Biblioteca – un organism în continuă creştere (Ranganathan)

 

ranganathan-biography-3-728
Shiyali Ramamrita  Ranganathan   (matematician și bibliotecar din India)

Cele cinci legi ale biblioteconomiei, elaborate acum 70 de ani de  Ranganathan,  rămân actuale şi se confirmă din plin și în zilele noastre.

  1. Cărţile sunt pentru cititori.

R. Ranganathan vorbeşte despre cărţi. Noi însă trebuie să ţinem cont că, în acest organism în creştere, cărţilor şi celor ce sunt legați de cărţi li s-au adăugat noi şi diverse tipuri de documente şi servicii. Şi doar atunci când vom citi cărţi, vom înţelege toate aceste lucruri. Poate importanța bibliotecilor publice este de neînțeles pentru unii oameni, deoarece trăim într-un secol al tehnologiei, când majoritatea informațiilor se află la un click distanță, dar bibliotecile publice au menirea lor, contribuind, în primul rând, la egalitatea de șansă a tinerilor. Or, atât la școală, cât și la facultate, tinerii au nevoie să studieze anumite opere literare pentru a-şi vorbi frumos limba, să cunoască istoria pentru a-și iubi neamul, să înveţe o limbă străină pentru a se promova cu succes… De-aceea colecţiile de bibliotecă trebuie neaparat utilizate şi valorificate, dar nu depozitate.  O carte citită măcar de un cititor, deja se consideră utilă și nu e scrisă în zădar.

Echipa Bibliotecii Târgu Mureş este foarte receptivă la tot cerinţele publicului  cititor. Structurarea fondului, crearea mai multor colecţii, organizarea permanentă a expozițiilor de carte nouă şi tematice, toate vin să satisfacă cât mai mult o necesitate a utilizatorului, evitând cazurile când cititorului nu i se face nici o ofertă.

Îngrijirea permanentă a rubricii Cartea săptămânii de pe blogul pentru copii Regatul Spiriduşilor e mereu la dispoziția micilor cititori: achizițiile noi, cărţi de colecţie, cărţi de povești şi poezii, enciclopedii şi cărţi istorice satisfac curiozitatea celor mai curioşi dintre ei. O cititoare înrăită a bibliotecii noastre de numai 10 ani mi-a recunoscut că biblioteca pentru ea este un remediu foarte pozitiv, iar cărțile sunt remediu pentru sufletul ei…

De-aceea, cărțile trebuie citite, altfel vor muri. Iar odată cu moartea lor, ne moare câte puţin şi sufletul …

  1. Fiecărei cărți – cititorul său

Cititor se numește cel care înțelege o carte. Sunt voci care răspândesc ideea că astăzi se citește mai puțin ca pe vremuri. Complet greșit, pentru că cititul dintotdeauna a fost o preocupare a unei anumite categorii de oameni. Niciodată cititul nu a fost pasiunea întregii lumi. Nici nu va fi. Fiecare autor de carte scrie conștient sau inconștient pentru o anumită categorie de cititori. În acest context,  zilele de informare şi expozițiile creative cu recomandări de carte, realizate pentru un anumit public la Biblioteca Târgu-Mureş sunt foarte binevenite în rândurile cititorilor. Astfel, la o activitate unde participă studenți ce fac studii în domeniul artelor, în bibliotecă se organizează o expoziţie de cărţi din acest domeniu, iar dacă la un eveniment participă mămici tinere, le recomandăm cărţi despre îngrijirea copilului, despre alimentaţia lui, etc. De Ziua cunoştinţelor se organizează neaparat o expoziţie de carte nouă, atât beletristică, cât și literatură didactică, pentru elevi și studenți.

Or, cea de-a treia lege a lui Ranganathan ne spune că fiecare cititor trebuie să plece din bibliotecă măcar cu un capăt de informaţie. Şi aici, în prim  plan, vin, desigur, abilităţile și profesionalismul bibliotecarului de a cerceta, de a căuta și de a pune la dispoziție utilizatorului informația, precum şi relaţia pe care este capabil s-o facă cu utilizatorul. Chiar dacă am avea toate resursele din lume, fără bibliotecari competenți, nu le putem pune în valoare. Ținem foarte mult la feedback-ul nostru. În acest sens, e foarte binevenit accesul liber la raft, unde cititorul, uşor ghidat de bibliotecar,  rămâne să navigheze într-o plăcere pe paginile cărţilor preferate. Cât despre existența Catalogului Electronic, unde se oglindește tot fondul de documente al BM, este o utilitate enormă, fără de care, astăzi, nu ne imaginăm activitatea. Astfel, fiecare carte din fondul bibliotecii poate fi identificată de către utilizator prin vizită direct la bibliotecă, cât şi online, accesând OPAC-ul (www.opac.hasdeu.md)

  1. Fiecărui cititor- cartea sa

Astăzi tehnica ne pune la dispoziție instrumentele cu care putem cunoaște şi evalua circulaţia fiecărui document în parte, dar şi succesul serviciilor furnizate de bibliotecar. Este unul din principiile expuse de  Ranganathan în următoarea sa lege încă în prima jumătate a sec. XX. Fiind publice, deschise pentru toţi, bibliotecile şi serviciile prestate utilizatorului trebuie să reflecte anume acest lucru. Noi, bibliotecarii nu muncim pentru toţi cititorii din lume, ci pentru cititorii noştri şi oricine ne trece pragul trebuie sa găsească cartea sau informația căutată. Menirea bibliotecarului este de  a afla necesităţile informationale ale utilizatorului, analizându-i prin intervievare sau observaţie interesele, hobby-urile, punctele vulnerabile, pentru ca în momentul oportun să venim cu o recomandare de carte.

