PROVOCAREA VERII – oportunitate pentru recunoaşterea valorii bibliotecii?

61927814_2440797152650544_6578281307665596416_oLa filialele Bibliotecii Municipale ,,B. P. Hasdeu’’ este o vară fierbinte atât la propriu, cât și la figurat, o vară plină de cunoaștere, inovație și emoție!

Noul program Provocarea verii ne-a pus pe jar pe toți. În momentul când s-a prezentat esența programului, responsabilitățile multiple și enorme atribuite dragilor noștri colegi, au apărut o multitudine de întrebări: vom reuși să organizăm grupurile, cum ne vom descurca în selectarea celor mai valoroase informații, teme pe care le-am putea prezenta participanților, vom reuși să facem aceste activități cât mai captivante pentru cititorii noștri, vor dori ei să se implice activ sau vor fi pasivi și una dintre întrebările foarte importante – vom avea timp pentru toate?

Cu riscul de a supăra pe cei mai entuziaști și mai dedicați programului, mărturisesc că nu am început provocarea cu mult entuziasm (mă refer strict la mine). M-aș putea imagina în calitate de profesor de limbă și literatură română, dar niciodată în cea a unui profesor de fizică, matematică sau TIC, iar aici se cere să le cunoşti pe toate şi să-ţi poţi înlocui colegii la necesitate. Vorba ceea: Dați-i Cezarului ce e al Cezarului! Dragostea mea toată, completă și deplină, în ceea ce ține de carieră, este pentru lectură, pentru cartea bună și pentru o exprimare corectă, cultivată. Recunosc că nu sunt prea bună în tehnologii și tot felul de experimente. Da, sunt extrem de interesante, dar să ținem cont și de proverbul ăla – Omul potrivit la locul potrivit. Dacă aș fi impusă să fac ora de creație (confecționare), probabil ar chiuli participanții de la ora mea, nu am absolut nici o aptitudine în domeniu. De aceea, experimentul acesta cu programul are, din punctul meu de vedere, (dar sunt convinsă că nu doar al meu) și plusuri, și minusuri.

Pentru început, să trecem în revistă avantajele. Este un proiect inovativ, cu o concepție bine organizată, structurată, o experiență, unică, originală și care ne conectează cu cititorii noștri, atrăgând totodată  utilizatori noi. Noi, bibliotecarii, avem posibilitatea de a face ceva diferit, de a învăța și de a fi mai aproape de societate, de a ne valorifica potențialul. Acest program mi-a permis şi  mie să mă dezvolt profesional, să descopăr multe lucruri noi şi interesante, să-mi valorific potenţialul şi în alte direcţii. Participanții au posibilitatea de a-și dezvolta abilități de lectură activă, de a explora universul cunoașterii, de a deprinde și a aplica noi competențe în diverse domenii, de a experimenta, iar cel mai important, de a se reorienta spre bibliotecă, care este un lăcaş de cultură şi un univers al  cunoaşterii.

Filiala ,,Târgu-Mureș’’ își axează programul pe tehnologie și robotică. Acestea sunt compartimentele preferate de micii noștri utilizatori, care i-au captivat atât de mult, încât câțiva participanți din grupul I s-au înscris ca voluntari la robotică în grupul II. De asemenea, de o mare popularitate se bucură compartimentul Citește, unde participanții au studiat texte cu adevărat utile, atât științifice, cât și artistice. Unele au lărgit orizontul de cunoaștere al utilizatorilor, altele le-au cultivat valori general-umane. Participanții au fost cu adevărat privilegiați la această oră, pentru că au avut posibilitatea de a deprinde arta dicției și de a învăța să pună în scenă un text, o poveste. Bibliotecarii noștri se dedică total acestui program, depunând mult suflet, cunoștințe și timp.

