Ianos ȚURCANU – poetul cuvintelor potrivite

Pe 26 iulie, 1951, în comuna Pelenia, Bălți, se naște poetul, prozatorul și publicistul, Ianoș Țurcanu. De primă profesie medic, își face studiile la Colegiul de Medicină din Bălți (1966 – 1970), ca mai apoi să și le aprofundeze în timpul serviciului militar din URSS (1970 – 1972). Între 1972 – 1976, după un concurs riguros, este angajat la Centru de Pregătire și Antrenamente Speciale ale Piloților și Cosmonauților, din orașul Soci.

Totuși, dragostea de poezie se înfiripă în sufletul lui și prinde rădăcină crescând într-un copac care tinde să-și scoată crengile la vedere. Astfel, debutează editorial în 1973, în revista „Moldova”. Continuă să scrie basme, povești și poezie pentru copii. Pentru că i-au plăcut dintotdeauna provocările, textele pentru copii fiind o provocare în care naratorul trebuie să găsească cuvintele potrivite astfel, încât mesajul să fie perceput de mintea fragedă a copilului, născând în el dorința de a-l cunoaște tot mai mult pe autor. Și de data asta Ianoș Țurcanu reușește să devină, într-un timp scurt, un poet îndrăgit de cei mici. În 1980 este licențiat, fără frecvență, al Institutului de Literatură Universală „Maxim Gorki” din Moscova . Tot în acea perioadă are ocazia să se intersecteze cu o mulțime de nume notorii în domeniul literaturii, ceea ce-l face să vrea tot mai mult să urmeze calea literară.

În 1992 se întoarce acasă, în Moldova, unde rămâne până-n prezent. Textele lui devin tot mai mature, încărcate cu subînțelesuri, o poezie vibrantă, un text care te poartă într-o lume paralelă, o lume în care eul liric se contopește cu eul cititorului, este ca o barcă plutind pe valurile consoanelor și vocalelor, din care se formează acel ocean de imagini, atât de familiare.

Să reușești în puține cuvinte să spui multe, să adaugi sens în fiecare gând și metafore în fiecare strofă, să oprească furtuna deznădejdii și să miște pietrele tristeții, iată puterea poeziei. Un infinit oglindindu-se într-o picătură. Prozatorul, publicistul, poetul, Ianoș Țurcanu, reușește să-ți atingă strunele sufletului din primul cuvânt.

Dincolo de publicistul și prozatorul direct și onest, dincolo de poetul romantic și discret, este și un filosof, mai ales prin cărțile lui de aforisme, acele citate înțelepte, pe care le pune-n discuție în plachetele de aforisme, unde reușește în câteva cuvinte să-ți descrie un întreg univers.

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, alături de filiala „Târgu-Mureș”, îi urează pace, sănătate, forță și cât mai multe texte care să bucure cititorii. De altfel, o bună parte din cărțile autorului, atât de multe și diverse, pot fi găsite în Biblioteca „Târgu-Mureș”.

Ronin Terente, actor și poet,
Biblioteca „Târgu-Mureș”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s