Cu dor de Gheorghe URSCHI

hqdefaultGheorghe Urschi,  supranumit regele umorului moldovenesc, s-a născut în satul Cotiujenii Mari,  raionul Șoldănești. După absolvirea cursurilor  de actorie la Școala de teatru „Boris Șciukin” din Moscova, a fost angajat ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău.   De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate a scris mai multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole. Mezinul, Vom trăi și vom vedea, Testamentul-1, Testamentul -2 , sunt doar câteva din piesele pe care Gheorghe Urschi le-a regizat și a jucat în ele, iar spectacolul Testamentul este un record pentru scena moldovenească  – se joacă de mai bine de 15 ani.

 A scris cărți, a realizat numeroase emisiuni și concerte, iar în 2008 a scos de sub tipar Scrieri alese  în 3 volume.  Primul volum conține nuvele și povestiri, al  doilea – piese de teatru și al treilea – scheciuri, monologuri și scenete de miniaturi, pe care le-a jucat în scenă alături de bunul său prieten, actorul Gheorghe Pârlea. A scris versuri pentru mai multe cântece și a compus câteva piese de muzică ușoară și romanțe.

Gheorghe Urschi este scenaristul şi regizorul a trei filme bine cunoscute şi îndrăgite de publicul spectator : Cine arvonește, acela plătește ; Văleu, văleu, nu turna!  și Fenta.

A devenit vestit și datorită emisiunii televizate Teatrul de miniaturi, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei în anii ’80 cu Maria Urschi și duetul Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Este membru al Uniunii Teatrale și Uniunii Scriitorilor din Moldova.

În 2008, Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii” iar în 2012 i s-a acordat titlul de „Artist al Poporului”  pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic.

Pe 18 ianuarie 2014, de ziua sa de naștere, Gheorghe Urschi a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Ludmila STOIANOV,
colaborator al Bibliotecii „Târgu-Mureș”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s