„Eșecurile sunt niște uși care se deschid pentru a merge mai departe.” Dana CIOBANU

Dana Ciobanu, actriță și prezentatoare TV

O nouă şedinţă a Programului de orientare profesională pentru adolescenți „Viitoarea mea carieră” a avut loc la Biblioteca „Târgu-Mureș”. De data aceasta, tinerii de la Liceul Teoretic cu Profil de Arte „M. Berezovschi” şi Gimnaziul cu Profil Teatral „Ion Luca Caragiale” s-au întâlnit cu actrița și prezentatoarea radio TV Dana Ciobanu.

S-a născut la Chișinău, într-o familie de intelectuali. Copilăria și-a petrecut-o între cărți și tablouri, mama fiind bibliotecară, iar tata – pictor. Îi plăcea foarte mult să citească și să recite. În şcoală era printre cele mai talentate eleve care recitau. Participa la toate concursurile de recitare şi era recunoscută actriţa şcolii. Absolvind Liceul „Gheorghe Asachia mers la UNATC București pentru a-și realiza visul: cel de a deveni actriță. Dar, printr-o ironie a sorții, nu s-a regăsit în lista celor admiși. Dezamăgită, dar și mai ambiționată, se întoarce la Chișinău și aplică la jurnalism. „Eșecurile sunt niște uși care se deschid pentru a merge mai departe. De mică eram jurnalistă. Făceam interviuri peste tot: pe terenul de joacă, la școală cu colegii, la magazin cu vânzătorii. Dar nu am uitat de visul meu mare și frumos, spune actrița. Timp de un an de zile m-am pregătit intensiv pentru admiterea la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău și, fiind anunţat orarul examenelor, am mers să-mi încerc norocul. Printr-un joc fericit al sorții – am fost admisă! ba mai mult chiar, am luat un loc la buget.”

Elevii de la Liceul Teoretic cu Profil de Arte „M. Berezovschi” şi Gimnaziul cu Profil Teatral „Ion Luca Caragiale”

Actriță și jurnalistă, Dana Ciobanu, deja de 15 ani face televiziune, iar școala i-au fost cei 5 ani de știri radio. „Chiar dacă am renunţat după primul an la Facultatea de Jurnalism, pentru a-mi urma visul în actorie, televiziunea şi radio-ul sunt parte din viaţa mea, recunoaște actrița.  Iar faptul că am câștigat casting-ul de la Jurnal TV cred că îl datorez vocii – încălzită, modelată la orele de arta vorbirii şi în emisiunile radio.”

La întrebarea unui viitor actor de la Gimnaziul cu Profil Teatral despre cum e viața de actor, actrița Dana Ciobanu a răspuns sincer: „Viața de actriță este interesantă și… grea. Pentru că toată viața învață: citind, jucând în scenă sau pe platoul de filmare. Și apoi, o actriță mai este și mamă, și soție, și gospodină. Și chiar dacă am avut eșecuri sau momente dificile în activitatea mea, dintotdeauna am știut că fac bine ceea ce fac. Îmi urmez visul, calea pe care am ales-o și așteptările mele se realizează.”  

Publicul spectator o cunoaște pe Dana Ciobanu de pe scena Teatrului „Geneza Art”. Fiind întrebată ce roluri îi plac mai mult, actrița a spus: „Nu am o anumită preferinţă pentru un rol anume. Mă simt bine în orice rol, deși mi se spune că mi se potrivesc mai mult rolurile dramatice. Dar acest lucru depinde și de partenerul de scenă. Eu mă simt bine și mai sigură pe mine atunci când partenerul meu este de încredere.”

Actrița a mai recunoscut că îi plac provocările și își dorește roluri care s-o scoată din zona de confort, punându-i la încercare profesionalismul. Poate acesta și este criteriul de bază care o face pe Dana Ciobanu cea mai solicitată actriță de film din Moldova. Recent a jucat în câteva coproducții şi a avut roluri principale în două din foarte puţinele lungmetraje care s-au realizat în ultimii ani în Republica Moldova. Vorbind despre film, actrița a remarcat că experienţa din scenă nu se compară cu cea de pe platoul de filmare: „Producția unui film poate dura câţiva ani, dacă, de exemplu, e nevoie de toamnă, de iarnă sau de alt anotimp – trebuie de  aşteptat să vină anotimpul potrivit! În film se muncește în echipă, iar în echipă se pune mare preț pe partenerii și colegii de platou.”

Ascultând cu mare interes calea parcursă de Dana Ciobanu în meseria sa, viitoarele actrițe au întrebat-o despre cum o actriță devine o MARE actriță? Rețeta e simplă, a răspuns Dana, unele se nasc mari actrițe, altele devin datorită regizorului care le pune în lumina potrivită, dar, și într-un caz și-n altul, condiția principală rămâne talentul și munca.”

A fost o întâlnire de excepție, caldă şi interactivă, plină de emoţii sincere şi dorinţă de a descoperi lucruri noi şi oameni de valoare. La finele discuției, impresionați de sinceritatea și frumusețea actriței, viitorii actori au întrebat-o dacă nu vrea să scrie o carte despre Dana Ciobanu? „E prea devreme.. Dar mă voi gândi la asta!”, le-a răspuns, plăcut surprinsă, actrița.

Ludmila Stoianov,
Biblioteca „Târgu-Mureș”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s