Provocarea Verii: vis și realitate

Vara 2022 promitea să fie una deosebită pentru copiii împătimiți de carte încă la începutul lunii mai. Intriga a pornit de la apelul lansat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” către micii cititori ai Chișinăului: Vrei să redescoperi Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, când tocmai împlinește 145 ani de la fondare!? Acum este șansa ta!
Înscrie-te la programul estival „Provocarea verii” 2022, ediția a IV-a, cu genericul
Redescoperim biblioteca! Vino în cele 25 de filiale ale Bibliotecii Municipale și descoperă cărți și reviste noi, participă la ateliere de scriere creativă, elaborează cărți electronice, rebusuri și benzi desenate! Doar aici vei fi bibliotecar timp de o oră, vei participa la o vânătoare de comori și vei scrie despre Biblioteca ta de vis!
Vara începe cu noi! Vara începe cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”!

Vestea s-a răspândit mai repede decât un fulger prin oraș! Pentru câteva zile Biblioteca „Târgu-Mureș” a devenit suprasolicitată! Zeci de copii, părinți și bunici s-au grăbit să lase oferte pentru noua ediție a „Provocării verii” 2022. „Veteranii” erau foarte curioși:

 • Cum se numește provocarea din acest an?
 • Câte minute vom citi la Turnirul Lecturii?
 • Vom merge în excursii?
 • Ne vom întâlni cu Vasile Romanciuc?
 • Vom cânta cu doamna Diana?
 • Da Robotica va fi?

Nou-veniții, vădit emoționați, au recunoscut că abia așteaptă sfârșitul anului școlar pentru a veni la Provocarea verii. Auziseră de acest program de la colegii de clasă care deja îl frecventează.

Cele două luni destinate redescoperirii Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” au zburat repede. Agenda elaborată de bibliotecari pentru cele două săptămâni a fiecărei runde avea incluse diferite tematici în conformitate cu preferințele cititorilor, dar și particularitățile grupului de copii.

Participanții la program s-au lăsat cu placere provocați, petrecând o părticică din vacanţa lor sub frumosul generic Redescoperim biblioteca! Or, descopereau nu o bibliotecă obișnuită, ci una municipală la o vârstă frumoasă și respectabilă de 145 de ani împliniți!

Toate activitățile propuse micilor utilizatori în cadrul Programului estival i-au mobilizat să citească, să cunoască, să descopere, să creeze, să viseze.

Turnirul lecturii, desfășurat sub genericul Hai să citim! a devenit preferatul copiilor. Cele 20 minute recomandate pentru lectură s-au dovedit a fi catastrofal de puține, de aceea am inventat activități post lectură.

După consemnarea Fișei-cronometru, micii utilizatori și-au împărtășit impresiile desenând, povestind sau arătând ce au citit! Pentru un moment, fiecare dintre ei și-a trăit momentul de glorie, simțindu-se un pic pictor, povestitor sau actor.

Făcând cunoștință cu obiectivele Programului estival, am remarcat că unul din avantajele Provocării verii din acest an este recunoaşterea valorii bibliotecii şi a bibliotecarului. Descoperă biblioteca ta!, Fii bibliotecar timp de o oră!, Fii micul bibliotecar!, Recomandă o carte prietenilor! – sunt activități ce includ metode și tehnici de instruire nonformală, motivându-i pe copii să cunoască totul despre cărți, bibliotecă și serviciile de care pot beneficia aici. Cât despre dorințele, așteptările referitoare la Biblioteca ta de vis… copiii au întrecut toate așteptările:

 • Vreau ca arena de la Stăuceni să fie transformată într-o bibliotecă modernă
 • Îmi doresc o galerie de tablouri în bibliotecă și o cameră pentru pictură
 • Aș dori să fie spații amenajate pentru calculatoare
 • Aș dori să aibă mobilier în formă de carte și teren de joacă

Activitatea sub genericul Descoperă cărțile și oamenii cărților! a fost primită cu brio de micii cititori, or, astfel au avut ocazia să descopere nu doar opera scriitorilor îndrăgiți, dar și să se întâlnească cu ei la bibliotecă.

