Ion CREANGĂ. Cea mai roditoare ramură a eposului românesc

„Ion Creangă. Cea mai roditoare ramură a eposului românesc”

David Boia

cread90e87bd50d77858b06fc3d07a48c41c1771 martie 1837, în satul Humuleşti, Judetul Neamţ, România, s-a născut Ion Creangă. A fost un povestitor, teolog, prozator, autor de manuale şcolare, poet, politician român, unul dintre cei mai de seamă scriitori ai României.

Ion Creangă nu a fost singurul copil la părinţi, ci a mai avut şapte fraţi şi surori, alături de care şi-a petrecut copilăria zburdalnică şi plină de năzbâtii, după cum avea să relateze chiar scriitorul, mai târziu, în Amintiri din copilărie, opera care l-a consacrat.

Ion merge la şcoală în satul natal, dar, după patru ani de studiu, mama sa îl trimite la Broşteni, în grija bunicului său de pe mamă, David Creangă, unde tânărul îşi continuă studiile la şcoala invăţătorului Neculai Nanu.

Cinci ani mai târziu termină clasa a treia la şcoala Domnească din Târgul Neamţ şi se înscrie la şcoala de catiheți din Fălticeni, unde apare sub numele de Ion Creangă (născut Ion Ştefănescu), nume ce avea să-l păstreze pentru tot restul vieţii. După desfiinţarea şcolii de catiheți este admis în anul II la seminarul Veniamin Costachi din Iasi, ca în 1858 să absolvească cursul inferior al seminarului.

Nu putea fi preot fără o nevastă. Umblă să se-nsoare și se oprește la fata părintelui Ioan Grigoriu din Târgu Neamț care avea 15 ani. Nunta s-a făcut în august și în iarnă a fost hirotonisit diacon. Însă Creangă nu stătea bine cu socru-său, ba chiar într-o noapte socrul a încercat să-l sugrume, punându-i ghearele-n gât. După ce se naște fiul său Constantin, Ion se mută la Iași ca să scape de el, dar Ileana, soția lui, l-a părăsit din cauza unui călugăr de la Golia.

A studiat apoi la Facultatea de Teologie din Iaşi, urmând mai târziu şcoala Vasiliana (astăzi Academia Vasiliană) Trei Ierarhi din Iaşi, sub îndrumarea şi aprecierea lui Titu Maiorescu. Se înscrie la concursul pentru ocuparea postului de învăţător la Şcoala primară nr. 1 din Iasi şi, câştigând concursul, îşi începe activitatea de institutor, fiind transferat, mai apoi, la Şcoala sucursală primară de băieți nr. 1 din Iaşi.

În 1871 publică manualul Învăţătorul copiilor, reeditat mai târziu, carte de citit în clasele primare, abecedar cu slove şi buchii, cuprinzând învăţături morale şi instructive, apreciat și folosit în toate școlile din Moldova timp de mulți ani.

După mai bine de 12 ani de activitate ca dascăl şi diacon al mai multor biserici din Iaşi, în 1872 este exclus din rândurile clericilor, fiind acuzat, că s-a dus la teatru, că ar fi tras cu puşca în ciorile de pe Biserica Golia şi pentru că și-a tăiat codița. Excluderea din cler a dus şi la excluderea din învăţământ, însă, la intervenţia lui Titu Maiorescu, este numit din nou dascăl.

eminescu-si-creanga-prietenia-e1467398470870În 1875 este numit într-o comisie de examinare a cărţilor didactice din Iasi, prilej cu care face cunostinţă cu Mihai Eminescu, acesta din urmă fiind revizor şcolar la Iaşi şi Vaslui. Cei doi se împrietenesc, iar între anii 1875-1883, la îndemnul poetului, Ion Creanga scrie cele mai importante opere ale carierei sale.

Integrat de Eminescu la Junimea, Creangă publică în „Convorbiri literare” primele sale poveşti, iar mai tărziu şi primele sale nuvele. El, de fapt, nu credea că scrie bine. Era uimit că scrierile lui plac cititorilor. Zicea: Un prost, un ghiorlan ca mine, să poată să scrie?
Devine un om apreciat pentru glumele sale, este considerat un coțcar care grăiește în pilde, atât la Junimea cât și pe ulițele Iașului.

Printre altele: Mesele lui erau impresionante. Când locuia la bojdeuca din Țicău, la o masă putea mânca: o mămăligă mare, un crap întreg, o oală de sarmale cu păsat, o găină friptă pe țiglă. Îi plăceau plăcintele cu poale-n brâu și pe toate le uda cu vin și cu o cofiță de apă rece.

La 31 decembrie, 1889, Ion Creangă, se stinge din viaţă în urma unui atac de epilepsie, în casa sa din Țicău, Iaşi, la vârsta de 52 de ani. Este înmormântat în cimitirul Eternitatea din Iaşi.

370716Viaţa personală a lui Ion Creangă, transpusă în detaliu în Amintiri din copilărie îi conferă reputaţia de mare prozator, iar sinceritatea cu care prezintă detaliile intime din copilărie, fac din opera sa una dintre cele mai valoroase creaţii ale literaturii române.

Ca specie literară, Creangă a abordat anecdota, literatura pentru copii, literatura erotică, fabula, basmul, genul liric, memorii, nuvela, satira, povestirea, schița, literatura fantastică, opera sa influenţând scriitori, precum Nicolae Constantin Batzaria, Leo Butnaru, Ion Călugăru, Ion Dragoslav, Victor Eftimiu, Elena Farago, Șerban Foarță, Horia Gârbea, Ion Iovescu, Vlad Ioviță, I. I. Mironescu, Mircea Nedelciu, Constantin S. Nicolaescu-Plopșor, Constantin Sandu-Aldea, Stelian Țurlea, Grigore Vieru.

În 1993, post-mortem, după mai bine de 121 de ani, Ion Creangă a fost reprimit în rândurile clerului.

Din anul 2004, casa parintească din Humuleşti, se află pe lista Monumentelor Istorice din judeţul Neamţ. Casa este situată în strada Ion Creangaă nr. 8, fiind datată din anul 1833. Este construită din lemn cu acoperiş din şindrilă. A fost locuită de urmaşii scriitorului până în anul 1959, fiind restaurată, cu implicarea lui Nicolae Iorga, în anul 1937. Casa este vizitată anual de 40.000 – 50.000 de turişti.

Bojdeuca-lui-Ion-Creangă

Câteva citate celebre ale scriitorului:

  • Dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi, după cum socoţi tu, n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele.
  • N-ar fi rău să fie bine-n ţara asta.
  • Românului i-e greu până se apucă de treabă, că de lăsat îndată se lasă.
  • Ştiu că sunt prost. Dar când mă uit în jur, prind curaj.
  • Dar şi sărac aşa ca în anul acesta, ca în anul trecut şi ca de când sunt niciodată n-am fost!
  • Din cărţi culegi multă înţelepciune, şi, la dreptul vorbind, nu eşti numai aşa, o vacă de muls pentru fiecare!
  • Ia, eram şi eu un boț cu ochi, o bucată de humă îsuflețită din Humuleşti.
  • Cu fimeia umbli cu griji, cu moldovianca umbli cu frici.

Ion_Creanga_-_Semnatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s