Actorul Emilian CREȚU,
primul invitat în cadrul Programului „Viitoarea mea carieră”
La Biblioteca Târgu-Mureș s-a dat start Programului de orientare profesională „Viitoarea mea carieră”. Or, a face o carieră înseamnă a-ţi clădi viitorul aşa cum ţi-l dorești și este o misiune foarte importantă în viața fiecărui tânăr. Cum să alegem, ce decizii să luăm, ce meserie ni se potrivește? Absolvenții de mâine ai Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” și studenții Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM au găsit răspunsuri la aceste și la multe alte întrebări de la actorul Emilian Crețu, primul invitat din cadrul programului. Tânărul le-a vorbit cu lux de amănunte despre primii pași pe care i-a făcut în cariera sa de succes, dar și despre cum ar trebui fiecare dintre viitorii absolvenți să-și aleagă o profesie.
Emilian Crețu are 30 ani și s-a născut în satul Negureni, r-nul Telenești. Este actor, iar pentru cei care nu știu este și make-up artist / hair stilist la Jurnal TV, lector la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, expert în modă. Recunoaște că actoria este viața lui, s-a născut pentru această artă și o profesează cu mare plăcere. Este un tânăr foarte pozitiv, plin de energie și iubește viața mai mult decât orice pe lume. Îi plac provocările și-și trăiește la maxim fiece clipă, indiferent de probleme, indiferent de insuficiența banilor, a timpului…
Fiind un interlocutor de excepție, a trezit curiozitatea participanților la eveniment, provocându-i la discuții aprinse. Astfel, au aflat că Emilian se visa actor încă din copilărie:
„Primul rol din viața mea l-am jucat pe scena școlii, într-un spectacol regizat chiar de mine. Poate de aceea nu m-am îndoit nici pentru o clipă că la absolvire voi merge la Academia de Arte, să mă fac actor. Am pus pe mine cele mai bune haine pe care le aveam, am încălțat o pereche de ciupici de 30 de lei, am învățat o fabulă, un cântec, o poezie, și, în toată frumusețea mea, m-am prezentat la examen. Actorul Anatol Durbală, membru al comisiei, m-a admis după prima probă. Nu am mai ajuns să cânt, afirmând că „a mai văzut artiști, dar unu ca mine – nu”. Au urmat patru ani grei de muncă istovitoare, cu ore în afara programului, repetiții până după miezul nopții și o lipsă totală de bani. Îmi câștigam existența lucrând moderator la nunți, educator în taberele pentru copii, până aveam să descopăr arta machiajului, care mi-a devenit ulterior cea de-a doua meserie. Am studiat arta machiajului și a coafurii la renumitul stilist Nicolae Rusu. La absolvire am fost invitat să activez în calitate de stilist la postul Jurnal TV, unde, până în prezent, am grijă de coafura și make-up-ul prezentatorilor acestui post TV. Având în spate niște ani de teatru, am învățat poate cele mai importante lucruri în viața unui actor: să trăiesc fără aere de vedetă, să nu merg pe drumuri bătătorite, să nu folosesc rețete încercate… Sunt foarte mândru de nota dată de fostul meu profesor, cunoscutul actor Anatol Durbală, care, printre altele, a spus că sunt cea mai frumoasă realizare a dumnealui…”
Încă din facultate știa că va fi actor la Teatrul „Eugen Ionesco” și nu în altă parte… La casting (erau audiați de Petru Vutcărău, Ala Menșicov ș.a.) erau toți cu emoții, el am intrat al treilea și a zis: „Bună ziua, sunt Emilian Crețu, vreau să fiu actor la „Eugen Ionesco” și iubesc florile”. „Și cu asta i-am ucis!”, zice actorul. Petru Vutcărău a început să râdă isteric și bineînțeles că a trecut.
La întrebarea ce ar alege din toate meseriile pe care le face a spus: „actoria, pentru că de la ea au pornit toate și datorită ei sunt fericit. Scena este locul unde mă simt cel mai bine, aici îi aduc de fiecare dată un omagiu mamei mele și tot aici îmi dau întâlnire cu spectatorul.”
Cât despre Emilian Crețu, make-up artistul, actorul spune următoarele: „de mic copil îmi plăcea foarte mult să mă joc în părul mamei, să fac coafuri noi surorii mele, care mergea la grădiniță, fetițelor din mahala. Întotdeauna când vedeam o fată îmi imaginam cum aș putea s-o modelez, ce aș putea face ca să arate mai bine. Iar la facultatea de actorie mi-a picat tocmai la țanc cursul de machiaj teatral. Chiar îmi doream să mai fac și altceva… pentru că vă dați seama, din salariul unui actor se trăiește cam greu. Apoi am făcut cursuri de machiaj profesionist și astăzi îmbin plăcutul cu utilul!”
Nu au lipsit nici întrebările mai provocatoare. Domnișoarele de la USM, prezente la întâlnirea cu Emilian Crețu, l-au întrebat când are de gând să se însoare? Eu îmi iubesc mult familia, zicea actorul, mama, surorile, fratele, care, apropo, e călugăr pe Muntele Atos, nepoțica. Casa de la Negureni și familia sunt lucruri sfinte pentru mine, iar dacă e să vorbim despre soție și copii încă nu mă gândesc la asta. Vreau să am copii, însă e prea devreme. Mi-aș dori mai întâi o casă. Când o voi avea, atunci vor veni și copii, și tot. De ce toți consideră că dacă am 30 de ani sunt bătrân? Sau o domnișoară de 28 de ani se zice că-i trecută? Ba deloc! Omul trebuie să se căsătorească nu de dragul însuratului, ca nu cumva să mă vorbească lumea; nu de dragul mahalei, dar atunci când îi bate ceasul, când și-o dorește cu adevărat!
De ceva timp, actorul apare pe ecranele Jurnal TV în rolul Doamnei Dora, carismatica prezentatoare a emisiunii Dora Show. Este cunoscut și în lumea virtuală, pe rețelele de socializare, ca realizator și prezentator a emisiunii Da, sunt român, unde interpretează rolul Limbii Române pe patul de moarte…
Participanții la întâlnire l-au descusut bine pe actor…din start au fost mai timizi, dar, discutând cu el și înțelegând că este o persoană sinceră și deschisă pentru orice temă, nu au ezitat să se arate foarte curioși, luându-l la întrebări.
„Am încercat să am cu ei un dialog și să le dau și sfaturi. Am avut o discuție prietenească, or, anume aceste discuții te unesc ca și gând.”
Programul „Viitoarea mea carieră” este o inițiativă nouă lansată la Biblioteca Târgu- Mureș destinat viitoriilor absolvenți, care, în curând vor trebui să-și aleagă o meserie.
Ludmila Stoianov,
colaboratoare a Bibliotecii Târgu-Mureș
Bun început! Trebuie însă să găsiți și alte profesii care au reprezentanți atât de buni povestitori și vorbitori publici. Sarcină grea, dar pentru echipa Târgu Mureș, rezolvabilă – ne-au convins că au capacitate și dorință. Bravo!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumim! Avem cu ce ne mândri în țărișoara noastă, avem personalități demni de exemplu, care au ajuns prin talent, vocație și multă muncă să fie cei mai buni în meseria lor! 🙂
ApreciazăApreciază