Astfel, copiii l-au cunoscut pe Ianoș Țurcanu, descoperindu-i poeziile pline de haz și înțelepciune.

Iar scriitoarea Claudia Partole și-a condus virtual micii cititori în copilăria sa din nordul Moldovei pe care, cu mult drag, a descris-o în opera sa.

Descoperind cărți și oamenii cărților, am adus în fața micului public cartea Toate întâmplările se prefac în cuvinte de Vasile Romanciuc, inclusă în Programul de lectură Chișinăul citește 2022, secțiunea copii. Prezentarea cărții a stârnit aplauze îndelungate în rândul cititorilor, iar capitolul Am un nume frumos s-a plasat pe locul întâi în top!

Atelierul de scriere creativă a poeziilor, moderat de actorul și poetul Ronin Terente în cadrul activității Biblioteca literară, s-a bucurat de mare popularitate în rândurile participanților la Provocarea verii 2022. Te cânt în vers biblioteca mea a fost tema propusă spre omagiere. Anticipată de o Oră TV cu exerciții de dicție și sinonime prinse în rimă, viitorii poeți și-au cântat cu mult talent și admirație biblioteca, omagiind-o în vers și pe directoarea acesteia, Stela Tymofti.

    Biblioteca
La biblioteca Hașdeu
Din municipiul Chișinău,
Mii de cărți vei întâlni,
Pe toate le vei îndrăgi
 
Citindu-le cu mare interes
În toate vei avea succes!
Vei intra în lumea lor,
Lumea cunoștințelor
      Mia Stoianov
     Felicitare
Doamna Stela, La mulți ani!
Florile să vă parfumeze,
Familia să vă îndrumeze.
Și copiii să vă încânte,
Și cărțile să vă reprezinte,
Biblioteca să vă inspire,
Din tot sufletul iubire.
          Daria Gafenco
    Felicitare
Dragă Directoare, Stela Tymofti:
La mulți ani cu sănătate, 
Domnul să vă dea de toate
Mulți oameni frumoși
Și la suflet luminoși.
      Maria-Sofia Ceauș

Programul estival de la Biblioteca „Târgu-Mureș” a fost în acest an unul plin de surprize. Astfel, în cadrul activității Cunoaștem personalități din Chișinău, copiii au avut frumoasa ocazie să se întâlnească la o discuție pe viu cu persoane pe care le văd doar la TV sau pe scenă.

Irepetabila și mult prea talentata actriță Gabi Lungu, directorul Teatrului Municipal de Păpuşi „Guguţă”, venind la bibliotecă, a luat la întâlnirea cu publicul Provocării verii 2022 și o echipă întreagă de păpuși! După o instruire scurtă, copiii le-au luat la mânuit, iar un amalgan de sunete, chiote și replici din poveștile îndrăgite au umplut spațiul Bibliotecii „Târgu-Mureș”.

Prezentatoarea TV Sanda Porubin, a venit în fața micilor cititori cu o dezvăluire bombă! La vârsta de 6 ani a devenit prezentatoare TV în cadrul unei emisiuni televizate de la postul TV Moldova1.

Prezentatorul radio TV Traian Stoianov, acceptând cu drag invitația copiilor, le-a povestit cu lux de amănunte secrete din culisele profesiei sale, răspunzând cu multă răbdare la toate întrebările micilor curioși.

Dana Chicu, fotbalistă, antrenoare și campioană mondială la fotbal tenis, a răsturnat toate stereotipele legate de fotbalul femenin. Frumoasă, carizmatică și îndrăgostită cu disperare de fotbal, Dana a povestit copiilor despre marea sa dragoste față de acest gen de sport pe care l-a descoperit în copilărie și-l practică cu succes și astăzi.

Magicianul Garry Cozma a fost marea surpriză a copiilor din cadrul Provocării verii 2022. Acceptând cu drag invitația, și-a luat ,,sacul” cu magii și a venit în fața micului public spectator.

