Charles PERRAULT – părintele basmului

Charles_Perrault04390 de ani de la naşterea lui Charles Perrault

La 12 ianuarie 1628 se năştea Charles Perrault, poet francez, scriitor de proză și povestitor, membru de frunte al Academiei Franceze. Provenind dintr-o familie burgheză înstărită, a urmat cursuri la cele mai bune şcoli şi a studiat dreptul, iar timp de douăzeci de ani a îndeplinit diferite funcţii publice în subordinea lui Colbert, prim-ministrul la curtea lui Ludovic al XIV-lea. În 1671 a devenit membru al Academiei Franceze.

 

De-a lungul timpului a cochetat cu poezia, scriind versuri usoare și poezii de dragoste, dar a devenit celebru datorită poveştilor pentru copii. Scufiţa Roşie, Barbă Albastră, Frumoasa şi Bestia, Frumoasa Adormită, Tom Degeţel, Cenuşăreasa şi Motanul încălţat sunt doar câteva din poveştile care i-au adus faimă şi l-a facut îndragit de copiii din întreaga lume.

 

Micile capodopere literare au fost preluate din folclor şi repovestite într-un stil simplu şi firesc. Astfel, Charles Perrault a fost cel care a pus bazele unui nou gen literar: basmul. A scris iniţial aceste poveşti pentru educarea şi plăcerea copiilor săi, dar frumuseţea lor a bucurat generaţii de copii şi a influențat mai apoi lumea filmului şi a teatrului.

Despre multe dintre poveştile sale se crede că au fost scrise de Fraţii Grimm, însă aceştia doar au preluat ideile principale şi personajele şi au creat versiuni noi.

Autorul s-a stins din viaţă la Paris pe 16 mai 1703.

Aici puteți accesa lista de povești scrise de Charles Perrault existente în colecțiile Bibliotecii Târgu-Mureș!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s