Mihail SADOVEANU, un realist cu viziune romantică

CITATE CELEBRE

Без названияLa 5 noiembrie 1880, la Paşcani, judeţul Iaşi, s-a născut Mihail Sadoveanu. Scriitor, nuvelist, romancier, academician şi om politic român, era considerat unul dintre cei mai mari prozatori romani din toate timpurile, fiind numit de Geo Bogza „Ştefan cel Mare al literaturii româneşti”. Raportat la curentele literare, Mihail Sadoveanu a fost caracterizat de critici drept un realist cu viziune romantică şi un romantic care aduce detalii ca un realist. Studiile primare le-a făcut la Paşcani unde l-a avut ca dascăl pe Mihai Busuioc, cel pe care l-a descris în povestirea Domnu Trandafir, apoi a urmat gimnaziul din Fălticeni. Şi-a continuat pregătirea la Liceul Naţional din Iaşi şi la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. A început a scrie încă din liceu, colaborând cu schiţe şi versuri la Convorbiri literare, Pagini literare, Sămănătorul. A debutat în revista bucureşteană satirică Dracu în 1897 cu schiţa Domnişoara M din Fălticeni, semnându-se Mihai din Paşcani. Primul volumul Povestiri a fost apreciat de George Călinescu ca fiind un volum care cuprinde toate temele dezvoltate în romanele ulterioare.

Sadoveanu a fost pasionat de tot ceea ce l-a înconjurat, de la natura la folclor şi naţiune, până la istorie şi război. Lucru evident în numeroasele sale lucrări.

646x404S-a implicat în viaţa politică încă de tânăr, ocupând diferite posturi publice. În perioada instaurării regimului comunist, Mihail Sadoveanu sprijină noile autorităţi, trecând de la propria versiune de realism la doctrina comunistă a realismului socialist. Astfel, M. Sadoveanu primeşte cele mai înalte poziţii care au fost acordate vreodată unui scriitor român. Tot în această perioadă a fost ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor și din 1921, membru al Academiei Române.

În 1952 devine preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Academiei, cel care va modifică alfabetul limbii române. Se renunţă la litera Â, înlocuită de Î.

A avut unsprezece copii, dintre care trei fiice. Iar doi din ei, Profira şi Paul-Mihu au luat-o pe urmele tatălui, devenind scriitori.

Se stinge din viaţă pe 19 noiembrie 1961, la vârsta de 81 de ani.

Mihail Sadoveanu a lasat o operă monumentală concretizată în peste 100 de volume Printre operele de valoare se enumără: ȘoimiiNeamul Șoimăreștilor; Zodia cancerului sau vremea Duca-i Vodă; Viața lui Ștefan cel Mare; Frații Jderi ; Baltagul; Strada Lăpușneanu; BordeieniiHanu-Ancuței; Dureri înăbușite etc.

Citate celebre

 1. Sărmana făptură omenească! E capabilă de toate relele, dar în ea se găseşte şi comoara binelui.
 2. Dacă ar fi să regret că nu am venit mai devreme pe lume, aş face-o doar pentru că nu am apucat să-i cunosc pe cei doi români în care Dumnezeu a turnat har din belşug: autorul „Luceafărului”, Eminescu, şi pe cel al „Baladei pentru vioară”, Porumbescu.
 3. Mi-a plăcut întotdeuna să beau vinul împreună cu tovarăşi. Numai dragostea cere singurătate.
 4. Fericirea este în noi, niciodată în jurul nostru.
 5. Dacă prostia ar produce suferinţă, sunt oameni care ar trebui să umble urlând de durere.
 6. Patriotismul nu înseamnă ura împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic.
 7. Unii prieteni sunt umbre, nu apar decât când e soare.
 8. Iluzia şi visul sunt la temelia sufletului nostru.
 9. Cărţile ne sunt prieteni statornici… Ne sunt sfetnici şi nu ne contrazic. Cărţile care ne plac sunt şi urne pline de amintiri.
 10. Un prost găseşte totdeauna pe altul mai prost care să-l asculte cu gura căscată.
 11. Strategia e ştiinţa cea mai folositoare nu numai în război, ci şi în căsătorie.
 12. Scriitorii sunt cei mai ideali prieteni ai noştri.
 13. Ţara nu se serveşte cu declaraţii de dragoste, ci cu muncă cinstită şi, la nevoie, cu jertfe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s