Zilele Bibliotecii „Târgu-Mureş” au fost şi rămân semnificative prin evenimentele de mare anvergură ce se perindă aici din an în an. Sunt zilele când biblioteca devine neîncăpătoare graţie multiplelor evenimente ce au loc în această frumoasă Casă a Cărţii. Fiecare aniversare e o frumoasă ocazie ce adună multă lume bună, dornică de a-şi petrece timpul util şi plăcut graţie lucrurilor frumoase ce se întâmplă între pereţii instituţiei noastre. Împătimiţii de carte şi de frumos participă în fiecare an la lansări şi prezentări de carte, inaugurări de expoziţii de pictură şi donaţii de carte, întâlniri cu personalităţi notorii a neamului nostru. Ne-a bucurat dintotdeauna plăcerea scriitorilor moldoveni, dar şi târgumureşeni de a veni la Biblioteca „Târgu-Mureș” cu o noutate editorială. Astfel, cititorii noştri au avut marea plăcere de a savura din cuvântul lui Nicolae Dabija, Iulian Filip, Mihai Cimpoi, Arcadie Suceveanu, Claudia Partole, Spiridon Vangheli, Ianoș Țurcanu, Zina Izbas, Dimitrie Poptămaș, Nicolae Băciuț și alții.
Pe data de 25 noiembrie 2021, la Biblioteca „Târgu-Mureș” a avut loc, online, evenimentul de aniversare a 25 de ani ai bibliotecii, sub genericul „Biblioteca „Târgu-Mureș” – 25 de ani în ritmurile schimbării”. Cu mesaje de felicitare și urări de bine la eveniment au participat: Mariana Harjevschi, director general al BM „B.P. Hasdeu”; Valentina Volontir, șef Direcția Cultură, Primăria municipiului Chișinău; Serghei Doina, vicepretorul sectorului Râșcani; Iulian Filip, scriitor, Stela Tymofti, șef Filiala „Târgu-Mureș” cât și oaspeți din Târgu-Mureș, România: Dimitrie Poptămaș, ex-director al Bibliotecii Județene Mureș și Monica Avram, director Biblioteca Județeană Mureș. Activitatea a fost însoțită de Prezentarea video „Biblioteca „Târgu-Mureș. 25 de ani în imagini”, elaborată de Stela Tymofti și Prezentarea Revistei aniversare „Biblioteca. Tezaur. Modern”, prezentată de Ludmila Stoianov. N-au întârziat mesajele din comunitate de la Mariana Joloncovschi, Instituția Publică Liceul Teoretic ,,Mihail Kogălniceanu”; Zinaida Ursu Școala de Arte „Valeriu Poleakov”, Alina Chiperi, utilizator fidel, studentă USM. N-au lipsit nici momentele artistice. Cântecul ostășesc, interpretat de studenții Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” sub egida colonelului Iurie Moisei, poezia lui Marin Sorescu „Trebuiau să poarte un nume” recitată de Vasile Triboi de la Școala de Arte „Valeriu Poleakov” și mesajul de felicitare înscenat de actorii Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” au surprins plăcut participanții la eveniment. Moderatoarea evenimentului a fost Ludmila Stoianov, cea care, prin iscusința și farmecul său, a reușit să îmbrace activitatea în straie de „poveste”, vorba Lilianei Juc, șefa Filialei „Târgoviște”.









