Jurnalul Annei Frank

jurnalul
Frank, Anne. Jurnalul Annei Frank. Bucureşti: Humanitas, 2016. 385 p.

„Jurnalul Annei Frank” este una dintre cele mai cunoscute cărți ale secolului XX care te determină să vrei să cunoști istoria cu toate laturile ei frumoase și enigmatice. Autoarea romanului a devenit una dintre personalitățile despre care se vorbește în ultima perioadă tot mai des la ore, iar profesorii tind să ilustreze soarta evreilor prin intermediul acestei micuțe. Povestea de viață a Annei te lasă cu lacrimi în ochi și cu stări regretabile față de chinurile prin care au fost nevoiți să treacă unii în acea perioadă.

Romanul este o incursiune în viața unor oameni obișnuiți, exact așa cum sunt ei: cu părți amuzante și părți aproape de nesuportat. Cartea schițează perfect presiunile la care erau supuși evreii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Anna petrece doi ani (4 iulie 1942 – 4 august 1944) împreună cu familia sa și alți patru evrei într-o anexă a sediului firmei patronate de tatăl său.

Jurnalul Annei Frank rezumă, de fapt, însemnările unei adolescente de 13 ani – căci atât avea Anne când a intrat în acea ascunzătoare secretă. Pătrunzi astfel în mintea unei fete care se confruntă cu problemele specifice vârstei. Anne are nevoie de spațiu personal, vrea să-și permită din când în când mici răzvrătiri și duce dorul vieții pe care o ducea înainte. Privată de prieteni, Anne se simte singură și neînțeleasă, chiar și de către propria familie.

Printre primele pagini ale romanului se ilustrează o hartă a Anexei și ești invitat subtil să-ți imaginezi viața într-un spațiu atât de limitat, alături de oamenii care împart același destin tragic al morții.

Recomand cartea tuturor persoanelor pasionate de literatură. Romanul cu siguranță fură cititorul din prezent și îl teleportează cumva în trecut, determinându-l să se pună în pielea acelor oameni sărmani.

Irina Bahtin,
studentă USM, bibliotecară

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s