Proiectul educațional „O zi altfel” la Biblioteca „Târgu-Mureș”

IMG_5479Elevii claselor a treia A și C de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare au ales să-și petreacă activitatea din cadrul Proiectului educațional „O zi altfel” la… bibliotecă! Profund impresionați de vizita ghidată prin împărăția cărților, copiii s-au grăbit să ia loc în sala mare unde aveau să participe la un recital de poezie dedicat  zilei de naștere a Marelui Poet Național Mihai Eminescu.

Somnoroase păsărele, Ce te legeni, La steaua, Revedere, Lacul, Luceafărulsunt doar câteva din versurile poetului selectate și declamate de copii, iar romanța La mijloc de codru…  ne-a delectat cu frumoasele peisaje din codrul des, unde toate păsările ies,  la voiosul luminiș, din huceag de aluniș…

Colaboratorii bibliotecii au încercat să-i impresioneze pe copii, povestindu-le despre niște lucruri mai puțin cunoscute din viața lui Mihai Eminescu, dar n-a fost să fie… Au povestit chiar ei despre ultima poezie a poetului Stelele-n în cer,  scrisă în spital și găsită în buzunarul halatului său, despre muza din spatele poeziei Pe lângă plopii fără soț, despre cum ura matematica și-și speria tatăl cu șerpi aduși din pădure, despre marea sa pasiune pentru fotbal și înot, dar și despre formula sa originală de salut: cu oricine se întâlnea, îl saluta cu Trăiască Nația!

IMG_5495Ascultând versul poetului și povestind despre viața lui, noi toți, copiii și maturii, care au participant la eveniment, am recunoscut că G. Călinescu avea dreptate, când, la timpul său, spunea:… încă multă vreme, M. Eminescu va rămâne în poezia noastră nepereche.

Se spune că azi poezia nu mai este la modă. Și chiar nici Eminescu nu se mai citește. Copiii de la Liceul „Ștefan cel Mare” au spart stereotipurile, demonstrând că poezia e mereu vie, scrisă, citită și la modă, iar marele Eminescu va rămâne veșnicul nepereche prin genialitatea sa.

Ludmila Stoianov,
șef sector Biblioteca „Târgu-Mureș”

2 gânduri despre „Proiectul educațional „O zi altfel” la Biblioteca „Târgu-Mureș”

  1. Adanc impresionat de modul in care a fost sarbatorit poetul neperecche Mihai Eminescu la Biblioteca Targu Mures. Deci, efortul nostru nu a fost zadarnic! Felicitari din toata inima! Acesti copii vor duce mai departe constiinta unitatii noastre si idealul viitorului nostru!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s