Prezentarea video: „Biblioteca „Târgu-Mureș. 25 de ani în imagini”, elaborată de Stela Tymofti, șefa instituției, a fost, de fapt, o relatare despre cum în sectorul Râşcani al Chișinăului, acum 25 de ani, se înființa o bibliotecă, o instituție culturală și socială, care avea menirea de a aduce lumină, informare și cunoaștere în societate. Însă, lipsa sau insuficiența cărților românești, diminua puterea acestei meniri. Dar norocul, în persoana unor oameni împătimiți de carte, le-a surâs, aducând în locul potrivit – oameni potriviți. „E vorba de Lidia Kulikovski, în acea perioadă director al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și scriitorul Iulian Filip, șeful de atunci al Direcției municipale Cultură. S-a inițiat o conlucrare strategică între oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului prin lansarea proiectului de noi biblioteci „Biblioteci în parteneriat”, edificate în colaborare cu administrațiile publice din județele din România, cu Traian Brad, liderul asociației bibliotecarilor din România și cu directorii de biblioteci județene. Astfel, Biblioteca „Târgu-Mureș” este rodul acestui proiect cultural internațional”, a precizat Stela Tymofti.
Revista de divertisment a Bibliotecii „Târgu-Mureș” „Biblioteca. Tezaur. Modern”, în cea de-a 3-a ediție, a fost prezentată de Ludmila Stoianov. Fiind concepută ca revistă aniversară, au fost create rubrici specifice: file de istorie, ctitorii bibliotecii, interviu (interviu cu Lidia Kulikovski, directorul de onoare al BM B.P. Hasdeu), repere (programe și servicii), oameni și cărți, cuvinte alese (mesaje de felicitare), biblioteca online, echipa bibliotecii, expoziția de pictură „25 de cărți desenate” și umor de bibliotecă.

Cât despre Zilele Bibliotecii „Târgu-Mureş”, în fiecare an, seria de evenimente constituie un moment festiv, dar şi un prilej pentru întâlniri de suflet cu Măria sa, cititorul. Sala mare a bibliotecii, frumos împodobită cu ocazia celei da 25-a aniversări, şi-a întâlnit, și de această dată, oaspeții cu mult drag, oferindu-le o expoziție de 25 de cărți lansate la Biblioteca „Târgu-Mureș” și expoziția de acuarelă „25 de cărți desenate”, pictate de elevii Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”. În baza cărților lecturate, copii au desenat scene impresionante, momente spectaculoase, care, prin măiestria lor, au devenit copertă de carte.
Elevii Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” au avut frumosul prilej de a se întâlni cu binecunoscuta scriitoare Claudia Partole. Tinerii curioși au discutat despre romanul „Rebela”, despre următoarea apariție editorială a scriitoarei „Fraierul”, dar și despre copilăria și adolescența scriitoarei.


Mesajele de felicitare din partea utilizatorilor dragi, precum și parteneri, au onorat paginile bibliotecii pe rețelele de socializare.
Ziua Bibliotecii Târgu-Mureș – 25 de ani
În a doua zi de aniversare a Filialei „Târgu-Mureș” bibliotecarilor din rețeaua Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, le-a fost livrat training-ul „Comunicarea și tehnici de comunicare eficientă”, formator Olesea Frunze, dr., conf. univ., Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.



Următoarea surpriză era destinată elevilor claselor a II-a din Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”, care, de mult timp, își doreau o întâlnire pe viu cu un scriitor! Și minunea s-a întâmplat! Tocmai de la Bălți a venit la întâlnirea cu micii cititori scriitoarea Viorica Covalschi. Frumoasă, elegantă și cu o poveste nou-nouță! ,,Povestea unui glob” din cartea cu același nume i-a impresionat mult pe copii, or, micuții au înțeles că frumusețea planetei noastre este, de fapt, o mărturisire că Pământul a fost creat din dragoste, așa cum face și omul când creează lucruri frumoase și trebuie să avem grijă de el pentru a ne bucura de frumusețile Terrei! Textul este frumos ilustrat de artista Anna Fila.



Întâlnirile de suflet au continuat în acea zi până seara târziu. Partenerii de colaborare și filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din cartier au venit cu cuvinte de felicitare și sincere urări de bine cu ocazia frumoasei aniversări, savurând din tortul festiv cu genericul „Biblioteca „Târgu-Mureș” – 25” preparat cu mult drag de Aurica Candu, dar și din vinul select, oferit, cu această ocazie, de partenerul nostru, compania Fautor Winery, pentru care le mulțumim mult!



