53 de ani sub cușma lui GUGUȚĂ

787da892d9f2d7b9342f17fb229c8cf3Guguţă, legendarul personaj al lui Spiridon Vangheli, împlineşte 53 de ani!

Spiridon Vangheli este scriitorul pentru copii, talentul căruia a ajuns proprietatea nu doar a Republicii Moldovei, dar și a culturii mondiale. Cărțile sale pline de farmec şi înțelepciune au fost traduse în peste 40 de limbi și publicate în 70 de țări din întreaga lume. Opera sa, în care nu exista nici un gram de ideologie, a fost foarte apreciată şi în perioada sovietică, Spiridon Vangheli fiind laureat al premiilor de stat ale URSS și MSSR. Şi asta pentru că nu era posibil să ocolești, să nu observi, să nu apreciezi talentul original al scriitorului, cărțile căruia erau citite dintr-o răsuflare de copii!

guguta-hat6În anii 70 ai secolului trecut a apărut Guguţă al său, ajungând, în scurt timp, cel mai recunoscut şi iubit personaj din literatura pentru copii nu doar din fosta URSS, dar şi de pe întregul mapamond, mărturie despre aceasta fiind nenumăratele scrisori primite de la copiii din Italia, din Statele Unite ale Americii, Germania, Cehia, Japonia, Finlanda, China, Sri Lanka, România, Ungaria etc. Astfel, la unul din Târgurile Internaţionale de carte de la Frankfurt din acea perioadă, gloriosul băiat Guguţă, fiind favoritul micilor cititori din acei ani, a devenit simbolul standului URSS. Astăzi, Spiridon Vangheli este deținătorul diplomei onorifice internaționale H.Cr. Andersen și al premiului „Ion Creangă”, deţinând, de-asemenea, medalia „Mihai Eminescu” şi medalia de aur a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (Organisation Mondiale de la Propriété Intelectuelle). În 1996 scriitorul a fost decorat cu Ordinul Republicii.


imagesSpiridon Vangeli s-a născut pe 14 iulie 1932 în Moldova, în satul Grinăuţi, județul Bălți, într-o familie de țărani. A rămas devreme fără mamă, petrecându-şi copilăria deloc ușoară în anii grei de dinainte de război și în timpului războiului. În 1951, tânărul Vangheli a ajuns la Chișinău, fiind admis la Institutul Pedagogic Ion Creangă, iar după absolvire şi slujba în armată, a lucrat ca profesor într-o mică școală rurală. Într-un interviu, scriitorul îşi amintește: „La vârsta de 29 de ani, eram obosit deja de jocurile adulților, îmi doream să devin din nou copil și să-mi trăiesc copilăria altfel. Până la urmă, noi, maturii, nu acordăm importanță copilăriei! Ne grăbim să creștem aşa cum se grăbeşte călătorul să ajungă în vârful muntelui în zori de zi, dar, ridicându-se, își dă seama că valea de la poalele munţilor era mult mai frumoasă.”

Elevii săi au fost primii cu care şi-a împărtășit şi a retrăit din nou emoţiile copilăriei sale. Copiii i-au apreciat foarte sincer poveştile: „Parcă şi azi văd chipurile elevilor din clasa a doua când le citeam despre aventurile noului meu erou Guguţă; râsul lor plin de viață nu contenea şi răsuna aidoma unei adieri vesele de vânt ce sufla în treizeci de ulcioraşe …”

Primele lucrări ale scriitorului au fost publicate pentru prima dată în 1955 ca parte a colecției „Voci tinere”. Prima carte, „În Țara fluturilor”, a fost publicată în 1962, iar „Aventurile lui Guguţă” au apărut în 1966.

image0253

Au trecut anii, iar Guguță, de mână cu prietenii săi Ciuboțel, Titirică, Măriuca, Ghiocica, Crăița, continuă să bucure inimile copiilor şi să picure în sufletele părinților și bunicilor lor deopotrivă o lacrimă de dor și o nesfârşită nostalgie.

La mulţi ani, Guguţă! Noi te iubim!!!

Ludmila Stoianov,
șef sector Biblioteca „Târgu-Mureș”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s