A face o carieră înseamnă a-ți clădi viitorul așa cum ți-l dorești. Dar cum să alegi, ce decizie să iei, ce meserie ți se potrivește: avocat, profesor sau contabil? Sau poate regizor, constructor sau bibliotecar? La acestea şi la multe alte întrebări, viitorii absolvenți primesc răspunsuri de la invitații Programului „Viitoarea mea carieră”, program desfășurat la Biblioteca „Târgu-Mureș”.
De data aceasta viitorii absolvenți ai Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu și Lucian Blaga s-au întâlnit cu magistrul în psihologie Oxana Gumennaia. Doamna a activat mai mulți ani în calitate de felcer și apoi psiholog în sistemul penitenciar din Republica Moldova, într-un azil de bătrâni, dar și la Centrul de Informare GENDERDOC-M. A fost membră a Consiliului pentru prevenirea torturii, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Din iunie 2022 îndeplinește funcția de adjunct al Avocatului Poporului. Pe durata mandatului său de adjunct al Avocatului Poporului, Oxana Gumennaia va gestiona domeniul mecanismului de apărare a drepturilor și libertăților omului. Mandatul ei va avea aceeași durată ca și cel al Ombudsmanului (Avocatul Poporului).
Activând 11 ani în penitenciar, purtând epoleți de maior de justiție, Oxana Gumennaia, a făcut cunoştinţă cu toate etichetele nerezonabile care aduc mult rău societății, dar și fiecărui cetățean în parte. Eu consider, că este foarte important felul cum îţi trăieşti singur viaţa, dar şi mai important este să accepţi realitatea! Dar, din păcate, nu toți înțeleg acest adevăr, a remarcat dna Gumennaia.
Fiind întrebată de ce a renunțat la serviciul de psiholog în penitenciar, doamna a recunoscut că, în acest sistem, o femeie nu poate pretinde la o funcție mai înaltă decât cea de maior. M-am pensionat și m-am angajat în calitate de psiholog la Azilul republican pentru bătrâni și invalizi.
La întrebarea despre calitatea sistemului de învățământ din Moldova, dna psiholog a răspuns scurt și răspicat: Noi nu avem învățământ de proastă calitate! Totul depinde de noi, cei care studiem! Eu, doar după trei ani de facultate, am fost angajată ca psiholog la Liceul Teoretic „Petru Movilă” și m-am descurcat de minune!
În continuare, viitorilor absolvenți li s-a mai relatat un adevăr: Munca de zi cu zi este la fel ca antrenamentul: cu cât mai mult te antrenezi, cu atât rezultatele sunt mai bune. Așa-i și cu munca: doar muncind, învățăm și devenim mai buni!
Revenind la activitatea sa în penitenciar, psihologul a povestit despre specializările de care a avut parte în mai multe țări din Europa, în deosebi instruirile din Germania la tema „Suicidul în penitenciar”. Ca psiholog înțelegeam că puteam aplica multe tehnici pentru ai ajuta pe cei predispuși spre suicid, dar aveam de a face cu persoane lipsite de mai multe drepturi, cu moral decăzut, durere fizică și mintală, stare depresivă… Acești deținuți erau convinși că viața lor nu mai are sens. De-aceea, pentru menținerea unei vieți spirituale sănătoase, am învățat să ajut deținuții să-și fixeze acele principii morale de existență, care le prelungesc și susțin viața, îmbunătățesc calitatea și supremația ei. Prelungirea vieții umane este mai importantă decât problemele și necazurile propriei vieți. O altă metodă de consiliere foarte reușită cu reacții pozitive este explicarea că sinuciderea este o crimă împotriva societății și a familiei. Or, fiecare persoană este utilă societății.



Vorbind despre cel mai grav caz pe care l-a asistat în activitatea sa de psiholog, Oxana Gumennaia a remarcat cazul unei persoane trans, pe care nu au reușit s-o salveze. Activând la Centrul de Informare GENDERDOC-M, fiind membra Consiliului pentru prevenirea și combaterea discriminării și asigurarea egalității, am pledat întotdeauna pentru toleranță, înțelegere și respect. Dacă realizăm că fiecare dintre noi a venit pe lume cu o misiune, atunci fiecare dintre noi își are calea sa. Trebuie să acceptăm realitatea, să învățăm, să ne dezvoltăm și să nu ne sperie aprecierea celor din jur. Să nu ne comparăm cu alții. Asta este calea cea mai bună pentru cei care doresc să se dezvolte, să fie în armonie cu legile naturii și cu sine însăși. Nu putem fi dragi tuturor, eu, de exemplu, multora nu le sunt dragă, dar e problema lor!
Viitorii absolvenți au fost curioși să afle și despre activitatea dnei Gumennaia în calitate de membru al Consiliului pentru prevenirea torturii. Nu trebuie să confundați termenul ,,tortură cu cel de „abuz”. Abuzul are loc, deseori, în familie. Iar tortura este atunci când reprezentanții institutelor de stat, făcând abuz de putere, ajung la proceduri de tortură. Deci, se întâmplă că persoanele care au nevoie de protecția statului și sunt în grija acestuia (deținuții în penitenciare, bătrânii din aziluri, bolnavii spitalelor de psihiatrie), tocmai acestea sunt supuse torturii.
Participanții la întâlnire n-au întârziat să afle cu ce se va ocupa Oxana Gumennaia pe durata mandatului său de adjunct al Avocatului Poporului? Voi gestiona domeniul mecanismului de apărare a drepturilor și libertăților omului și voi depune tot efortul pentru a schimba lucrurile din acest domeniu spre bine.
Cei mai curioși n-au ezitat s-o întrebe pe doamna psiholog cui se adresează în cazul dacă are probleme psihologice? Merg la psihoterapeutul meu pentru că și eu sunt om și am probleme ca toți oameni!, a recunoscut invitata.
Sub aplauze și cuvinte de mulțumire, tinerii și-au luat rămas bun de la Oxana Gumennaia, cerându-i permisiunea de a o mai contacta din când în când…
