Elena SÎRBU, președinta Platformei Femeilor Rome din Moldova la Biblioteca Târgu-Mureș

252835Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” pe data de 31 octombrie 2017, în incinta Bibliotecii Târgu-Mureș, au realizat cea de-a doua sesiune a proiectului „Caravana Etniilor din Moldova”, în cadrul căreia s-au întîlnit cu Elena Sîrbu, președinta Platformei Femeilor Rome din Moldova.

Astfel, pe parcursul a două ore, tinerii, în cadrul unui dialog interactiv și constructiv au reușit să afle tot mai multe lucruri despre etnia romă, care sunt problemele din interiorul comunității, dar și din cadrul societății întregi, care afectează reprezentanții acestui grup etnic.

Elena Sîrbu a relatat mai multe exemple din viața ei, când s-a ciocnit de o discriminare dură, neargumentată și inutilă societății noastre, începând cu studiile în școală, apoi universitate, apoi în cadrul serviciului pe care l-a deținut într-o suburbie a municipiului Chișinău.

Unul din cazurile cele mai cutremurătoare a fost atunci cînd Elena era angajată în funcția de educatoare la o grădiniță, iar peste un an, pe adresa administrației grădiniței a parvenit o petiție colectivă din partea unor părinți, care aveau copii  în grupa unde lucra Elena. În acea petiție părinții au solicitat ca Elena să nu mai fie educatoarea copiilor lor, argumentul principal fiind „cum poate o țigancă să ne educe copiii?”.

De altfel, a fost atins și subiectul cuvintelor „țigan” și „rom”. Elena Sîrbu a explicat că etnia lor se numește „romă”, așa se numesc ei între ei, iar cuvântul „țigan” provine din limba greacă și are o conotație extrem de negativă, iar atunci când cineva îi numește în acest mod, ei sunt deranjați.

În cadrul discuțiilor, tinerii au ajuns la concluzia că de fapt, fărădelegile nu au etnie, iar proverbul vechi „nu este pădure fără uscăciuni” își menține actualitatea în cadrul fiecărui popor sau grup etnic.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s