De pe culmile Râșcanilor

IMG_2409
Galina Tartacovschi, moderator al Programului „De pe culmile Râșcanilor”

Pe data de 10 octombrie, filiala noastră s-a bucurat de un eveniment deosebit, unul de suflet – lansarea  programului De pe culmile Râșcanilor.

Scopul acestui program este de a cunoaște patrimoniul cultural și istoric al cartierului Râșcani, de a ne întoarce la ,,rădăcinile noastre’’. Este necesar și chiar imperios să cunoaștem începuturile sectorului – să aflăm ce case existau, ce îndeletniciri aveau oamenii ce locuiau aici, să putem urmări evoluția și dezvoltarea prin care a trecut cartierul nostru. Programul va avea loc o dată în lună și va include întâlnirea cu personalități,  prezentări de carte cu tematica Chișinăului, vizite la obiective turistice.

IMG_2370Un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, însoțiți de profesoara de limbă și literatură română – doamna Svetlana Ilașco, au făcut cunoștință cu cele mai vechi case ce existau cândva în satul Visterniceni – vechea denumire a sectorului Râșcani. Participanții au călătorit virtual pe străzile nostalgice a Râșcanilor de jos, vizitând cele mai vechi construcții din sector – case, licee, edificii. Elevii au fost impresionați de pozele ce prezentau o clădire dispărută și apoi de noua clădire apărută pe locul celei vechi, de casele extrem de frumoase ce au apărut pe parcurs, și, mai ales, de combinația dintre vechi și nou – pe aceeași stradă coexistă case din anii 1950-1960,  din 1980 și din 2000, fiind o diferență uriașă între structura lor și modul în care arată. Din păcate, au fost îngroziți de paragina în care se află unele străzi.

Participanții au fost uimiți să afle că în sectorul Râșcani, pe timpuri, s-a filmat și o peliculă Девчонка с которой я дружил, în traducere din original însemnând – „Fata care mi-a fost prietenă”. Dintre obiectivele turistice, am vizitat virtual parcul de pe strada Aerodrumului și am descoperit emoții noi atunci când am mers pe Aleea Prieteniei, totodată admirând scuarul, capela și obeliscul situate în acest complex memorial. Capela în memoria voluntarilor bulgari este trecută în registrul monumentelor de istorie și cultură al municipiului Chișinău „Registrul Monumentelor Locale”.

În cadrul activității, copiii au fost provocați să răspundă la întrebările unui test despre Chișinău, pentru că tot suntem în preajma marcării unei noi aniversări a orașului nostru.

IMG_2418La încheierea primei ediții a programului, am invitat participanții la lectură, prezentându-le  expoziția Chișinăul – intonația viselor noastre.

IMG_2426
Galina Tartacovschii, colaborator al Bibliotecii Târgu-Mureș; Svetlana Ilașco, profesoară de limbă și literatură română împreună cu elevii de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s