Pavel NASALCIUC, producătorul emisiunii ORA de RAS, la Biblioteca „Târgu-Mureș”

IMG_9116Elevii Liceului Teoretic Ion Creangă au participat la o nouă ședință  a Programului de orientare profesională pentru adolescenți Viitoarea mea carieră”.

A alege o meserie este o misiune grea pentru fiecare absolvent și, spre regret, mulţi dintre ei ajung să facă alegeri în funcție de cât de căutată e o meserie pe piață şi nu cât de mult i-ar plăcea s-o facă… Ar fi bine să găsim uşor job-ul dorit, în orașul dorit, job-ul care să ne rămână în suflet şi să se transforme într-o carieră, dar de la cine să cerem un sfat? Cum se construiește cu adevărat o carieră? La acestea şi alte întrebări, viitorii absolvenți primesc  răspunsuri de la invitaţii Programului Viitoarea mea carieră”, serviciu desfășurat la Biblioteca „Târgu-Mureș”. De data aceasta tinerii s-au întâlnit cu Pavel Nasalciuc, producător Jurnal TV, emisiunea Ora de Ras. Tânărul le-a povestit viitorilor absolvenţi despre primii pași pe care i-a făcut în meseria sa, dar și despre cum a ales televiziunea pentru a face o carieră în acest domeniu.

Pavel are 34 ani și s-a născut în satul Mălăieşti, r-nul Orhei. De când se ține minte i-a plăcut poezia și teatrul, iar tata, inginer-mecanic în sat, ținea cu tot dinadinsul să-l facă mecanizator, agricultor sau, măcar, militar… Încăpătânat în sensul bun al cuvântului, Pavel și-a apărat cu înverșunare alegerea și, absolvind școala, s-a înscris la Colegiul de Arte Elena Sârbu (astăzi Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”) din Soroca, facultatea Regie teatru și Arta actorului. A fost locul în care a înțeles că a făcut o alegere corectă și, tot acolo, a urcat pentru prima oară în scena, jucând primul său rol în spectacolul Transfer de personalitate de Dumitru Solomon.  Absolvind cu brio colegiul, s-a înscris la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău, facultatea Actor teatru și film. A studiat în clasa regizorului Sandu Grecu și, devenind actor cu acte în regulă, este angajat la Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”. După aproape patru ani petrecuți în scenă şi la facultate, Pavel Nasalcuic pleacă din teatru și se face manager într-o agenție de publicitate, apoi administrator în altă agenție, dar nu a fost să fie… S-a concediat și chiar a doua zi, printr-un fericit joc al sorții, a primit un telefon de la un prieten care l-a chemat să lucreze la Jurnal TV.

A fost angajat în calitate de editor de imagine la emisiunea Ora de ras. În anul 2011 devine co-producătorul, iar în 2012- producătorul acestei emisiuni.

Prezentându-și cartea de vizită și fiind un interlocutor de excepție, producătorul Orei de Ras a trezit curiozitatea viitorilor absolvenți, care, văzându-l o persoană sinceră și deschisă pentru orice temă, nu au ezitat să se arate foarte curioși, luându-l la întrebări.

Astfel, au aflat că ziua de muncă a unui producător TV începe la ora 7 dimineața și se termină târziu după 9-10 seara, iar la un subiect de 3 minute se muncește 3-4 zile… Cât despre calitățile pe care trebuie să le posede un producător, cele mai importante sunt creativitatea și perseverența, iar cel mai de nădejde susținător în tot ce face rămâne a fi soția…

Tot de la Pavel tinerii au aflat că scenariul, subiectele şi rubricile permanente  pentru fiecare emisiune sunt scrise de Constantin Cheianu, iar în noul sezon emisiunea Ora de Ras va apărea într-un nou format, conținând și subiecte pentru tânărul spectator…

De unde vine inspirația pentru a realiza un show de satiră politică? – Nimic mai simplu: scena politică din RM e o sursă permanentă de inspirație, ba chiar și amenințările la adresa realizatorilor devin teme de discuție în cadrul emisiunilor…

Planurile de viitor ale producătorului Pavel Nasalciuc sunt frumoase și îndrăznețe! Visează la un serial și la un show culinar de excepție pe piața  media din Moldova și este foarte mândru că a fost producătorul  și co-autorul emisiunii Rețeta lui Traian de la Jurnal TV.

Se va întoarce vreodată în scenă? Poate doar în cazul când i se va propune un rol în spectacolul după piesa Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal de Matei Vişniec… A fost o întâlnire de zile mari, caldă şi interactivă, plină de emoţii sincere şi dorinţă de a cunoaşte lucruri noi.

P.S.  S-a discutat și despre leafa unui producător TV… E numai bună pentru a-i permite să ducă un mod decent de viață. Iar dacă primește cumva o ofertă de lucru peste hotare… Pavel Nasalciuc se va mai gândi…

Ludmila Stoianov,
colaborator al Bibliotecii „Târgu-Mureș”

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s