La revedere, MARTIE!

În câteva zile ne vom lua rămas bun de la luna Martie, cea de-a treia lună a anului și prima lună de primăvară. Oamenii o așteaptă, iar poeții o cântă în poezii, numind-o luna noilor începuturi, a bucuriei și a renașterii naturii. E luna care ne îndeamnă să-i ascultăm muzica, să uităm supărările și să privim cu speranță înainte.

Legendele ne spun că Martie îşi trage numele de la zeul roman Mars (Ares – în mitologia greacă). Romanii îl considerau protector al muncilor agricole şi simbol al renaşterii naturii, dar şi zeu al războiului. Tot din mitologia romană se știe că Mars este zeul fondator şi ocrotitor al Romei, tatăl gemenilor Romulus şi Remus, din timpul căsătoriei cu vestala Rhea Silvia, preoteasă a zeiţei Vesta, care întreținea focul sacru în templul acesteia. Romulus, de altfel, devenit primul rege al Romei, s-a dovedit a fi, el însuşi, asemenea tatălui său, un mare războinic, fiind cel care a adus vaste teritorii sub dominaţia Romei antice.

De altfel, zilele de început de martie, la romani, era perioada celor mai  favorabile reluări a războaielor de cucerire, aşa cum luna octombrie marca sfârşitul acestora. Mai mult ca atât, la fel ca și zeul Ares, Mars era protectorul recoltelor și al tinerilor, pe care se baza, în mare măsură, forţa armatelor.

oferta-speciala-martisor-2019_details-1170x532

Potrivit tradiţiilor populare, martie, la noi, mai este numită și luna lui „Mărţişor” sau „Germănar” (Încolţitorul). Fiind recunoscută drept început de primăvară calendaristică, luna Martie este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, un simbol străvechi prin care se celebrează schimbarea de anotimpuri și renașterea naturii.

Potrivit cercetărilor arheologice efectuate pe teritoriul României, aici au fost descoperite amulete asemănătoare mărţişorului, datând de circa 8.000 de ani. Acestea erau reprezentate de pietricele perforate, în culorile alb şi roşu, purtate la gât sub formă de coliere. Se presupune că roşul era identificat cu sângele, cu referire la ritualurile de sacrificiu practicate la începutul primăverii, iar albul simboliza puritatea zăpezii, a gheţii şi a norilor. Puse laolaltă, cele două culori exprimau dorinţa despărţirii de iarnă şi de întâmpinare a primăverii, ca simbol al revenirii la viaţă.

Potrivit unei alte tradiții, primele nouă zile ale lunii martie sunt considerate babe.

Legenda spune că „babele” se trag de la Baba Dochia. Cică aceasta avea un fiu numit Dragobete, care s-a însurat împotriva voinței ei. Dochia, supărată, i-a dat nurorii un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să-l albească. Fata l-a spălat până când i-au sângerat degetele, dar lâna a rămas tot neagră. Disperată, a început să plângă, dar a auzit-o Iisus Hristos, care i-a dăruit o floare roșie și i-a spus să spele lâna cu ea. Tânăra i-a urmat sfatul, a pus floarea în apă și lâna s-a albit, după aceea i-a dus ghemul soacrei. legenda-despre-baba-dochiaBaba Dochia s-a supărat îngrozitor și a acuzat-o că Mărțișor, așa cum îi spusese fata salvatorului ei, este iubitul nurorii. Înfuriată, Dochia a plecat cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara, pentru că își văzuse nora cu floarea în mână. Rând pe rând, pentru că i se făcuse cald, și-a scos cele 12 cojoace pe care le avea. Dintr-o dată vremea s-a schimbat, a dat gerul și a început să ningă, iar Baba Dochia a înghețat împreună cu oile.

Luna martie are o tangență frumoasă și cu sistemul solar. Astronomii au ales denumirea „Marte” pentru a patra planetă de la Soare, supranumită și Planeta Roșie, datorită culorii sale roşiatice, făcând, de fapt, aluzie și la culoarea războiului. Astrologii au exploatat şi ei această imagine mitologică a zeului roman, asociind planeta Marte cu nativii acestei perioade, cu energia lor descătuşată, cu voinţa, tensiunea și, uneori, agresivitatea.

 La revedere, luna Martie, te vom aștepta cu mare drag și în 2021!

surse:

1 Martie. Mărțișorul – tradiții, obiceiuri și legende
Zilele Babei – ce trebuie să faci la începutul lunii Martie

Ludmila Stoianov,
colaborator al Bibliotecii „Târgu-Mureș”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s