De ce TUNICA PORTOCALIE?

Lucreția Bârlădeanu, ambasadoarea IMG_5082culturii noastre la Paris, după cum o caractezizează Vladimir Beșleagă, a sosit tocmai din Franța pentru a se întâlni, cu mare drag, cu cititorii operei sale. Biblioteca Târgu-Mureș zilele acestea, la îndemnul cititorilor, a găzduit întâlnirea caldă între scriitoare și publicul drag de la Chișinău.

Această întâlnire a fost generată de lansarea a celei de-a XIV-a ediție a Programului de lectură Chișinăul citește 2017, care presupune promovarea și încurajarea lecturii, precum și orientarea chișinăuienilor spre valorile literare și artistice autohtone. Astfel, pentru adolescenți, a fost selectată spre lecturare cartea Tunica portocalie, autoare fiind Lucreția Bârlădeanu, poetă, prozatoare și eseistă a plaiului nostru natal.

Activitatea a început pe o notă lirică, Ioana Țurcanu, moderatoarea evenimentului, a surprins publicul cu un fragment din acea Tunică portocalie, îmbinat cu sunetul relaxant al valurilor mării, citând: „…unde la un moment a apărut EA, purta o tunică portocalie transparentă, prin care se întrezăreau formele frumos bronzate ale unui corp stil Rubens. Și nu era doar apetisant, ci și destul de grațios!…”

Apoi a fost prezentată scriitoarea Lucreția Bârlădeanu, ce însumează noblețea unei parizience și sponeitatea românească, ce o face extrem de intrigantă pentru cititor.

Ea scrie din perspectiva bărbaților și este de părerea, dacă un scriitor poate să vorbească despre sentimentele unei femei, de ce o scriitoare n-ar putea face același lucru cu trăirile unui bărbat? Autoarea ne relatează, căci a cunoscut bine modul de comportament al bărbaților, dar o notă în plus au adus-o cei doi fii ai săi.

De ce Tunica portocalie? A fost prima curiozitate a publicului. Titlul cărții, ne spune autoarea, nu este ales întâmplător. Culoarea portocalie este o culoare vibrantă, iar tunica este vestimentația ce simbolizează libertate și grație.

De ce nu este un roman Tunica portocalie, dar sunt mici povestioare? Sunt adepta povestirilor scurte, ne zice dna Bârlădeanu, deoarece sunt mai comode pentru lectură, iar timpul cărților voluminoase a trecut.

Au urmat multe întrebări, la care Lucreția Bârlădeană, a răspuns cu neosteneală  divină și a deschis multe secrete din viața ei, pe care cititorii le-au înghițit cu multă admirație.

Îi mulțumim din suflet scriitoarei Lucreția Bârlădeanu pentru tot ceea ce face și oferă publicului setos de creația dumneaei!

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s