  1. Salvează timpul cititorului

Economisirea timpului a devenit aproape un strigăt de ajutor în zilele noastre, chiar dacă nici nu ne imaginăm ce-am face cu timpul economisit pe diverse căi. Această lege atinge o valoare fundamentală a muncii bibliotecarului: timpul său la schimb cu timpul cititorului. Aşa că, în acest sector bibliotecarul trebuie să-şi afirme utilitatea. Din nou este vorba de intuiție, identificare corectă a necesităților utilizatorului, deschidere culturală, conexiuni şi abilităţi de căutător, etc. Pentru facilitarea şi eficientizarea serviciilor, la Biblioteca Târgu-Mureş iarăși se apelează la catalogul electronic, iar căutarea şi rezervarea cărţii poate fi făcută online. Fiecare cititor are acces la Internet, acces la calculatoare, tablete, la cărţi electronice şi e-Reader. Dacă mai devreme cititorul era acolo unde era biblioteca, astăzi biblioteca este acolo unde-i utilizatorul. În acest context Biblioteca Târgu-Mureş este prezentă pe mediile sociale și anume pe reţelele sociale: Facebook, Twitter, Google+, Flikr, Linkedin, Youtube și deține două bloguri: blogul informativ al Bibliotecii Târgu-Mureş şi blogul pentru copii Regatul spiriduşilor, prin intermediul cărora informăm cititorul nostru despre activitatea bibliotecii, despre serviciile și programele bibliotecii, precum și despre cărți care merită a fi citite.

  1. Biblioteca este un organism în creştere

Conform sloganului anului 2018 a IFLA „Transformarea bibliotecilor, transformarea societății” putem conchide necesitatea stringentă a dezvoltării în permanență a bibliotecii. Doar astfel se va transformă comunitatea și societatea, dar şi se va îmbunătăți viaţa oamenilor. Iar pentru aceasta trebuie ca biblioteca să activeze astfel, încât utilizatorul să aibă încredere în ea. Acest lucru, cu siguranţă, va stimula societatea de a face parteneriate de colaborare cu biblioteca.

Fiind un sistem deschis şi având menirea de a informa şi de a presta servicii comunităţii, Biblioteca Târgu Mureş, rămâne locul preferat de întâlnire a persoanelor cu aceleași interese. Or, o prezentare de carte într-o bibliotecă este mai la ea acasă decât într-o cafenea, de exemplu. Iar căutarea informației într-o enciclopedie  sau o revistă de specialitate este un proces anevoios și chiar învechit, dar atât de plăcut – mai ales pentru persoanele în etate.

Bibliotecă rămâne locul unde continuă sa se desfășoare evenimente culturale și literare, precum prezentarea unui volum, recitarea unor poezii, omagierea unui scriitor cunoscut sau lansarea unuia mai puţin cunoscut. Iar diversificarea colecţiilor, serviciile moderne  și programele noi, proiectele de ultimă oră, activităţile cultural -educaţionale la Biblioteca Târgu-Mureş şi recunostinţa manifestată de utilizatorii noştri, ne demonstrează încă o dată că o bibliotecă reprezintă nu doar o lume de cărți pline de praf cu multe file îngălbenite, dar un spaţiu modern, bine amenajat, cu mobilier nou și tehnică,  puse în slujba utilizatorului şi multe, multe cunoștințe.

Conform ultimului sondaj realizat la Biblioteca Târgu-Mureş, utilizatorii și-au dorit mai multe servicii noi, în special, servicii IT, pentru că atunci când vin la bibliotecă să găsească cât mai repede răspuns la orice întrebare! Mulți cititori își doresc să învețe și să exploreze aplicațiile de pe tablete, să formeze competențe digitale (cum să-și achite serviciile electronic, cum să-şi rezerveze online un bilet de avion, cum să creeze un document, profile pe rețele de socializare, cum să pregătească materiale promoționale, o prezentare etc). Aceste servicii sunt activ promovate la Biblioteca Târgu-Mureş  de colaboratorii noștri, bibliotecari bine pregătiți, instruiți, de un înalt profesionalism, mereu  în pas cu noile tehnologii informaţionale.

Serviciu modern Ora TV este un serviciu inițiat de Biblioteca Târgu-Mureş și este unul actual și foarte solicitat, unde copiii învață arta de a vorbi corect și arta oratorică, or, a ţine un discurs în fața publicului este deja  o necesitate a zilei de azi.

Astfel, biblioteca noastră a fost şi rămâne un loc perfect pentru întruniri literare și socializare între persoane cu aceleași interese, care mai preferă lumea fascinantă a cărților. Biblioteca este un organism în continuă creştere… Un organizm viu. Rămâne doar să-i ghicim vârsta…

În loc de concluzie, ce alt omagiu i-aş putea aduce lui S. R. Ranganathan decât să-i demonstrez că am încercat să învăţ lecţia pe care ne-a dat-o! Mă voi bucura în continuare de apelarea concetățenilor mei la bibliotecă şi voi fi mereu la dispoziţia lor, economisindu-le  timpul şi ajutându-i cu modestie să se pună în valoare…

Ludmila Stoianov,
Biblioteca Târgu-Mureş

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s