Ring intelectual în baza cărții ,,Grădina de sticlă’’, autor Tatiana Țîbuleac

60889925_2421814894548770_1449122734469545984_oPe data de 22 mai 2019, Biblioteca ,,Târgu-Mureș’’ a găzduit  un eveniment în premieră – Ring intelectual în baza cărții ,,Grădina de sticlă’’, autor Tatiana Țîbuleac, secțiunea adulți. Romanul a fost propus spre lectură în cadrul Programului de lectură Chișinăul citește 2019, inițat de Biblioteca  Municipală ,,B. P. Hasdeu’’ pentru a susține lectura și autorii autohtoni. Programul de lectură a ajuns la a XVI-a ediție, bucurându-se de mare popularitate printre chișinăuieni. Celelalte publicații propuse spre lectură în acest an sunt – ,,Prietenii mei dragi’’, autor Eugen Doga, secțiunea copii; ,,Un secret în Los Angeles’’, autor Doina Postolachi, secțiunea adolescenți.

60509195_2421814537882139_1536191819027578880_n
Ludmila Stoianov, moderatoare

Moderatoarea activității, Ludmila Stoianov, a făcut o prezentare a programului și a cărții dezbătute, a prezentat date din biografia autoarei și a creat o atmosferă pozitivă pentru participanți.

 

După momentul organizatoric – prezentarea regulamentului, împărțirea în echipe, alegerea liderilor și a numelor echipelor – Caleidoscop și Minerva, a urmat o luptă acerbă între concurenți, toți fiind foarte activi și dornici să învingă.

Participanţii la ring au fost reprezentanţi din filialele sectorului Râşcani:

Filiala ,,Târgu-Mureș’’ – Silvia Șcerbacov (liderul echipei Minerva) și Alina Timoșenco (echipa Caleidoscop);
Filiala „Al. Donici” – Lidia Negară (liderul echipei Minerva) şi Valentina Marcu (echipa Minerva);
Filiala de Arte „T. Arghezi” – Dinu Jana şi Roşca Victoria (echipa Minerva)
Filiala „Hristo Botev” – Iulia Verdeş (echipa Caleidoscop).

Au urmat 50 de întrebări, care au dezvăluit tematica, motivele și ideile romanului – un roman complex, cu o problematică majoră, un roman dureros, am putea spune noi, având un subiect mai neobișnuit, mai ales pentru ceea ce se obișnuiește să fie citit actualmente. Pe lângă destinul Lastocikăi, personajul central al romanului, se întrețes destinele mai multor personaje, fiecare cu o istorie unică și interesantă.

 

Pe rând, s-a vorbit despre fiecare personaj, despre motivele și simbolurile romanului, au fost clipe când concurenții s-au contrazis și fiecare a demonstrat, cu argumente cât mai plauzibile și convingătoare, că anume el are dreptate și a înțeles  cel mai bine subiectul și ideile cărții.

60914589_2421814514548808_3934477226124247040_o

Juriu: (de la stânga la dreapta) Stela Tymofti, director Biblioteca „Târgu-Mureș”; Lidia Cîssa, Biblioteca „Hristo Botev”; Angela Vintilă, director Biblioteca „M. Ciachir”

Romanul și dezbaterea în sine au intrigat publicul, chiar și persoanele din public care nu au reușit să lectureze cartea și au auzit diferite opinii despre carte, au recunoscut că au fost provocate, în urma Ringului, să citească acest roman. Se zvonea că este o carte destul de complicată și chiar echivocă pe alocuri, dar totuși subiectul i-a captivat.

Jurații și publicul au fost impresionați de răspunsurile complexe oferite de participanți și de faptul că se răspundea foarte rapid, deși se oferea un minut pentru reflectare, răspunsurile se dădeau imediat.

60687275_2421815447882048_2963563400296136704_o
Echipa învingătoare Minerva

Echipa învingătoare a fost Minerva, participanții căreia vor concura la a doua rundă a ringului cu alte echipe câștigătoare, de la alte filiale,  în toamnă.

Discutând,, în culise’’ cu participanții, s-a menționat, că deși le-a plăcut întrecerea, ea nu poate fi clasificată ca fiind un ring, ci seamănă mai mult cu o dezbatere în baza cărții, iar ei ar analiza-o și din alte perspective, mai aprofundat.

,,Sunt binevenite aşa fel de evenimente, deoarece provoacă cititorii să cugete asupra lecturii. Astfel participanţii aud şi alte păreri, văd cartea din diferite perspective. Consider că atmosfera de concurs ne pune la încercare şi ne amintim detalii care se pierd în urma lecturii rapide şi emotive. De obicei, biblioteca e un loc dedicat liniştii şi meditării, dar transformarea ei într-un spaţiu intelectual prielnic dezvoltării creşte curiozitatea vizitatorilor. Aş sugera lichidarea lămpii, deoarece aceasta are relevanţă în cazul  în care ringul are întrebări ce necesită mai mult timp de gândire (spre exemplu, la ,,ce, unde, când”). La aşa tip de ringuri, cred că ar fi binevenit să răspundă echipele pe rând, pentru că, evident, toţi avem răspunsurile pregătite, iar lampa făcea concursul neobiectiv. ” Timoşenco Alina

Fiind totuși un eveniment în premieră și o primă rundă a Ringului intelectual, sperăm să se țină cont și de părerile participanților, care așteaptă să fie provocați la maximum în toamnă.

Activitatea s-a încheiat cu înmânarea diplomelor și cu multe emoții pozitive, manifestate, în special, de învingători.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s