Plecăciune Cărții și Bibliotecarului!

Astăzi este Ziua celor ce IUBESC CARTEA!

„Biblioteca este un fel de altar al cărţii, iar cartea este îngerul care vine să vadă dacă e primit la rugăciune sau nu”

Fănuş Neagu

Din anul 1995, la inițiativa UNESCO, se sărbătorește în întreaga lume, la 23 aprilie, “Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor”, având drept scop promovarea lecturii, publicării și a drepturilor de autor,  încurajarea și atragerea tinerilor spre bibliotecă, spre carte și lectură.

Deviza acestei sărbători mondiale este “Lectură pentru toți”.

În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, iar bărbații – cărți. Obiceiul de a oferi cărți a fost practicat după 1616, anul în care au murit Miguel de Cervantes  și William Shakespeare. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc omagii închinate cărții, autorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor și cititorilor. Sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura .

Iar începând cu anul 2010, la propunerea Asociaţiei Bibliotecarilor din Moldova, cinstind și apreciind aportul pe care l-au adus şi îl aduc biblioteca şi bibliotecarul la dezvoltarea culturii ţării noastre, printr-un Decret Prezidențial, s-a  stabilit că anual, la 23 aprilie, în Republica Moldova se va consemna sărbătoarea profesională – Ziua Bibliotecarului.

Declararea „Zilei Bibliotecarului” reprezintă un spor de prestigiu adus unei profesii de importanță deosebită pentru cultura națională. O zi a bibliotecarului este recunoașterea publică a valorii culturale și sociale a unei instituții care a contribuit fundamental la conturarea identității culturale și spirituale a poporului nostru.

Plecăciuni pentru toți cei care iubesc Cartea!

La mulț ani, dragi colegi! 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s