Alex MARCOCI: „Tot ce am mai de preț e vocea mea”

O nouă şedinţă a Programului de orientare profesională pentru adolescenți „Viitoarea mea carieră” a avut loc la Biblioteca Târgu-Mureș. De data aceasta, în preajma Zilei Internaționale a Radioului, tinerii de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” şi Centrul de Excelență în Economie și Finanțe s-au întâlnit cu prezentatorul Jurnal FM Alex Marcoci.

Alex MARCOCI, crainic, prezentator radio Jurnal FM

Prezentatorul de radio Alex Marcoci s-a născut la Chișinău. Absolvind Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” de la Buiucani, nu știa ce meserie va alege, dar era convins că niciodată nu va deveni contabil: nu-l încânta deloc perspectiva de a sta zile întregi într-un spațiu închis cu ochii în cifre. Și soarta a fost foarte indulgentă cu el. Într-o zi, Vlad, fratele mai mare, angajat la Jurnal TV, având o urgență, l-a rugat să-l înlocuiască pentru ceva timp la pupitru. Arătându-i câteva secrete în multitudinea de butoane pe care le avea în față, Vlad a plecat, iar Alex a devenit „regizor de sunete”. Totul a mers bine, emisia n-a avut de suferit. Iar Alex tot mai des își vizita fratele la serviciu. Între timp a fost admis la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi Străine. Absolvind-o cu succes, a devenit angajat cu acte în regulă la Popcorn Show Master la Jurnal FM, un post de radio din Republica Moldova, care și-a început transmisiile în 2009, pe internet. Cineva dintre viitorii absolvenți s-a interesat dacă îi sunt de folos astăzi limbile străine studiate la facultate?

– Îmi sunt de mare folos, a răspuns prezentatorul. Pe lângă faptul că prezint alături de colegii mei acest Show matinal, am o activitate fructuoasă în calitate de  Freelancer (Voice Over). E o mare plăcere, care-mi mai aduce și un venit bun. Studiați engleza, franceza, rusa – sunt limbile ce deschid mari oportunități!

Văzând curiozitatea tinerilor, Alex le-a povestit și despre marele său hobby, alpinismul!

– Credeți că fără a cunoaște atâtea limbi, m-aș fi descurcat, cucerind vârfuri de munți în diferite țări? Studiați, băieți!

Fiind întrebat cine i-a fost mentor în drumul spre meseria pe care o face astăzi cu atâta dăruire și succes, a pronunțat cu mult respect numele… Andrei Gheorghe. Parcă-l mai simt și astăzi, șoptindu-mi, uneori câte ceva…

Cineva dintre tinerii mai îndrăzneți s-a interesat cine scrie scenariile pentru Popcorn Show?

Emisiunea pe care o facem noi, a răspuns crainicul, de fapt, nu o facem noi! Noi dăm startul, dar o fac ascultătorii și privitorii noștri de acasă. Ei dau ideile, răspunsurile la întrebările noastre, fac poezii, găsesc cuvintele potrivite, glume noi… Avem ascultători cu un simț al umorului de invidiat! Râdem împreună de răsună studioul!

O domnișoară de la CEEF, viitoare contabilă, l-a întrebat pe Alex dacă în publicitatea cafelei Jacobs vocea-i aparține lui?

Da, e vocea mea după cadru! Pot să vă spun că tot mie îmi aparțin și sonorizările pentru Compania Orange Moldova. Vocea mea răsună și în campanii electorale, dar vă recunosc, eu îmi permit luxul de a alege partenerii cu cine să lucrez, pentru a rămâne cu fața curată. 

Viitorii prezentatori radio au fost curioși să afle cum este remunerat Alex Marcoci pentru munca sa?

Sincer, fără ocolișuri, tânărul a recunoscut că: Sunt sumele de care tocmai am nevoie pentru a-mi întreține casa cu două etaje, cumpărată în suburbia capitalei, cele două mașini, dar și existența familiei, eu, soția și cei doi copii ai noștri. Să fii gospodar în toată legea la Suruceni, să ai casă la sol, asta în condițiile în care ai crescut toată viața la balconul de la etajul 9… e ceva! De câțiva ani învățăm, din mers, arta vieții armonioase în suburbie. Cam stângaci, dar cu îndrăzneală prășim, smulgem buruianul, îngrijim gazonul, avem grijă de flori.

Vorbind despre familie (formează cu soția un cuplu de 19 ani), mărturisește: Nu am avut momente de cotitură și nu am vociferat niciodată̆ cuvântul divorț̦. Ce ne face compatibili cu soția? – Nivelul IQ ,   aceleași principii de viață și interesele comune.  Iar ceea ce am eu mai de preț în meserie, vocea mea – ne aparține la toți, pentru că ne aduce bani pentru a ne permite plăcerile pe care ni le dorim!

Unde te vezi la pensie? – o altă întrebare s-a auzit în sală.

Îmi place foarte mult să călătoresc, îmi pare rău că am puțin timp pentru a cunoaște lumea, mi-aș dori mult mai mult. De-aceea la pensie voi fi nu într-un loc anume, ci peste tot!

Alex își iubește meseria și e mândru că are acasă studioul său personal. Prezentatorul recunoaște că,  astfel, e foarte simplu, poți face emisiuni din orice țară, de pe orice vârf de munte, ba chiar dintr-un dulap tapițat cu perne. Având setul de lucru cu mine, unde nu m-aș duce, pot să muncesc, să înregistrez vocea, s-o prelucrez, ba chiar și Popcorn-ul ar putea fi realizat din orice colț al lumii.

Spre sfârșitul întâlnirii, Alex Marcoci și-a îndemnat ascultătorii să învețe, să studieze limbi străine, să citească,  pentru că învățătura este începutul tuturor începuturilor! Și mai are un plus: ne ține la distanță demența!

Ludmila Stoianov,
Biblioteca „Târgu Mureș”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s