BUJORUL, floarea lunii mai

bujoriPuternic parfumat, frumos colorat și foarte rezistent, bujorul este floarea ce înnobilează luna mai. Simbol floral al Chinei, asociat cu bunăstarea, bujorul este floarea cu o tradiție de 4000 de ani în Orientul Îndepărtat, fiind recunoscut drept „regele florilor”, care aduce bogăţie, noroc şi onoare.

Există mai multe legende ce nu contenesc să ne povestească despre originea și semnificațiile acestei flori minunate de o frumusețe aparte.

Astfel, una dintre vechile povești despre Bujor, ne spune că, odată, demult, trăia un împărat în a cărei împărăție era o pădure unde-și duceau traiul niște zâne blestemate, care transformau în animale, buruiene sau flori pe orice muritor care călca în acea pădure. Împăratul avea un fecior, Bujor, căruia, cu teamă în suflet, i-a povestit despre locul unde trăiau zânele rele și l-a avertizat să nu se apropie niciodată de pădurea blestemată.

Cât timp împăratul a fost în viață, băiatul nu i-a ieșit din cuvânt. Dar, după moartea lui, Bujor nu a mai rezistat tentației, și, devenid împărat, s-a pornit să cerceteze țara pentru a-și cunoaște împărăția. Mergând pe jos, obosit, a ajuns la marginea pădurii. S-a gândit să intre, să se odihnească puțin, zicându-și că, poate, zânele nu-s chiar atât de rele pe cât le mergea vestea sau, poate, sunt plecate… Cum a călcat, însă, în pădure a fost cuprins de un somn, căruia nu i se putea împotrivi.

Vraja începuse să lucreze, slujitorii au fost transformați în flori mici, unii în buruiene, iar pe împăratul Bujor zânele l-au transformat într-o floare mare, roșie și plăcut mirositoare.

Înainte de a se preschimba, Bujor și-a amintit de tatăl său, de avertizarea acestuia și pe obraz i s-au curs câteva lacrimi. Cică, acele lacrimi se văd și astăzi în roua ce apare în zori de zi pe petalele parfumatei flori, pe care noi o numim bujor.

peony-hd-31268-32002-hd-wallpapersMitologia greacă ne oferă două legende despre bujor și apariția sa pe pământ, ca simbol al frumuseții și inteligenței. Cândva, în vremuri străvechi, Paeon, un doctor iscusit al zeilor, l-a înfuriat pe profesorul său, zeul Asclepius, după ce l-a vindecat pe Pluto cu un ser miraculos extras dintr-un bujor. Își eclipsase mentorul, zeul medicinei, cu inteligența sa, iar acesta a jurat să îl ucidă. Însă Zeus, impresionat de istețul Paeon, îl salvează de mânia lui Asclepius, transformându-l într-un bujor, ce vă înflori an de an în luna mai, pentru a aminti de iscusință doctorului.
Cea de-a doua legendă a bujorului în mitologia elenă ne vorbește despre frumusețea nimfei Paeonia care l-a fermecat pe Apollo, zeul care o curta intens. Invidioasă și, neputând suporta eclipsarea frumuseții sale, Afrodită o blestemă pe Paeonia să se transforme într-o floare. Astfel a apărut pionul, un alt nume al bujorului.
Un alt mit grecesc spune că, odată, niște nimfe cochete şi-au ascuns goliciunea în spatele tufelelor de bujori, pentru a evita ochii indiscreţi ai oamenilor. De aici se afirmă că bujorii au o frumuseţe aparte, floarea find asociată cu ruşinea şi timiditatea.

Semnificațiile florii de bujor

  • În China, unde cultura bujorului are o vechime de mii de ani, această floare este omagiată  ca simbol al longevității, dar și a căsătoriilor fericite.
  • În Feng Shui – o artă veche chinezească, care caută bunăstarea fizică şi spirituală a omului în cosmos – bujorii se folosesc ca element decorativ în cazul suferințelor din dragoste: o despărţire sau o dezamăgire romantică.
  • Fiind de mai multe culori, bujorii au mai multe semnificații. Astfel, bujorii roz, sunt utilizaţi împreună cu cei albi în aranjamente florale la nunţi, simbolizând unirea celor doi tineri prin căsătorie. Este asociat, de asemenea, cu dragostea la prima vedere.
  • Bujorii albi sunt florile direct asociate cu timiditatea şi ruşinea, iar un buchet din aceste flori transmit scuze pentru un eveniment jenant.
  • În China, culoarea roşie este una dintre cele mai importante, fiind folosită de împăraţi şi de familiile lor. Aici, bujorii roşii sunt asociați cu dragostea şi pasiunea, cu frumuseţea uimitoare sau de neatins.
  • Bujorii violeți sau purpurii sunt legaţi direct de mitul Paeon, amintind despre invidia, mânia lui Asclepius şi dezonorarea lui Paeon. În funcţie de interpretarea pe care o dai, un buchet de bujori violeți poate fi un fel de insultă sau un gest de compasiune.
  • Îndepărtatul Orient i-a atribuit bujorului și caracteristica de floare a onoarei, iar Evul Mediu European a ridicat aceasta floare la rang de leac miraculos, fiind folosit în afecțiuni legate de vezica biliară, probleme stomacale, dar și ca leac împotriva coșmarurilor. Petale de bujori erau așezate sub pernă pentru a feri copiii de duhurile rele din timpul somnului.
  • În sec. 19 englezii, redescoperind mitul Paeoniei, i-au atribuit bujorului renumele de aducător de ghinion și invidie. Superstițiile nu se opreau aici; pe tărâmul Albionului se zvonea că cel care va rupe o floare de bujor va fi blestemat de zâne.

Din fericire, bujorul este și astăzi iubit deopotrivă de europeni și asiatici, fiind așteptat cu mult interes pentru a deschide sezonul nunților în luna mai, iar un un bujor parfumat și bucălat va aduce mereu încântare pe chipul mirilor, promițându-le viață lungă, dragoste și pasiune.
48e78834a78c482d5a9a77966260b690

Surse:
https://www.enrose.ro/
http://epochtimes-romania.com/news/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s