HORA ȘTIINȚEI la Biblioteca „Târgu-Mureș”

La Biblioteca Târgu-Mureș, în perioada 10-14 noiembrie, s-a desfășurat  CAMPANIA DE COMUNICARE A ȘTIINȚEI, un eveniment lansat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” sub genericul HORA ȘTIINȚEI LA HASDEU.

Dedicată Zilei Internaționale a Științei, Campania a avut drept scop educarea pentru știință a utilizatorilor și bibliotecarilor, dar și informarea comunității chișinăuiene despre rezultatele științei – descoperirile, invențiile care asigură dezvoltarea umană și evoluția lumii.

Activitățile inovative din aceste zile le-a oferit cititorilor noștri, posibilitatea de a se aduna cu adevărat într-o Horă imaginară, oferindu-le fericita ocazie să cunoască știința într-un mod atractiv, captivant și, uneori, chiar amuzant.

45759646_2120196488043947_6479101184131989504_n

Primii, care au acceptat provocarea, au fost micii noștri cititori, pe care, chiar la intrarea în sala pentru copii, îi aștepta o Horă de toata frumusețea în care dansa, mâna în mâna, tot Regatul invențiilor- enciclopedii, atlasuri geografice, curiozități și multe, multe cărți despre invenții!

O altă  surpriză venea din  sala de lectură… Pentru prima oara, în Biblioteca Târgu-Mureș, o carte își alegea cititorul! Da, da, îi aștepta ascunsă într-o cutie și fiecare copil, la plecare, trebuia să-și aleagă o carte cu…ochii închiși! Dar cartea nu era una obișnuită, ci despre invenții în diferite domenii ale științei! Și mare le era curiozitatea ce carte îi va alege?! Era cartea care avea să le devină prieten!

 

Iar Regatul spiridușilor, blogul pentru copii al Bibliotecii Târgu-Mureș, și anume rubrica Fii informat, lansată în 2017 de Ziua Științei, le-a tot povestit micilor cititori, pe tot parcursul anului, despre cele mai mari invenții ale omenirii! Dănuț, eroul  rubricii Fii informat, un băiețel foarte curios, l-a descusut pe prietenul său, marele înțelept Doc, despre cum a apărut frigiderul, telefonul, mașina de spălat, mașina de cusut, ascensorul, rolele, ciocolata, înghețata și multe altele. Ba chiar și o poveste digitală a fost realizată despre creion și hârtie. Dacă v-am intrigat, vizitați-ne aici!

În cadrul serviciilor, atelierelor și nu numai utilizatorii mici și mari au fost încurajați să-și exprime mai ușor gândurile și opiniile prin intermediul jocurilor de cuvinte, mimă și teatru, ceea ce i-a amuzat nespus pe cititorii noștri. Cineva trebuia să mimeze, iar ceilalți să ghicească ce vrea să le arate, fie un frigider, televizor sau o mașină; cineva trebuia să însceneze diferite situații pentru a fi iarăși ghicite – prietenia dintre un câine și stăpânul său, o cerere în căsătorie, o primă întâlnire sau o declarație de dragoste.

 

Tinerii au ales să joace în echipă în ALIAS, un joc de cuvinte, unde trebuia de explicat cuvintele, utilizând sinonime, antonime sau indici în așa fel, încât coechiperii să ghicească înainte ca timpul să expire.

La Hora Științei de la Biblioteca Târgu-Mureș au poftit și roboțeii. 😀 Am zis de ce nu? Mult îndrăgiții roboței s-au încins într-o caravană, așa-zisa  „Caravana Roboțeilor” și au pornit spre grădinițele din cartier, ca să-i prindă și pe micuți în horă. S-au prins cu atâta bucurie și cu atâtea senzații, încât Hora noastră s-a întins pe tot cartierul!
46293661_2128322470564682_8860638752804962304_o

 

HORA ȘTIINȚEI la Biblioteca Târgu-Mureș a culminat cu deschiderea „Cafenelei de ştiinţă”. Multă lume bună a pășit pragul Cafenelei de Inovare, unde  profesorii și tinerii inventatori de la UTM (Universitatea Tehnică a Moldovei) i-au avut ca oaspeți pe elevii Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” şi a Centrului de Excelență în Economie şi Finanţe. A fost o întâlnire de excepție, cu  prezentări spectaculoase a mai multor invenţii din domeniul ştiinţei şi roboticii, care, cu siguranţă, au menirea de a schimba lumea spre bine.

46375378_2128509727212623_3699360069117280256_nStudenţii Roşca Neonil şi Lungu Iulian, reprezentanții Departamentului Informatică şi Ingineria Sistemelor, însoțiți de Munteanu Silvia, lect. univ. şi Ţurcan Ana, lect. univ., responsabili de programele de studiu „Calculatoare şi reţele” şi „Robotică şi Mecatronică”, au prezentat un line follower dotat cu o stație meteo, care are ca scop monitorizarea mediului înconjurător, măsurarea temperaturii, umidității, calității aerului și nivelul zgomotului.

Au fost prezenţi și reprezentanţii Departamentului Ingineria Software și Automatică:  conf. univ., dr.  Cojuhari Irina, programul de studiu Automatică și Informatică,  lect. univ. Bulai Rodica, responsabilă de programul de studiu Securitatea Informațională și lect. sup. Istrati Daniela,  responsabilă de programul de studiu  Tehnologia  Informației (Filiera Francofonă),  împreună cu studenţii Jubea Mihail, Cîrnaț Andrei, Rusu Renat, Crudu Ion, Teo Vrabie, Bostan Dorin, Adrușceac Alexandru, Arina Ignatiuc, Elena Focșa.

Studenții programului de studiu Automatică și Informatică, au prezentat un sistem automat de irigare a plantelor și o mașină care în mod autonom urmărește traseu.

Studentul Crudu Ion de la programul de studiu Securitatea Informațională a prezentat platforma interactivă de criptare în baza algoritmului Cezar și împreună cu elevii a realizat un test privind securitatea informațională, experimentând împreună cu elevii prezenți în sală.

Invitații de la Tehnologia  Informației (Filiera Francofonă) au propus mai multe prezentări video. Studentul Teo Vrabie a prezentat video-ul „Impresii din viața unui student în anul I la UTM” realizat în echipa cu Alexandra Cazacu și Zamfir Arina. Studenții  Bostan Dorin și Adrușceac Alexandru au vorbit despre  „Spam”. Arina Ignatiuc a prezentat „Studenții și CoderDojo – inițierea copiilor în IT” și Elena Focșa a avut o  prezentare despre „3D Printing”.

 

Timp de o ora, studenții Universității Tehnice și-au împărtășit o părticică din activitățile, invențiile și pasiunile lor. Le mulțumim! Le mulțumim mult că ne-au acceptat provocarea, or, cu toții urmăm același scop: de a aduce știința mai aproape de utilizator.

Aducem mulțumiri și Bibliotecii Municipale pentru invitația la HORA ȘTIINȚEI LA HASDEU! Noi, colaboratorii bibliotecii, ne-am prins în hora și am ținut ritmul specific de dans al zonelor de unde am pornit cândva – Stela Tymofti și Ludmila Stoianov – Nord;  Lilia Gâțu și Ioana Țurcanu – Centru; Maria Burcovschii – Sud. Dacă ne-a reușit? Putem spune cu fermitate – da!  Am citit-o chiar în ochii utilizatorilor noștri. 😀

Așteptăm noi provocări!

2 gânduri despre „HORA ȘTIINȚEI la Biblioteca „Târgu-Mureș”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s