Pornind de la ideea că creativitatea este un proces de învățare, în care copiii au posibilitatea să-și descopere pasiunile, să ia decizii și să se exprime liber, Biblioteca Târgu-Mureş a organizat atelierul de creație „Lumea culorilor”, ghidat cu multă măiestrie de Maria Conisescu, meșterița cu mâini de aur. Elevii Liceelor Teoretice M. Kogâlniceanu, Ştefan cel Mare şi ai Liceului Academic de Arte Plastice Igor Vieru au fost invitaţi să descopere o nouă lume a armoniei şi a culorii, pornind într-o călătorie imaginară pe urmele marilor artişti! Astfel, participanţii la activitate au aflat că oamenii dintotdeauna au fost fascinaţi de culori, iar studierea lor a stârnit un interes mai mare la începutul secolului XX, dând naștere științei culorii.
Două personalități au lăsat o urmă adâncă în știința culorii: Johannes Itten (pictor expresionist și teoretician din Elveția, asociat școlii Bauhaus) și Alfred Munsell (pictor și profesor de artă din SUA).
Johannes Itten a studiat culorile și prin teoria sa a elaborat cercul cromatic care îi poartă astăzi numele. Conform acestuia, există trei culori de bază: roșu, galben și albastru. Celelalte sunt doar nuanțe:
- de gradul 2 – verde, oranj și violet – formate din combinarea culorilor de bază
- de gradul 3 – alte 12 nuanțe formate prin combinarea culorilor de bază.
Mai multe despre teoria sa, Itten a scris în cartea Arta culorii, publicată în 1961.
Un al doilea cercetător al culorii, Munsell a elaborat sistemul său al culorilor numit „limbajul culorilor”. Astfel, o culoare poate avea trei caracteristici:
- pigmentația sau nuanța – de la cald la rece (mișcându-ne ca acele ceasornicului pe cercul lui Itten). Nuanțele ce galben la bază sunt calde, iar cele ce au albastru – sunt reci,
- intensitatea sau valoarea de ton – de la închis la deschis pe o scară de la 0, negru, la 10, alb (bara verticală în sistemul Munsell al culorilor),
- claritatea sau puritatea cromatică – de la pal la intens, de la 0 (șters) la 14 (clar) conform barei orizontale în sistemul Munsell al culorilor.
Culorile sunt clasificate, de asemenea, în cromatice (cercul lui Itten) și acromatice (alb, gri, negru), complexe – neutre (nuanțele de gradul 2 din cercul lui Itten: oranj, verde, violet) și bej până la maro.
O altă mare descoperire pe care au făcut-o elevii, navigând în lumea culorilor, este faptul, că în natură culorile nu există. Ochiul uman percepe culorile datorită reflecției luminii. De aceea, în lipsa luminii totul este negru, iar la un flux puternic de lumină vedem o pată albă.
Isaac Newton a fost cel care a studiat și descoperit în a doua jumătate a secolului XVII percepția culorii de către ochiul uman, astfel conform teoriei lui, la reflecția luminii retina din ochiul uman deosebește trei culori de bază: roșu, verde și albastru, celelalte fiind combinații asociate ale acestora.
Dna Conisescu le-a vorbit copiilor şi despre coloristică – ramura științei culorii care studiază aplicarea teoriei culorii. Culorile sunt aplicate în mai multe domenii practice: artă, design interior și vestimentar, hairstyle-ing și make-up style-ing, design grafic etc.
Participanții la atelier au avut de exercitat cele relatate, aplicând limbajul colorilor, fiecare în interpretarea sa.
Omul poate să combine culorile, atât în domeniile sale de activitate, cât și în viața de zi cu zi. Studierea culorii rămâne o știință de interes și în zilele noastre, participanții la eveniment recunoscând unanim că este dificil sa ne imaginăm lumea fără culori, doar în negru și alb. Astfel a apărut renumita expresie „viață în roz”!