Timpul – din păcate, în orice lucru frumos, interesant și captivant, există și aspecte negative, după cum am menționat anterior. Timpul este ceea ce îi lipsește atât de mult unui bibliotecar. Munca noastră, a bibliotecarilor nu este vizibilă, nici prețuită. Deseori, când sunt întrebată unde activez, observ dezamăgire pe chipurile interlocutorilor, toţi cred că un bibliotecar doar împrumută cărţi şi atât, la asta se reduce munca de bibliotecar în viziunea celorlalţi. Munca unui bibliotecar, însă, este una diversă şi complexă, acum suntem implicaţi în proiecte, training-uri, ateliere etc. Privitor la acest nou program, trebuie să ţinem cont şi de faptul că, pe lângă rapoartele obișnuite, normele impuse la procesul de Inventariere, cititorii, care vin într-un număr impunător și, mai ales, pe timp de vară, când mai aduc și liste lungi de lectură, mai trebuie să găsim timp pentru pregătirea activităților. Programul este într-adevăr captivant și reușit, îmi place și mie să fiu alături de copii, să descoperim împreună lucruri importante și interesante. Fiecare temă o pregătesc cu mult suflet şi dedicaţie, cu responsabilitate, îmi place şi mie să descopăr lucruri noi alături de participanţii la program. Problema constă în faptul că se cere prea mult timp. Cinci zile pe săptămână trebuie să lucrezi intens, să realizezi tocmai patru compartimente zi de zi, care ar trebui să dureze 3 ore, asta este deja aproape jumătate de zi din programul de lucru obișnuit. Participanții se rețin și peste program, fiind foarte entuziasmați de robotică și tablete, dar nu poți să-i dai afară din bibliotecă că sunt gălăgioși și a expirat timpul activităților, nu?  Mai mult de jumătate de zi bibliotecarul nu poate face nimic altceva, pentru că participanții sunt totuși copii, iar unde sunt copii, este și gălăgie. La filiala noastră vin mulți, chiar am ajuns și la 30 de copii la activități, cum poate un bibliotecar să se concentreze la munca lui obișnuită? Cealaltă jumătate de zi trebuie să planifici activitățile pentru a doua zi. În acest context, nu doar că nu reușești să mai îndeplinești celelalte cerințe de lucru, dar nu mai ai nici avântul și energia necesară pentru a pregăti activitatea de a doua zi. Fiind extenuat, trebuie să mai serveşti utilizatorii şi să îndeplineşti atent, corect şi responsabil celelalte atribuţii de serviciu.

Să fiu sinceră, aș fi încântată ca acest program să continue şi în alte veri, dar nu cinci zile pe săptămână, ci două-trei zile ar fi suficient și cu câte două compartimente pe zi, ci nu patru. Este prea obositor și solicitant pentru funcţionari. Personal, nu reușesc să pregătesc totul la serviciu, așa că sunt nevoită să mă pregătesc o parte bună din timp și acasă, de fapt cea mai mare parte din timp. La compartimentul condus de mine, Descoperă, nu îmi permit să vin cu tema nepregătită şi să improvizez pe loc. Îmi place să fiu responsabilă şi să pregătesc  temele documentându-mă bine şi conştiincios asupra subiectelor pe care le abordez. Simţul responsabilităţii, sigur, are multe avantaje, dar, în cazul meu are şi dezavantaje. Am foarte puţin timp pentru propriul copil, care, în mod normal, după o zi de grădiniţă, vrea să meargă cu mama la un teren de joacă, plânge că vrea să mergem afară sau să ne jucăm chiar şi în casă, dar mama asta rea nu are timp pentru copil. Nu am timp nici pentru copil, nici pentru odihnă, că îndată ce ajungi acasă, după serviciu şi grădiniţă, trebuie să-ţi  îndeplineşti obligațiile de ,,profesoară’’. Reiterez – îmi place esenţa programului şi activitățile, conexiunea participanţilor cu biblioteca şi bibliotecarii, mă simt uneori de parcă am fi cu adevărat o echipă, dar hai să fim realiști și să le adaptăm pe toate la timpul unui bibliotecar, care fie cu, fie fără un copil mic, are o mulţime de responsabilităţi. Poate vara viitoare mai modificăm ceva și le permitem bibliotecarilor să aibă timp și pentru familie, că uite asta promovăm noi mereu – familia, care este stâlpul societății.

