Destăinuiri transnistrene

IMG_5689
Militari în termen ai Batalionului de Gardă al Armatei Naționale

Biblioteca „Târgu-Mureș”, în colaborare cu reprezentanți ai Armatei Naționale, în persoana locotenentului-colonel Iurii Moisei, a organizat activitatea consacrată Zilei Memoriei – 2 martie, zi de comemorare a celor căzuți în Războiul de pe Nistru, zi ce rămâne a fi cea mai tragică filă în istoria Republicii Moldova.

În războiul din 1992 au participat circa 29 de mii de persoane, dintre care 300 au decedat, iar alte câteva sute s-au întors acasă schingiuiți de răni. Pentru că a fost război… Un război crud și nu un conflict armat… Pentru că atunci când șuieră gloanțe și explodează obuze, când se varsă sânge și oamenii mor, arzând de vii în tancuri și mașini blindate, când rămân copii orfani, femei văduve și mame care-și mai așteaptă și azi feciorii acasă, nu putem spune că a fost un conflict, ci un război al cărui ecou și azi mai este viu… E de datoria noastră, a generațiilor de azi și celor de mâine, să le cinstim memoria și să le aducem cele mai sincere mulțumiri, însoțite de întreaga noastră apreciere pentru spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă pe câmpurile de luptă.

La activitate au participat veterani de război și militari în termen ai Batalionului de Gardă al Armatei Naționale, dar și elevi ai liceelor din cartier.

IMG_5560
Veterani ai războilui de pe Nistru

Ziua Memoriei a început cu intonarea imnului Republicii Moldova „Limba Noastră”. Au urmat apoi cuvintele de salut din partea coloneilor Valentin Botezatu, Anatolie Caraman și Andrei Vicolaş. Veteranii au schițat istoria războiului de pe Nistru și consecințele lui, propunând un minut de reculegere în memoria eroilor căzuți. Colaboratorii Bibliotecii „Târgu-Mureș”, au ținut să aducă în fața participanților la eveniment artiști consacrați, dar și colective artistice de copii din cartierul Râșcani. Astfel, publicul le-a aplaudat cu plăcere pe interpretele Silvia Grigore și Viorica Lupu, au savurat din folclorul autentic cules din diferite zone ale Moldovei de dna Maria Lupu și discipolii săi din Ansamblul etno-folcloric „Opincuța”, s-au delectat cu versurile recitate de Daniela Plămădeală, elevă în cl. VIII a Liceului Teoretic „Ion Creangă” și Bogdan Marițoi, participant al Serviciului Ora TV, dar și de elevii Gimnaziului cu profil teatral „Ion Luca Caragiale”, învățătoare doamna Elena Șaitan.

52706499_2100917810021859_3305386910943281152_oA fost o întâlnire de suflet, cu clipe frumoase și memorabile, cu multă voie bună, dar și îndemnul de a nu-i uita niciodată pe cei ce și-au pierdut viața în războiul din 1992.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s