Ion LUCA: „Avem oameni frumoși și vinuri bune în Moldova!”

IMG_0122În anul 2018, Republica Moldova a fost declarată la nivel mondial Capitala Mondială a Turismului Vinicol, sub egida ONU.

Organizația Mondială a Turismului, datorită efortului depus de către Agenția Turismului a RM și sectorul vinicol, a apreciat Moldova ca o destinație nouă cu potențial vinicol, care este și merită să fie valorificat.

În acest context, la Biblioteca Târgu-Mureș, în cadrul Programului de orientare profesională „Viitoarea mea carieră”, a avut loc o întâlnire cu unul dintre reprezentanții producătorilor de vinuri autohtoni. Este vorba de Ion Luca, vinificator şi creator de vinuri, proprietarul vinăriei „Carpe Diem”. La cei doar 35 de ani ai săi, Ion are în spate o bogată experiență profesională, iar vinurile create de el câștigă medalii de aur şi de argint, promovând Moldova ca ţară vinificatoare, cu producători profesioniști la cele mai importante competiții vinicole internaționale.

IMG_0105Fiind absolvent al Liceului „Mihail Kogălniceanu”, Ion Luca a rămas plăcut surprins de faptul, că participanții la discuție erau anume elevii liceului „Mihail Kogălniceanu! Le-a vorbit cu mult drag şi nostalgie despre anii petrecuți în liceu, menționând că e foarte mândru, fiind absolvent al acestuia. De-asemenea, a specificat şi momentul, care a jucat un rol, poate cel mai important în formarea sa, şi anume, faptul că în clasa a XI-a a studiat în Germania, în cadrul unui program de schimb.

După bacalaureat, Ion Luca a absolvit ASEM, a făcut  masteratul ca, apoi, să meargă la o Școală Profesională în Germania, unde „ a învăţat totul despre vinuri”, iar în 2011,  împreună cu un prieten,  punea deja pe picioare prima lui afacere – o vinotecă, unde mai mulți producători autohtoni își comercializau vinurile. N-au trecut nici doi ani şi Ion Luca producea deja propriile sale vinuri, care astăzi se vând  în opt țări din spațiul euro-asiatic: China, Japonia, Singapore, Ucraina, Polonia, România, Germania.

Tânărul vinificator a recunoscut că Germania este ţara cu cea mai dură concurență de-aceea e nevoie de o intensă promovare pe piaţă. „Noi, în Moldova, am fost învăţaţi doar să producem, dar nu ne-au învățat să vindem, spune Ion Luca, de aceea, am fost nevoit să învăţ din mers cum să-mi promovez vinurile pe piață”. Antreprenorul a menţionat elementul, pe care-l consideră foarte important în promovarea vinurilor sale şi anume… eticheta!  A schimbat trei firme de design în încercarea de a pune pe sticlă filosofia Carpe Diem – trăieşte clipa! „Nu e despre vin, e despre viaţă!”, spune pasionatul vinificator. Carpe-Diem-11Or, eticheta vinurilor Carpe Diem este una mai specială şi reprezintă fețe de oameni care exprimă emoții!  „Am creat un astfel de ambalaj pentru a atrage clientul și pentru a ne evidenția printre firmele  importante din domeniul vinificației din RM”. Astfel, autorul vinurilor Carpe Diem, sparge mereu tipajele, lansând vinuri cu denumiri şi etichete tot mai provocatoare: Bad Boys, Femme Fatale, Viorica, Feteasca regală Eticheta atrage atenţia de la sine! Nu e despre vin, e despre viaţă şi conţine tot ce trebuie să aibă o etichetă – informaţii utile, descrise cu savoare, dar şi logoul Wine of Moldova”, spune vinificatorul.

Cât despre promovarea și comunicarea cu clienţii, Ion Luca a recunoscut că demult nu a mai scris un email, or, promovarea se face prin rețelele de socializare și aplicațiile cele mai recente.

Antreprenorul a recunoscut că, pe lângă vinurile pe care le creează, mai are o pasiune, cea a cititului. Le-a recomandat şi elevilor autorii cărţilor care i-au schimbat, practic, viaţa. Îl reciteşte pe Sir Richard Branson și cartea lui despre istoria sa de succes, specificând un aspect important şi anume, modul în care R. Branson își tratează angajații, readaptând formula „clientul are întotdeauna dreptate” în „angajatul are întotdeauna dreptate”. Sau Elon Musk despre care crede că „omul ăsta nu este de pe planeta noastră. Sau daca este de pe planeta noastră, el cu siguranţă nu s-a născut în timpul corect, pentru că felul în care gandeşte şi ceea ce deja a realizat este, pur şi simplu, nepământesc”.

La întrebarea dacă s-a gândit vreodată să renunțe la meseria pe care o face, a răspuns categoric „Nu”. Îi place ceea ce face și dorește să își construiască viitorul acasă, în Moldova, unde se simte cel mai bine.

Întâlnirea cu Ion Luca a fost una de zile mari, cu o relatare vie şi captivantă, cu multe sfaturi şi idei despre cum e să-ți deschizi o afacere de la zero, cum să inventezi etichete de vin, cum să-ţi croieşti timp pentru doi gemeni scumpi când eşti ocupat 24 de ore din 24 şi cum să-ţi scrii doctoratul, fiind mai mult în deplasări de serviciu decât acasă…

P.S. Ion Luca ne-a descoperit un mare adevăr: vinul este ceva mai mult decât un simplu produs.

IMG_0128

Ludmila Stoianov,
colaborator la Bibliotecii Târgu-Mureș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s