Privighetoarea de Kristin HANNAH

privighetoarea
Hannah, Kristin. Privighetoarea /  trad. : Ruxandra Târcă, Gabriel Tudor . –București : Litera, 2016 . –477 p.

Privighetoarea, o carte ancorată în istorie, redă povestea incredibilă a două surori: Vianne şi Isabelle, două firi diferite care nu simt şi nu trec la fel prin ororile celui de-al doilea război mondial.

Franța, 1939. Vianne liniștită şi supusă, rămâne singură cu fiica ei, deoarece soţul Antoine, pleacă pe front. Ea nu crede că naziștii vor invada Franţa. Dar aceștia își fac apariția în orășelul Carriveau, mărșăluind în număr mare, în convoaie de camioane și tancuri, în avioane care înnegresc văzduhul și bombardează pământuri locuite de oameni nevinovați.

Este pusă în faţa cruntului adevăr atunci când un căpitan neamț își stabilește statul major în casa lui Vianne. Ea și fiica sa au două opțiuni: fie să locuiască sub același acoperiș cu dușmanul, fie să piardă totul. Fără hrană și bani, deznădăjduită, Vianne e silită să facă alegeri imposibil de îndurat pentru a-și ține familia în viață. Foametea şi dorul de soţul ei nu o doboară. Femeia devine puternică pentru fetiţa ei şi pentru prietena, căreia îi va creşte copilul, dar suferinţele ei nu se vor opri aici.

Isabelle, sora lui Vianne, este o puștoaică rebelă de optsprezece ani, care nu suportă să stea cu mâinile în sân în timp ce țara ei se află în război. Riscă tot pentru a se simţi utilă şi devine o mare eroină sub pseudonimul Privighetoarea. Pe când mii de parizieni se retrag din oraș, fugind de ororile războiului, ea îl întâlnește pe Gatan, un partizan care crede că Franța poate lupta cu naziștii, și se îndrăgostește nebunește de el. Dar când el o trădează, Isabelle se alătură Rezistenței fără a ezita, și, riscându-și viața zilnic, o salvează pe a altora.

P.S. Privighetoarea, este o carte pentru adolescenți, inclusă în Concursul de lectură Bătălia cărților Chișinău 2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s