Sala mare a bibliotecii devenise neîncăpătoare pentru emoțiile nemaipomenite ce pluteau în aer. Luat la întrebari, artistul a răspuns cu plăcere curioșilor. Ce este un truc: șmecherie sau talent? Unde se învață meseria de magician? Cât timp durează învățarea unui truc? Dar marea descoperire a copiilor au fost mărturisirile magicianului despre visul său din copilărie: cel de a deveni taximetrist! Întrebat la ce visează astăzi, Garry a răspuns sincer: „Vreau să deschid o școală de magie în Chișinău!”

Una dintre cireșele cele mai dulci de pe torta Programului estival a fost provocarea sub genericul „Itinerare de cartier”. Și dacă tot redescopeream biblioteca și cărțile ei, prima adresă selectată de noi a fost Tipografia centrală din Chișinău. Și nu întâmplător, or, anume acolo începe drumul cărții!

O altă adresă (surpriză) a fost monumentul renumitului personaj creat de marele Spiridon Vangheli – Guguță! Îi aștepta într-un scuar din sectorul Râșcani ai capitalei alături de două pisici sculptate în piatră și o carte deschisă semnată de autor.

Copiii nu au mers cu mâna goală în ospeție la Guguță. Citind despre peripețiile lui, au venit cu niște confesiuni pentru el la tema: Cea mai mare realizare a mea! Guguță a apreciat sinceritatea cititorilor săi, dăruindu-le un zâmbet larg și plin de dragoste.

În drum spre bibliotecă au descoperit un alt monument, de această dată, arhitectoral. În cartierul Râșcani se înalță o clădire cu o arhitectură ce diferă totalmente de cea a caselor din apropiere. Este casa cu 9 etaje, înălțată de constructorii uzbeci în cadrul reconstrucției de după cutremurul din 1977.

Un alt itinerar propus micilor cititori a fost Complexul Memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională din Parcul Afgan. Chiar la intrare copiii au adus omagiu „Mamei îndurerate” ce-i privea cu o mare durere întipărită pe faţă. În spatele ei se înalţă spre cer cîţiva piloni albi, uniţi în vârf cu o coroană de spini din bronz, culminând cu o cruce. În centru – un bol de granit sub forma unei lalele negre, în care se depun flori şi lumânări. Pe plăcile de granit sunt încrustate numele soldaților căzuți într-un război străin – cel din Afganistan.

La întoarcere micii călători au admirat unica alee de castani de pe bulevardul Moscova și au fost mândri că bulevardul pe care își are astăzi sediul Biblioteca „Târgu-Mureș” a fost cândva pista de decolare a primului Aeroport din Chișinău!

Excursia la Pretura sectorului Râșcani a fost una de neuitat pentru copiii Provocării verii 2022. Gazda casei, Anastasia Istrati, șefa Secției Resurse Umane, ne-a întâmpinat cu o deosebită ospitalitate, servindu-ne cu dulciuri delicioase.

Oficiile Preturii au fost inundate de copiii care ascultau cu mare atenție despre activitatea angajaților în serviciul public. Cel mai impresionant moment a fost întâlnirea cu pretorul sectorului Râșcani, Vlad Melnic, care le-a permis micilor cetățeni să ia loc în fotoliul de Pretor și să-și facă o poză ca amintire!

Zi cu zi, rundă cu rundă, Provocarea verii 2022 și-a îndeplinit misiunea, rămânând în istorie drept una mai neobișnuită, or, i-a provocat pe copii să redescopere biblioteca și cartea un pic altfel. Triști, dar vădit emoționați, cu diplomele strânse la piept, copiii și-au luat rămas bun de la ea, afirmând, unanim, că vor veni și la anul.


Programul estival Provocarea Verii 2022 „REDESCOPERIM BIBLIOTECA!” în cifre:

Numărul participanților în total – 92

Utilizatori noi – 26

Numărul de activități în total – 145

Turnirul lecturii- 40 de activități – 22225 minute citite

Invitați – 8

Excursii – 7

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s