Arthur Conan DOYLE – celebru pentru personajul său Sherlock Holmes

1432069669-1432069669_goodreads_misc-1024x614Scriitorul britanic Arthur Conan Doyle s-a născut pe 22 mai 1859 la Edinburgh, în Scoția. A fost un romancier britanic ajuns celebru pentru al fi creat pe Sherlock Holmes, primul detectiv care apare într-o serie de romane poliţiste. La scoală avea marele talent în a spune povestiri, dorind încă de pe atunci să urmeze o carieră literară, iar prima povestire a publicat-o în Chambers’s Edinburgh Journal înainte să împlinească 20 de ani.

Cu toate acestea, în perioada 1876-1881, studiază medicina la Universitatea din Edinburgh, iar după terminarea studiilor s-a angajat ca doctor pe un vas care se îndrepta spre coasta Africii de Vest. Mai târziu își deschide un cabinet medical și, în 1885, obţine diploma de doctorat. Deoarece ducea lipsă de pacienţi şi de bani, continua să scrie, iar numele Arthur Conan Doyle devine auzit în lumea literară în 1887, odată cu apariţia operei Un studiu in roșu. Acesta este şi momentul în care s-a născut Sherlock Holmes, un erou inspirat de persoana lui Josef Bell, un fost profesor al său de la Universitate. Rudyard Kipling l-a felicitat pe Doyle pentru acest succes şi l-a întrebat: Oare e vorba de bătrânul meu prieten, Dr Joe?

837818Patru romane şi cincizeci şi şase de povestiri şi nuvele îl au ca personaj principal pe Sherlock Holmes: Semnul celor patru, culegerile Aventurile lui Sherlock Holmes şi Memoriile lui Sherlock Holmes, Câinele din Baskerville, Întoarcerea lui Sherlock Holmes, Valea fricii, Arhiva lui Sherlock Holmes ş. a. Arthur Conan Doyle este autorul a numeroase povestiri ştiinţifico-fantastice, romane istorice, piese de teatru, romane de dragoste şi poezii.

Scriitorul a murit la data de 7 iulie 1930 în urma unui atac de cord și a fost înmormântat în cimitirul bisericii din Minstead, în New Forest, Anglia. O statuie a fost ridicată în cinstea sa la Crowborough Cross în Crowborough, Anglia, unde Sir Arthur a trăit timp de 23 de ani.

0_street_views_-_picardy_place_sherlock_homes_001869O statuie a lui Sherlock Holmes poate fi văzută în Picardy Place, Edinburgh, Scoţia, aproape de casa unde s-a născut Conand Doyle.

Dincolo de popularitatea sa cinematografică (despre Sherlock Holmes s-au turnat mai mult de 200 de filme, ajungând în Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai ecranizat personaj din istoria umanităţii), după 1964 vânzările în întreaga lume ale povestirilor cu Sherlock Holmes ocupau un onorant loc doi, după Biblie, cea mai vândută carte a tuturor timpurilor.

Citate celebre de Arthur Conan Doyle

 • Simt nevoia să îmi stimulez intelectul. Iată şi motivul pentru care am ales profesia de detectiv.
 • Dintre toate fantomele, umbrele vechilor iubiri sunt cele mai dureroase.
 • Dintr-o picătură de apă, un logician trebuie să deducă posibilitatea existenței Oceanului Atlantic sau a Cascadei Niagara, fără să le fi văzut şi fără să fi auzit de nici una dintre ele.
 • Greşeala imensă – de a trage concluzii fără a avea informaţia necesară.
 • Mediocritatea nu cunoaşte nimic mai presus de ea însăşi, însă talentul recunoaşte instantaneu geniul.
 • Unde nu este groază, nu este nici imaginaţie.
 • Lumea este plină de lucruri evidente pe care nimeni, nicicum nu le observă.
 • Tentaţia de a forma teorii premature fără a avea date suficiente este un dezastru al profesiei noastre.
 • E uşor pentru cei care stau la soare să le predice celor rămaşi în umbră.
 • Nu te încrede în impresiile generale, dar concentrează-te asupra detaliilor.
 • Viaţa este infinit mai ciudată decât orice minte a omului ar fi putut inventa.
 • Dintre toate stafiile, cele ale persoanelor iubite de noi odată, sunt cele mai rele.
 • Lumea e plină de minunăţii mărunte, pe care însă prea puţini fac efortul de a le băga în seamă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s