1 aprilie – Ziua mondială a umorului

cdArQ1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua umorului sau a Păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Se întampla în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar odată cu trecerea la noul calendar, cel gregorian, Anul Nou era sarbatorit de atunci pe 1 ianuarie. Pâna a se obișnui cu noua dată oamenii continuau să-și trimită felicitari tot pe 1 aprilie. Aceștia erau numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua Nebunilor sau Ziua Păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, aceasta zi devenind un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului.

Vă propunem în continuare doar cinci nume de umoriști moldoveni pe care probabil că deja le cunoasteti și nu numai o data ați râs, auzindu-i sau citindu-le umorul remarcat. Vă îndemnăm să le recomandați prietenilor, asigurându-vă ca am putea adăuga încă mulți reprezentanți de seamă în această listă.

hqdefaultGheorghe Urschi, actor, regizor și umorist, supranumit Regele umorului din Republica Moldova. A scris mai multe cărți și piese de teatru, de-asemenea și piese pentru copii. A semnat scenariile și a regizat trei filme de comedie, iar în 2008 scoate de sub tipar „Scrieri alese în 3 volume”. Este cunoscut, în special, ca realizator de emisiuni umoristice, în care juca alături de actorul Gheorghe Pârlea, împreună fiind un reușit tandem de creație. Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și Uniunii Scriitorilor din Moldova.Pavel Bechet

Pavel Bechet, actor comic din Republica Moldova. A jucat în mai multe spectacole, unele alături de Gheorghe Urschi, dar s-a făcut remarcat în spectacole de autor. A semnat texte pentru cântece, monologuri umoristice, adunate în șase casete. A decedat la 8 iulie
2002. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

658x0_8baliciGheorghe Bâlici, poet, epigramist. Indrăgostit de epigramă și umor încă de pe băncile școlii, si-a publicat prima epigrama în gazeta de perete pe când avea 15 ani. Astăzi numele Bâlici e un renume în epigrama românească. Are în palmares și două volume de poeme, dar ramâne devotat epigramelor pline de umor. E deținătorul mai multor premii adunate la mai multe festivaluri de satiră și umor de pe ambele maluri ale Prutului. Este directorul Festivalului internațional de epigramă și fabulă „Donici – cuib de-nțelepciune”, care se desfășoară la Chișinău, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

thumb_26131_foto_bigEfim Tarlapan, scriitor, poet umorist și satiric. Epigramist. Autor de literatură satirică și cărți pentru copii. Autor a cinci antologii de umor românesc și universal. Efim Tarlapan a organizat primului Festival Național de Epigrame de la Chișinău. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România, a fost membru de onoare al Uniunii Epigramiștilor din România si laureat a peste 50 de festivaluri și concursuri de poezie satirico-umoristice din Moldova și România.

646x404Petru Cărare, poet, prozator și dramaturg. Debutează editorial cu volumul de poezii umoristice „Soare cu dinți”. A continuat cu „Parodii și epigrame”, „Versuri lirice și satirice”, făcându-se remarcat și în dramaturgie. A scris cinci comedii, iar cea întitulată „Străinul”, montată la Teatrul V. Alecsandri din Bălți, a fost jucată în scenă peste două sute de ori. Este autorul a mai multe plachete de versuri umoristice pentru copii.

Ludmila Stoianov,
colaborator al bibliotecii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s