Provocarea verii 2020

Prieteniile se nasc și pe Platforma ZOOM!

Cea de a doua ediție a programului Provocarea verii, program estival pentru copii, desfășurat în acest an online, a fost cu adevărat o provocare pentru utilizatorii Bibliotecii „Târgu-Mureș” și nu numai… Pandemia ne-a izolat, iar sloganul #statiacasa ne-a învățat să fim responsabili. A fost o perioadă dificilă, dar echipele de bibliotecari au reușit să fie alături de copii, de părinții lor, prin îndemnul #noipovestim, voi #statiacasa, chemându-i să creadă că #totulvafibine.

Vă recunoaștem – nouă ne-a reușit! Totul a fost bine! Timp de două luni, copiii şi-au petrecut timpul la Biblioteca „Târgu-Mureș” într-un mod activ, creativ, distractiv şi util online, pe platforma ZOOM! Activitățile online, propuse micilor utilizatori, i-au mobilizat să citească, să cunoască, să afle, să creeze, să experimenteze.

Luna iunie a fost consacrată Lecturii. A fost organizat un adevărat mega turnir al lecturii la care au participat toate filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Făcând cunoștință cu obiectivele turnirului, ne-am pus ca scop formarea și dezvoltarea deprinderilor de citire corectă, dar și consolidarea vocabularului și a limbajului oral prin mai multe metode, inclusiv, prin joc. Și dacă tot eram într-un turnir adevărat, ne-am adunat echipa. Nouă copii curioși din Chișinău, dar și din republică, și-au depus cererile de participare la turnir și nu au regretat. Chiar dacă cea mai mica participantă, Ilinca, avea doar 5 anișori, iar restul – de la 10 la 14 ani, am făcut o echipă bună!

Ludmila Stoianov, șef sector, Biblioteca „Târgu-Mureș”

Anunțul despre tema primei întâlniri i-a intrigat mult pe copii, or, tema orei de lectura suna destul de provocator – Amintiri din Carantină. Au răsunat confesiuni, doleanțe, regrete, propuneri și oferte pentru activitatea în noul an școlar. NU orelor online! Sunt plicticoase și ineficiente! Dor de scoală! Dor de profesori! Dor de comunicarea cu colegii! Acestea au fost liniile roșii ale discuției noastre. Cât despre acronimul cuvântului CARANTINĂ, acesta i-a întristat pe copii. Fiecare cuvânt din el sublinia încă o dată în plus gravitatea și pericolul acestui fenomen. Buna dispoziție a revenit datorită jocului – copii au citit versuri, dar și texte de la sfârșit la început și s-au distrat de minune!

Cunoaște-te pe tine însuți, o altă temă de discuție pe platforma ZOOM, i-a ajutat pe copii să se redescopere și să-și recunoască ajunsurile și neajunsurile atât fizice, cât și morale! Da, nu suntem perfecți, dar dintotdeauna rămâne loc pentru a ne schimba spre bine, au recunoscut copiii, punând maaaare accent și pe igiena personală. Iar alcătuirea și prezentarea portretului unui coleg de ZOOM, a fost marea provocare a zilei: cu lux de amănunte și detalii, am descoperit că suntem toți foarte frumoși și inteligenți!

Și dacă tot se sărbătorește în lume Ziua Prieteniei , ne-am propus s-o sărbătorim și noi, virtual, în echipa noastră! Făcând caracteristica unui prieten, copiii au recunoscut că e foarte lungă calea spre o prietenie adevărată, ba chiar e grea, plină de regrete, dezamăgiri și, chiar, trădări… A fost o zi a confesiunilor, dar și a constatării unui fapt îmbucurător – prieteniile ce nasc la biblioteca sunt foarte frumoase!

Ziua de naștere a scriitorului Vasile Alecsandri  ne-a provocat să organizam un concurs de creație sub genericul Hai să improvizam! Copiii au identificat versul alecsandrian, continuându-l, au recitat și au improvizat situații noi și imprevizibile în baza acestuia.

