Cărți de succes care au fost ecranizate V (ediție specială: Bătălia cărților): expoziție virtuală

 Seria de expoziții virtuale care prezintă cărțile de succes care au fost ecranizate se bucură de o mare popularitate pe blogul nostru. Puteți vedea cele 4 liste aici: Partea I, Partea II, Partea III, Partea IV. Tocmai din acest motiv am înțeles că v-ar fi interesantă continuarea acestei serii.
Astăzi vă prezentăm o listă specială a cărților ecranizate și anume cărțile care sunt propuse spre lectură în cadrul concursului Bătălia cărților.
Cărți propuse spre lectură adolescenților (15-18 ani)
Numele trandafirului de Umberto Eco
Pe lângă o imagine completă asupra lumii și vieții medievale, acest roman este și un roman-mister, construit cu meticulozitate, completat cu un șir de simboluri și coduri de profunzime filozofică, istorică și religioasă. Un bestseller internațional, operă clasică, ce ne duce cu gândul la vechi timpuri istorice, punându-ne inteligența și logica în mișcare.
Romanul a fost ecranizat în anul 1986 cu Sean Connery și Christian Slater
Oscar și Tanti Roz de Eric Emmanuel Schmitt
Poate cea mai populară lucrare literară lui Eric Emmanuel Schmitt, Oscar și Tanti Roz abordează un subiect delicat și sensibil – boala unui copil. Ultimele zile petrecute în spital nu par un scenariu de invidiat pentru un copil, astfel în ajutor îi vine asistenta Tanti
Roz care-l ajută pe copil să prindă curajul pentru a visa și pentru a trăi așa cum se cuvine oricărui om. O poveste emoționantă, o lecție de viață pentru fiecare. 
Cartea a fost ecranizată în anul 2009, dar drama lui Oscar stă și la baza spectacolelor din întreaga lume, dintre care și unul la Chișinău, la Teatrul Eugene Ionesco.
Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas
Roman de aventuri, publicat în 1844 descrie viața lui Edmond Dantes, care este arestat chiar în ziua propriei logodne, fiind suspectat că ar fi informatorul lui Napoleon. După ce evadează din închisoare, își dorește să se răzbune pe acei ce l-au băgat la puşcărie. Lucrarea aduce în prim plan importanța speranței, justiției, milei și iertării în viața noastră.
Cartea s-a bucurat de mai multe adaptări televizate și ecranizări în anii: 1922, 1929,
1934, 1964, 1975, 1998, 2002
Delirium de Lauren Oliver
Un roman perfect pentru adolescenți, care le va demonstra că prietenia, dragostea și curajul trebuie să fie în viața oricărei persoane. Trăind într-o societate în care dragostea este considerată o boală mortală, eroina romanului se îndrăgostește, iar de aici viața ei ia o întorsătură neașteptată.
Romanul a fost ecranizat recent, în anul 2014 cu Emma Roberts
Orașe de hârtie de John Green
Quentin este îndrăgostit lulea de Margo, prietena sa încă din timpurile copilăriei. Cu toate că și-a creat o imagine despre eroina povestei sale de dragoste, Quentin realizează că Margo este o adevărată enigmă, iar interacțiunile dintre ei îi descoperă laturi total neașteptate despre persoana atât de îndrăgită. 
Romanul a fost ecranizat cu succes în anul 2015, iar pe Margo a jucat-o renumita
super-model Cara Delevigne.
În sălbăticie de Jon Krakauer
Bazată pe evenimente reale, cartea În sălbăticie reconstituie decizia tânărului Chris McCandless de a fugi de civilizație, de a-și da frâu liber chemărilor și instinctelor primare, de a se apropia de natură. Reconstituind traseul care l-a distrus complet pe eroul romanului, scriitorul ne redă astfel și puterea nemaipomenită pe care o are natura asupra corpului, dar și spiritului nostru.
Cartea a stat la baza filmului cu același titlu ieșit pe marile ecrane în anul 2007
Alte opere de la Bătălia cărților propuse adolescenților:
Belzhar de Meg Wolitzer
Un alt fel de fericire de Marc Levy
Mincinoșii de E Lockhart
Cioburi de stele de Amie Kaufman

Cărți propuse spre lectură copiilor (11-14 ani)
O călătorie spre centrul pământului de Jules Verne
Unul dintre cele mai renumite romane pentru copii și adolescenți scrise Jules Verne, povestește călătoria spre centrul pământului a unui savant și a nepotului său, alături de un ghid. Îmbinând date științifice dar și imagini de care s-ar bucura oricare explorator, Jules Verne prezintă cititorului său o lume nouă, fantastică, plină de peripeții. 
De-a lungul celor mai mult de 150 de ani de la publicare, romanul s-a bucurat de mai multe ecranizări: 1959, serial 1967-1969, 1977, 1993, 1996, 1999, 2001, trei filme
diferite în 2008, 2012.
Hobbitul de J.R. Tolkien

Lucrarea dată este un roman de fantezie pentru copii, publicat în anul 1937, îndrăgită în aceeași măsură și de adolescenți, dar și de adulți. Romanul este popular și în zilele noastre și face parte din literatura clasică pentru copii. Această aventură narată cu mult umor și fantezie nu te lasă să te desprinzi de ea, chiar și atunci când nu ai prea multă imaginație.

Hobbitul a stat la baza mai multor filme din: 1966, 1977, 1993, 2003, 2012, 2013 și două filme diferite în anul 2014.
Micuţele doamne de Louisa May Alcott
O poveste uimitoare despre patru surori care luptă pentru a se transforma din fetițe în adevărate micuțe doamne. Romanul se bazează pe copilăria autoarei alături de cele 3 surori ale sale și reprezintă o frumoasă poveste despre dragoste, relația dintre surori, prietenie și maturizare.
Fiind o operă americană clasică, Micuțele doamne a fost ecranizată în: 1917, 1918, 1933, 1939, 1949, 1958, 1970, 1978 și în 1994.
Micul lord Fauntleroy de F. H. Burnett
Această operă este primul roman al scriitoarei dedicat copiilor, apărut în anul 1986 și povestește întâmplările din viața lordului Fauntleroy, un pici foarte simpatic, serios și amuzant în același timp. Devenit peste noapte lord, băiețelul nu se avântă în cheltuieli fără sens, ci investește banii pe care îi are pentru a ajuta alți oameni mai nevoiași.
Romanul a stat la baza mai multor filme din anii: 1918, 1921, 1962, 1966, 1976, 1980, 1982, 1995, 1996.
Ivanhoe de Walter Scott
Primul roman a lui Walter Scott, apare în anul 1819 și combină în subiectul său romantismul și istoria, dar mai ales conflictele dintre triburi precum Saxoni si Normani, creștini și evrei, bărbați și femei. Dacă vă place aventura, eroismul, dragostea, loialitatea, trădările și luptele între diferite comunități, atunci opera dată că va oferi o lectură interesantă.
Cartea a fost ecranizată în 1982, 1983, 1986 și 1997.
 
Alte opere de la Bătălia cărților propuse copiilor:

  • Kira-Kira
    de Cynthia Kadohata
  • Betsy
    şi Napoleon
    de Staton Rabin
  • Când
    mă vei întâlni
    de Rebecca Stead
  • Toporişca
    de Gary Paulsen
  • Cartea
    prietenului meu
    de Anatole France

2 gânduri despre „Cărți de succes care au fost ecranizate V (ediție specială: Bătălia cărților): expoziție virtuală

Lasă un comentariu