Partenerilor și cititorilor fideli ai bibliotecii le-au fost înmânate diplome cu ocazia celei cea 25-a avinersare, dar și Biblioteca „Târgu-Mureș” a fost apreciată cu diplome pentru contribuție la solidarizarea societății în jurul valorilor lecturii și dezvoltarea serviciilor inovative și creative, cu prilejul aniversării celor 25 de ani de la fondare din partea Primăriei Municipiului Chișinău, semnate de Ion Ceban, primar de Chișinău; a Preturii sectorului Râșcani, semnată de Vlad Melnic, pretor; și a BM B.P. Hasdeu, semnată de Mariana Harjevschi, director general, pentru care le mulțumim!



Prietenii noștri din Târgu-Mureș, mai bine zis, echipa VATRA VECHE, în frunte cu redactorul-şef Nicolae Băciuţ, au avut grijă să monitorizeze acest frumos jubileu pe paginile bătrânei reviste ce mai păstrează amprentele fondatorilor săi: I. Slavici, I. L. Caragiale și G. Coşbuc: „Biblioteca „Târgu-Mureș” a crescut ca Făt-Frumos din poveste, pentru că era nevoie de ea ca de aer, ea fiind în respirația noastră comună, a celor care dăruiau și a celor care primeau. Aparent noi am adus cărți, în realitate am adus la Chișinău sufletele noastre, încărcate de doruri știute și neștiute… Pe cei pe care i-am avut alături pe parcursul celor 25 de ani îi am la inimă, pe ceilalți îi asigur că mai este loc acolo și pentru ei, pentru că în dragoste e nevoie de doi…” O spune chiar Nicolae Băciuț, care atunci, în 1996, a fost prezent la eveniment în dublă calitate – scriitor, contribuitor, dar și corespondent TVR.

În acest an, numărul 11 al revistei, a fost dedicat Bibliotecii „Târgu-Mureș” din Chișinău cu articolele: Biblioteca „Târgu-Mureș”: 0-7-25 de Nicolae Băciuț; Biblioteca „Târgu-Mureș” – Casa Mare a sectorului Râșcani de Stela Tymofti; Un scut spiritual – o activitate generoasă de Ianoș Țurcanu; Biblioteca „Târgu-Mureș”, 25 de Nicolae Băciuț și o scrisoare de la Iulian Filip „Dragă poete, dragă prietene Nicolae Băciuț”.
Din revista CADRAN (jurnal mureșean), de la această veritabilă tribună de afirmare a jurnaliștilor mureșeni, vine cu o mărturisire despre chinurile facerii unei biblioteci dintr-un colț de rai, jurnalistul Nicolae Băciuț: „Dacă raiul e o imensă bibliotecă, cum își imagina Borges, atunci, cu siguranță, Biblioteca „Târgu-Mureș” din Chișinău este un colț din acel rai. Și-n acel colț de rai era o nevoie de limba română, de parcă toți sfinții n-ar fi înțeles o alta. Din acest dor al întoarcerii limbii române acasă, s-a născut la Chișinău Biblioteca „Târgu-Mureș.”
Am fost onorați din nou pe paginile jurnalului (nr. 11, 2021) cu articole despre și din istoria bibliotecii: Un colț de rai de Nicolae Băciuț; Unde dai și unde crapă! de Dimitrie Poptămaș; La mulți ani Bibliotecii „Târgu-Mureș” din Chișinău – 25 de ani de activitate de Liliana Moldovan; Mureșeni la Chișinău (o arhiva sentimentală) de Claudia Șatravca și Biblioteca „Târgu-Mureș” din Chișinău, în sărbătoare de Răzvan Ducan.
Zilele Bibliotecii sunt, de fapt, nişte petreceri frumoase cu multă lume bună, cu muzică și voie bună, cu emoţii sincere până la lacrimi… Pentru că aici, la Biblioteca „Târgu-Mureș”, timp de 25 de ani s-a valorificat tot ce iubește un suflet de român – obiceiurile și tradițiile naționale, scriitorii și personalitățile neamului nostru, melodiile frumoase și, nu în ultimul rând, cartea românească!
Stela TYMOFTI,
șef filiala „Târgu-Mureș”