„Urmașii lui Ștefan” au dat start Caravanei Etniilor din Moldova la Biblioteca Târgu-Mureș

22555531_1410867322360654_1650664758046866649_oS-a dat startul Caravanei Etniilor din Moldova în incinta Bibliotecii Târgu-Mureș.

Caravana Etniilor din Moldova, proiect lansat de către Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” a început la data de 23 octombrie 2017. Proiectul a fost creat în cadrul Trainingului Internațional „Intercultural Bridge Builders”, și are menirea de a construi poduri culturale între diferite grupuri etnice. Acest proiect va întruni reprezentanți ai etniei rome, ucrainene, găgăuze și moldovenești și se va încheia la 20 noiembrie curent.  Astfel, invitatul primei întruniri a fost Elena Pahomova, jurnalistă și Președinta Comisiei pentru mass-media și comunicare din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lângă Președintele Republicii Moldova.
Astfel, doamna Pahomova a apărut în fața unui grup de peste 20 de tineri în calitate de reprezentant al minorității etnice ruse din Moldova. Formatul întrunirii a avut un caracter informal, în care invitatul a avut posibilitatea să expună istoria proprie de viață prin prisma apartenenței la o altă etnie și limbă. Protagonista întrunirii a menționat diferite probleme și avantaje ale acestui fapt, precum și a transmis tinerilor anumite mesaje.
22555698_1410867135694006_6860334606290593635_oÎn particular, Elena Pahomova a atras atenția tinerilor că cunoașterea multiplelor limbi este un avantaj, iar în țara noastră există forțe politice și civice care încearcă din răsputeri să demonstreze inversul, promovând astfel ura față de anumite limbi sau grupuri etnice în societate, ceea ce nu este caracteristic unei societăți democratice și unui stat de drept.
În urma discuțiilor, tinerii au conștientizat că diversitatea etnică este un avantaj iar minoritatea rusă și vorbitorii de limbă rusă nu sunt grupuri identice de oameni. Elena Pahomova a menționat că persoanele din minoritățile naționale trebuie tolerate corespunzător atunci când acestea nu dau dovadă de cunoașterea limbii române și invers. Asta, deși în țară nu există condiții suficiente pentru studierea limbii de stat, iar din 1 septembrie 2017, studierea limbii ruse poartă un caracter opțional.
Ii mulțumim Elenei Pahomova pentru discutii bune!
Untled

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s