca „Târgu Mureş” a fost redeschisă, venind în fața utilizatorului cu un spațiu modern, mobilat și bine amenajat. Astfel, biblioteca, deținând o suprafață de 450 m² de la parterul unui bloc de locuinţe (bd. Moscova, 8), a devenit o instituție de mare utilitate intelectuală, prilejuind momente importante în acţiunile de lansare a numeroase opere literare, simpozioane, sesiuni de comunicări şi referate, oferind un bun prilej de conștientizare a unității culturale din spațiul românesc.  Utilizatorii au acces la internet, la catalogul electronic al bibliotecii, la bazele de date ale Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.

În 2010 se redeschide Oficiul copii.

De-a lungul anilor de activitate Biblioteca „Târgu Mureş” a fost distinsă cu un număr impresionant de distincţii: diplome, diplome de onoare, diplome de excelenţă, între care se înscrie şi distincţia „Pro Urbe”, acordată de primăria Municipiului Târgu Mureş, România.

Colecţii

Biblioteca „Târgu Mureş”, fiind o bibliotecă de carte românească, are menirea de a constitui, păstra și pune la dispoziția utilizatorilor a unei colecții cât mai complete de ediții naționale și publicații străine valoroase editate în limba română.

În prezent, colecția Bibliotecii „Târgu Mureş”, expusă integral accesului liber la raft, cuprinde cca 42.000 documente de bibliotecă, apreciate de utilizatori pentru calitatea, actualitatea, accesibilitatea şi varietatea lor. Colecţia a sporit an de an prin achiziţiile Bibliotecii Municipale „B.P. Haşdeu”, dar şi prin donaţiile din partea Bibliotecii Judeţene Mureş şi a unor intelectuali târgumureşeni, precum: Monica Avram, Dimitrie Poptămaș, Nicolae Băciuţ, Valentin Marica, Cornel Moraru, Mihai Suciu ş.a.

Structura

Biblioteca  „Târgu Mureş” dispune de trei săli:

Sala de lectură și împrumut la domiciliu pentru adulți, unde se asigură accesul liber la colecțiile de documente ale bibliotecii, indiferent de reședința utilizatorilor, se împrumută la domiciliu, se organizează activități culturale, se oferă servicii și facilități.

Oficiul copii, este preconizat pentru copiii până la vârsta de 14 ani, unde se asigură acces liber la colecțiile bibliotecii, împrumut la domiciliu, se organizează activități și servicii pentru copii.

Sala de Jocuri, amenajată conform destinației, unde copiii au posibilitatea de a trăi experiențe noi de joc şi învățare.

Activități

Biblioteca  „Târgu Mureş” este gazda a numeroase activități culturale. Printre personalitățile marcante din Republica Moldova care au participat la activitățile organizate de bibliotecă se enumeră: acad. Mihai Cimpoi, acad. Nicolae Dabija, regretatul acad. Grigore Vieru, scriitorii Ion Hadârcă, Spiridon Vangheli, Iulian Filip, Vladimir Beșleagă, Eliza Botezatu, Ianoș Țurcanu, Arcadie Suceveanu, Pavel Balmuș, Victor Dumbrăveanu, Claudia Partole, Nicolae Rusu, Serafim Saka, Val Butnaru, Lucreția Bârlădeanu și alții; artiști plastici, actori, interpreți, jurnaliști, oameni de afaceri și de știință.

Servicii

Activitatea de cercetare

Andrei Burac : Biobibliografie / Bibl. Mun. „B.P. Hasdeu”, Bibl. Publică „Târgu-Mureş” ; alcăt. : Maria Tasmalî, Tatiana Şatravca ; coord. : Claudia Şatravca ; red. : Taisia Foiu ; ed. îngr. : Lidia Kulikovski . – Chişinău : Bons Offices, 2008 . – 128 p.
978-9975-80-157-7

Verticalitate spre cunoaştere şi comunicare : Biblioteca „Târgu-Mureş” – 15 ani de activitate / Bibl. Mun. „B.P. Hasdeu”, Bibl. Publică „Târgu-Mureş” ; ed. îngr.: L.Kulikovski . – Chişinău : Grafema Libris, 2011 . – 92 p. : foto. ISBN 978-9975-52-124-6.

Vladimir Beşleagă: „… în creaţie axul moral este totul” : biobibliografie selectivă ; alcăt. : Tatiana Şatravca ; ed. îngr. : Lidia Kulikovski . – Chişinău : Notograf Prim, 2012 . – 128 p. : foto. ISBN 978-9975-4395-6-5

Vocaţia cuvîntului scris şi rostit. Eliza Botezatu – criticul literar şi pedagogul : biobibliografie / Bibl. Mun. „B.P. Hasdeu”, Bibl. Publică „Târgu-Mureş”, CID ; alcăt. : Maria Tasmalî ; red. : Claudia Tricolici ; coord. : Claudia Şatravca ; ed. îngr. de Lidia Kulikovski . – Chişinău : Ulysse, 2006 . – 112 p. : foto. ISBN 978-9975-9785-7-6

Legături externe:

Biblioteca Municipala „B. P. Hasdeu”

Bloguri

 Blogul Bibliotecii „Târgu Mureș” , este un blog informativ. Conține informații despre activitatea bibliotecii, personalități marcante ale literaturii române și străine, recomandări de lectură etc.

Regatul spiridușilor, este un blog pentru copii. Aici pot fi urmărite activitățile pentru copii, organizate de Biblioteca „Târgu Mureș”, informație despre servicii, recomandări de lectură etc.

Rețele sociale: Facebook; Twitter; Youtube; LinkedIn.

„25 de ani în imagini”
(video realizat cu prilejul aniversării a 25-a a Bibliotecii „Târgu Mureș”)

Infocaseta

Țara: Moldova
Tip: bibliotecă publică
Denumire: Biblioteca „Târgu Mureș”, filiala Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”
Înființare: 31 august 1996
Adresă: Chișinău, bd. Moscova, 8
Colecție: cca 42.000 exemplare
Director: Stela Tymofti
Tel.: (+373) 022 43-83-55

Lasă un comentariu