FRAIERUL de Claudia PARTOLE

          

Poeta, prozatoarea şi jurnalista Claudia Partole s-a născut la 14 iunie 1955 în s. Cotova, raionul Drochia. În 1977 a absolvit secția ziaristică a Facultății de Filologie de la Universitatea de Stat din Moldova. După absolvire, lucrează redactor la Editura „Cartea moldovenească”, apoi colaborator la ziarul „Învățământul public” (actualmente „Făclia”), colaborator literar la revista „Alunelul”  şi redactor-șef la revista „Festina lente” a Școlii de Limbi Moderne și Management, unde a fost și profesoară de etică și estetică.

Scriitoarea semnează, de-a lungul anilor, versuri, eseuri, proză și dramaturgie atât pentru copii, cât şi pentru maturi. Debutează editorial în 1982 cu cartea pentru cei mici „Mahalaua veselă”. Activează la Radio și Televiziune, dar și în presa scrisă.

În anul 1993 devine membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar în 2000 – a Uniunii Scriitorilor din România. Este și membră a Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova.

În acest an, cartea Claudiei Partole, Fraierul, a fost selectată în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Programului de lectură „Chişinăul citeşte”, categoria adolescenţi. Şi nu întâmplător. În prefaţa cărţii, scriitoarea recunoaşte: Deseori mă gândesc că, până acum, trăiesc pe contul Copilăriei şi Adolescenţei. De fapt, răspund mesajelor primite de la ele. Şi mă simt obligată să le plătesc tribut prin  cărţile pe care le scriu. Dar o fac nu din simplă datorie, ci din mare drag şi dor… Cartea „Fraierul” o consacru Adolescenţei! Totodată,  îi mulţumesc unui tânăr – Dragoş Eşanu din satul Bujor, Hânceşti, pentru provocare. Mi-a zis la o întâlnire: „Cartea „Rebela” e pentru fete, dar şi băieţii au frământările lor…” E foarte important ca cineva să-ţi dea un imbold, să te inspire.

Criticii afirmă că romanul „Fra­ierul” de Claudia Partole este o radio­grafie a relațiilor umane dintre copii și părinți. Cititorii mai tineri se vor regăsi neapărat, la fel ca şi în Rebela,  în aceste preocupări şi frământări, iar experienţa personajelor îi va ajuta să-şi clarifice unele întrebări, să devină mai buni şi mai toleranţi cu oamenii. Părinţii şi educatorii vor avea în această carte destul material didactic expresiv şi convingător.

Adrian Ghicov, doctor habilitat, profesor universitar scrie că, „Fra­ierul” este o reverberaţie tematică a „Rebelei”, fratele geamăn, care prin ieşirea din hotarele lumii familiale şi intrarea în forul interior al personalităţii sale suverane, personajul e deopotrivă tipul uman legitim şi timpul formativ al eu-lui. Când îşi descoperă încăpăţânarea de a fi adult cu orice preţ, înţelege o altă realitate, care e chiar viaţa lui.

Claudia Partole este deţinătoarea Premiului „Cartea pentru copii” în cadrul Salonului Internațional de Carte (ediția a XXII-a, 2013, Chișinău), a Medaliei „Mihai Eminescu” pentru activitate literară (2010), Premiului Salonului de Carte de la Iași (1995) şi a Premiului „Carte cognitivă” în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii de la Chișinău (2000).

Cartea Fraierul este propusă spre lectură alături de alte două cărţi selectate în cadrul Programului de lectură „Chişinăul citeşte” 2022:

– Constantin Cheianu. Hotel California – categoria adulţi

– Vasile Romanciuc. Toate întâmplările se prefac în cuvinte – categoria copii

Programul de lectură „Chișinăul citește” este unul din cele mai îndrăgite și longevive programe culturale de nivel municipal, ce promovează lectura și susține cunoașterea și valorificarea literaturii române contemporane din Republica Moldova.

Cărțile vă aşteaptă pe rafturile Bibliotecii „Târgu-Mureş”, dorindu-şi noi întâlniri cu voi, dragi utilizatori!

Poftă bună la citit!

Ludmila Stoianov,
Biblioteca „Târgu-Mureș

2 gânduri despre „FRAIERUL de Claudia PARTOLE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s