Ovidiu-Florin CHIOREAN, consultant financiar, specialist în fuziuni și achiziții bancare

A face o carieră înseamnă a-ți clădi viitorul așa cum ți-l dorești.
Dar cum să alegem, ce decizii să luăm, ce meserie ni se potrivește: medic, profesor, avocat sau contabil? Sau poate actor, pictor, constructor? Diplomat sau bucătar? Sau poate trebuie să urmăm sfaturile părinților?

La acestea şi la multe alte întrebări, viitorii absolvenți primesc  răspunsuri de la invitații Programului Viitoarea mea carieră”, serviciu desfășurat la Biblioteca „Târgu-Mureș”.

De data aceasta elevii Liceului Teoretic „Ion Creangă”

IMG_2106
Elevii Liceului Teoretic „Ion Creangă”

s-au întâlnit cu Ovidiu-Florin Chiorean, consultant financiar, specialist în fuziuni și achiziții bancare, originar din Târgu-Mureș.
Din părinți economist și inginer, Ovidiu a absolvit Liceul de Matematică și Fizică din Târgu-Mureș și, la îndemnul părinților, a studiat ingineria. Dar, înțelegând că nu în acest domeniu şi-a găsit vocaţia, a ales să-şi continue studiile la Facultatea de Științe Economice și Sociale din Fribourg, Elveția.

A activat în calitate de analist de credit la Credit Suisse. Revenind după 10 ani în România, a gestionat mai multe filiale de bănci, printre care Raiffeisen Bank, ING Bank, ABN AMRO Banck, Deloittefirmă de audit și Global Finance– Ovidiu fiind director pe România. Din 2013 are propia firmă – CrossPoint Investment. Acum se află în Moldova fiind consultant financiar în proiectul UNDP – United Nations Development Programme (PNUD – Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare), care sprijină prioritățile de dezvoltare ale Moldovei pe 4 domenii prioritare: Guvernarea şi drepturile omului,  Creșterea economică durabilă, Durabilitatea și reziliența mediului înconjurător, Dezvoltarea socială incluzivă și echitabilă.

Este pasionat de schi, tenis, caiac-canoe și baschet. Vorbește fluent româna, franceza, engleza, germana; la nivel conversațional – italiana și maghiara.

Viitorii absolvenţi au avut parte de o discuție plăcută, descoperind  multe lucruri interesante despre lumea vastă și diversă a finanțelor, băncilor, economiei în general, dar și despre greutățile ce pot fi întâlnite în acest domeniu, indiferent de zona geografică.IMG_2140

 Astfel, cei pasionați de economie au aflat că pentru a activa în această sferă nu e de ajuns de a face doar studii în domeniu, dar mai e nevoie şi de nişte abilităţi, cum ar fi: gândirea matematică și structurată, cunoașterea computerului, a tehnologiilor informaționale, a  limbilor străine şi, nu în ultimul rând, simţul umorului!

Cât despre meseriile viitorului, Ovidiu Chiorean le-a menţionat pe cele din domeniul TIC, care sunt și vor fi cele mai întrebate profesii; sănătate, deoarece lumea va îmbătrâni mai repede și vor apărea mai multe probleme legate de sănătate; educaţie şi, desigur, bănci şi finanțe! Și nu se referă la bănci, dar în general la finanțe, deoarece peste ceva timp băncile nu vor exista. Sectorul lor e atacat de concurență, apar tot mai multe firme specializate în plăți, credite…  Iar realizarea diverselor tranzacțiile se pot face și la distanță – on line. În domeniul financiar competențele vor ține nu numai de cei care stau la ghișee, așteptând clienți, dar s-ar putea ca cei din domeniul finanțelor să stea și pe o insulă, îmbrăcați până la jumătate și să servească clienții la distanță. J

În viitorul următoarelor generaţii vor surveni mari schimbări: datorită schimbărilor mediului va veni o perioadă unde nu vor mai fi joburi, în lumea internațională se vorbește din ce în ce mai serios despre venitul de bază universal, conform căruia fiecare cetățean, indiferent de situația sa economică va primi o sumă de bani stabilită prin lege. Aceasta va fi aceeași pentru toată lumea și nu presupune un contraserviciu. La un moment dat producția manufactieră va fi reutilizată, inclusiv joburile care acum sunt în mare parte repetitive: în avocatură, administrație, birocrație… ele vor fi înlocuite de soft, softuri care lucrează mai bine, mai operativ și nu se enervează. J Și apare întrebarea: ce facem cu atâția oameni? De-aceea  acum e și mai important faptul ce competențe vor avea oamenii? Pentru că unii vor trăi pe un venit garantat, venitul de bază universal, iar alții vor avea posibilitatea să aibă un venit mai mare, datorită competențelor lor, care vor fi cerute.

Care sunt prioritățile studiilor în Europa? Sunt multe, spune finanțistul, o ştie din proprie experiență. A studiat în Elveţia, tot acolo şi-a găsit primul job, muncind la o bancă şi, revenind peste ani, în România, s-a angajat cu succes la o bancă, negociindu-şi salariul. Studiile peste hotare sunt un mare plus pentru tinerii ce vor să-şi facă o carieră, deoarece au mai multe priorități, afirmă Ovidiu, şi anume: universitatea la care studiezi, cunoașterea unei limbi străine, network-ul pe care-l faci în timpul studiilor, la fel şi faptul cu cine legi prietenii contează mult! De fapt, toate astea constituie garantul şi succesul unei viitoare cariere.IMG_2076

Îi place să activeze în Moldova, îi place capitala Chişinău pentru că este un oraş verde, cu multe parcuri, iar la câte Prius-uri sunt aici, chiar seamănă cu California!

Întâlnirea cu Ovidiu-Florin Chiorean a fost una de zile mari, cu o relatare vie şi captivantă, cu multe sfaturi şi idei despre cum e să-ți alegi o meserie şi să faci o carieră de succes!

Mai multe poze aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s