Ludmila Stoianov, șef sector, Biblioteca „Târgu-Mureș”

Poveștile teatralizate dintotdeauna s-au bucurat de mare popularitate în rândurile copiilor. I-am provocat și în această vară să creeze una în cadrul activității Valorile umane și personalitatea ta. Eroinele poveștii au fost chiar fata babei și fata moșneagului din povestea cu același nume de Ion Creangă. Am selectat această poveste bine cunoscută de copii, oferindu-le posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile actoricești și de a conștientiza rolul valorilor general-umane în dezvoltarea personalității fiecăruia dintre ei

Orașul meu – capitala ta este genericul unei alte activități din cadrul Provocării verii 2020. În acest an, capitala noastră marchează cea de-a 584 aniversare de la prima atestare documentară. E o vârstă frumoasă și respectabilă pentru un oraș, iar acronimul cuvântului CHIȘINĂU și curiozitățile despre orașul nostru ne-au demonstrat încă o dată acest lucru. Doar cuvinte frumoase au găsit copiii pentru a-și caracteriza orașul de baștină, dar și capitala tarii! Cireașă de pe tortul întâlnirii noastre au fost discursurile la tema – Dac-ai fi primar de Chișinău, ce ai schimba în orașul tău?

,,Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu este a noastră, ci a urmașilor urmașilor noștri în veacul vecilor
.” De această frază celebră a lui Ștefan cel Mare este strâns legată imaginea voievodului moldovean, de-aceea am selectat-o drept generic pentru activitatea despre Ziua comemorării lui Ștefan cel Mare. Am petrecut o frumoasă oră de lectură în baza cărții Maria Oltea – mama lui Ștefan cel Mare de Elena Mătasă. Copiii au făcut caracteristica domnitorului prin acronim, atribuindu-i cele mai frumoase trăsături și caracteristici şi au citit curiozități despre viața Măriei Sale.

Luna Iulie a fost dedicată științei, fiind numită luna Experimentului. Copiii au avut ocazia să demonstreze prin experiment ce cunoștințe și aptitudini posedă. Ne-am convins încă o dată că creativitatea cititorilor noștri e fără limite!

Astfel, Dănuț, cel mai curios utilizator al Bibliotecii „Târgu-Mureș”, ne-a demonstrat experimentul – Lichide în straturi . Dacă vreți să aflați cum lichidele nu se omogenizează și stau cuminți în straturi, urmăriți-l pe Dănuț pe canalul nostru youtube.

Paula și Mihai, utilizatorii activi ai Bibliotecii „Târgu-Mureș”, ne-au demonstrat cum în condițîi casnice poți realiza un vulcan de culori. Rămânând singur acasă, Mihai a mai încercat un experiment – ne-a demonstrat cum zboară o rachetă 🙂 S-a dovedit a fi foarte simplu! Îi găsiți și pe ei pe youtube.

În cazul când iți dorești foarte mult un animal de companie, n-ai decât să privești povestea digitala Mami, vreau un cățel! marca Biblioteca Târgu-Mureş! Vei afla niste reguli simple pe care trebuie să le cunoști dacă îți dorești un prieten patruped.

Iar daca ramai singur acasă și nu știi cum să te comporți, urmărește filmuletul realizat de biblioteca noastră care așa și se numește – Singur acasă, din care vei învață câteva reguli pentru copiii rămasi acasă singuri.

Cea de a doua ediție a programului Provocarea verii va rămâne în istoria BM B.P.Hasdeu ca cea mai provocatoare Provocare, fiind una… pandemică. O pandemie care ne-a lipsit de bucuria de a fi alături de micii noștri cititori la bibliotecă… Ne-a privat de plăcerea de a le simți emoțiile din cadrul activităților petrecute, aici, împreună… Ne-a întristat deoarece copiii au ratat întâlniri noi, distracții noi, prietenii noi…

Ședință consacrată Zilei Pisicii

În schimb, am descoperit că putem să ne întâlnim cu copiii și la distanță, organizând evenimentele online. Am înțeles că nici o pandemie nu poate distruge dorința de a comunica și socializa, fie și la ecran; nu poate distruge dragostea față de lectură, nu poate împiedică curiozitatea copiilor de a-și dezvolta imaginația și creativitatea, de a-și îmbogăți vocabularul, învățând să se exprime corect și coerent, de a-și petrece virtual timpul într-un mod plăcut, util și distractiv.

La revedere, Provocarea verii 2020! Te așteptăm și la anul! Sperăm că te vom ține de mână!

Ludmila Stoianov,
șef sector, Biblioteca „Târgu-Mureș”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s