Sigur, avem mereu feedback pozitiv din partea iniţiatorilor proiectelor, a conducerii şi a utilizatorilor şi tot ni se repetă că suntem „wow” şi că oamenii „wow” trebuie să le reuşească pe toate, că suntem în top şi pe cele mai înalte culmi. Eu, însă, prefer să fiu mai modestă, să nu răstorn munţii, să nu fiu atât de „wow”, ci să fiu un om mai modest, care să fie de folos comunităţii, utilizatorilor, dar şi să aibă timp pentru el şi familie. Recunosc că avem colegi bravi, care fac activităţi tot mai frumoase şi mai interesante, se întrec în idei, aptitudini, creativitate şi inovaţii, dar ritmul acesta alert uneori sperie şi descurajează. Cred că un ritm mai obişnuit ne-ar asigura o pregătire şi mai bună, am reuşi planificarea unei agende mai mici, dar pregătite mai bine, fără grabă, cu mai multă bucurie. Ar fi activităţi făcute mult mai din inimă, ci nu doar pentru bifă, aşa cum sunt sigură că se face uneori. Sigur, toţi se pregătesc bine, toţi au activităţi fructuoase, productive, dar câţi o fac cu bucurie şi câţi o fac constrânşi de situaţie? Spre exemplu eu, deşi mă pregătesc pentru activităţi responsabil, dacă aş avea compartimentul meu, să zicem, de două ori pe săptămână, aş reuşi să fac temele şi mai complexe, mai colorate, mai captivante. O altă sugestie ar fi să se ofere mai multe materiale pentru experimente sau fonduri pentru a le procura. Am studiat cărţile de experimente, inclusiv cele din achiziţiile noi, sunt foarte interesante, dar se cer o mulţime de materiale de care nu dispunem, pe care nu le primim. Ori trebuie să renunţăm la o bună parte din practicarea experimentelor, ori să punem bani din buzunarul nostru, ceea ce cu salariul nostru nu ne prea permitem. Este păcat, pentru că participații preferă experimentele şi ele ne-ar permite să cunoaştem lucruri extraordinare, să descoperim mai bine lumea şi anumite legităţi. O problemă în realizarea acestui proiect este şi că nu dispunem de calculatoare suficiente, iar majoritatea dintre cele pe care le avem, funcţionează foarte rău, ceea ce face munca mai grea şi ne ia încă mai mult timp (spre exemplu în postarea activităţilor).

Această este o parte din meditaţia mea referitor la programul Provocarea verii, sper să revin în toamnă cu un nou feedback, să pot compara impresiile de început cu cele de final.

Nu voi vorbi în această recenzie despre activităţi, toţi citim cronicile, postările din grupul Provocarea verii şi din alte surse şi da, chiar suntem în top! Deşi am exprimat în acest articol şi nemulţumirile pe care le am, ţin, totuşi, să felicit echipa acestui concept de realizare, este o idee extraordinară, foarte ofertantă pentru utilizatori. Pe colegii mei de la toate filialele îi felicit pentru munca colosală pe care o depun, pentru dăruirea lor şi le urez tuturor mult succes în continuare, multă inspiraţie, activităţi cât mai frumoase, mai captivante, feedback pozitiv din partea participanţilor, cât mai multă apreciere, preţuire din partea întregului colectiv şi recunoaştere din partea comunităţii! Să fim priviţi cu mai mult respect de către societate, să ne fie preţuită munca şi să nu mai fim priviţi ironic când spunem cuiva că suntem bibliotecari! Poate că marele avantaj al Provocării verii va fi acesta – recunoaşterea valorii bibliotecii şi a bibliotecarului, pentru care vă mulţumim, dragi iniţiatori ai proiectului!

Galina Tartacovschi,
șef sector Biblioteca Târgu-Mureș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s