„Nicolae SULAC nu știa cine este Nicolae Sulac, el aparținea unui timp, unei epoci, unui popor…” Emil Loteanu

sulacLa 9 septembrie 1936, în satul Sadîc, Cahul s-a născut marele rapsod Nicolae Sulac,  unul dintre cei mai iubiţi cântăreți de muzică populară din Republica Moldova.

Şi-a început activitatea artistică în 1959 în cadrul capelei corale „Doina”, iar în 1965, Nicolae Sulac devine solist al ansamblului „Fluieraș”, ansamblu care a lansat mulți interpreți de muzică populară din Moldova. Mai târziu, spre sfârșitul anilor 70, este angajat în calitate de solist al ansamblului „Lăutarii”. A colaborat cu Serghei Lunchevici, Vasile Goia, Nicolae Botgros, Dumitru Blajinu ș.a. În colecția de aur a muzicii populare naționale au intrat cântece memorabile ca La o margine de drum,  Miorița, Dorul meu e numai dor, Foaie verde sălcioară, Pe pământul nostru drag etc.

Nicolae Sulac a fost artistul care a avut curajul să spună adevăruri, când toți cei din jur tăceau. Unii îi ziceau Nicolae, vorbește tu, ție nimeni n-o să-ți facă nimic, că ești orfan”. Și el spunea, și cânta. Când președintele Gorbaciov lupta contra beției, a cântat la Teatrul de Vară unde au venit 10 mii de spectatori Și-aș mai bea vrei trei pahare, dar acuma-i ștraful mare”.  

A cântat de-a lungul vieţii sute de cântece, dar a lansat o singură casetă audio… N-am CD-uri, nici casete, spunea Nicolae Sulac, însă oamenii, cred că mă vor ţine minte. Parcă Barbu Lăutaru a avut casete? Dar lumea ştia despre el din legende…

Pe parcursul vieții i-au fost conferite mai multe premii şi distincții printre care artist al poporuluilaureat al Premiului de Stat şi cavaler al „Ordinului Republicii”.
Este singurul artist de muzică populară din Moldova, care a fost înscris în Marea enciclopedie Sovietică.

A decedat la Chișinău, în 2003, în urma unui atac cerebral și a fost înmormântat în Cimitirul Central din Chișinău, unde la 9 octombrie 2004, a fost inaugurat un bust al său.

 În 2007, postum, a apărut pe piață albumul „La o margine de drum” a lui Nicolae Sulac.

Astăzi, Liceul Teoretic cu Profil de Arte din Chişinău poartă numele marelui artist. Iar din 2012 şi Palatul Naţional din Chişinău a fost redenumit şi îi poartă numele. Trebuie de remarcat faptul că numele lui Nicolae Sulac îl poartă un festival-concurs de rang naţional al tinerilor interpreţi de muzică populară din Republica Moldova, precum şi Şcoala de Arte din or. Floreşti, în curtea căreia a fost inaugurat un bust al artistului.

Iată câteva aprecieri critice despre marele artist:

[…] maestrul Nicolae Sulac a rămas o legendă în folclorul moldovenesc, iar balada “Miorița”, cîntată de atîtea ori de el este culmea măiestriei interpretative. Nicolae Sulac ne-a lăsat o moștenire spirituală bogată–a înregistrat sute de piese compuse și intrepretate de el, a evoluat în cadrul sutelor de concerte cucerind spectatorii noștri și cei de peste hotare. Pe firmamentul culturii noastre Nicolae Sulac a strălucit nu numai cu harul său interpretativ, ci și cu cu umorul său fin și profund filozofic. Istorioarele și bancurile sale circulă și azi în popor.”  Veaceslav Madan, ministrul culturii

Nicolae Sulac a fost înzestrat cu har Dumnezeiesc pentru a bucura sufletele noastre.”  Valentin Goga, directorul Palatului Național

 […] Nicolae Sulac nu știa cine este Nicolae Sulac, el aparținea unui timp, unei epoci, unui popor…” Emil Loteanu

Sulac este nemuritor așa cum și doina lui este nemuritoare”, Ion Scutaru, profesor

Ludmila Stoianov,
colaborator al Bibliotecii „Târgu-Mureș”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s