Cea mai veche biserică de lemn din Moldova se află chiar la Chişinău

Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului este bijuterie religioasă, istorică, dar şi turistică a capitalei noastre. Aceasta  este cea mai veche şi cea mai înaltă biserică de lemn din ţară, care a fost ridicată încă în secolul XVII din stejarii codrilor Moldovei de la Călăraşi.


Bise­rica a fost cti­to­rită în 1642 de răzeşii din Hiri­şeni la mănăs­ti­rea Hâr­jauca. În 1821, mănăs­ti­rea şi-a stră­mu­tat vatra, iar bise­rica a fost trans­fe­rată pe teri­to­riul satu­lui Hiri­şeni, astăzi raio­nul Tele­neşti, unde a ser­vit locu­i­to­ri­lor până în anul 1928

93a0becda9560d43ad4f36e78ae6e3a2În anul 2010 biserica este adusă la Chişinău, dar inaugurarea acesteia a avut loc în 2011, perioadă în care a avut loc restaurarea lăcaşului sfânt după ce acesta a putrezit 12 ani fără acoperiş. Arhi­te­cţii au fost foarte atenţi la fap­tul ca aspec­tul bise­ri­cii să fie păstrat în con­for­mi­tate cu cel ini­ţial. Ast­fel, pe par­tea exte­ri­oară se pot vedea cu ochiul liber vechile bârne, păs­trând plă­cu­ţele cu nume­rele fixate pen­tru a se păs­tra ordi­nea lor la demon­tare şi la monta­rea pe locul nou, iar aco­perișul înalt ne duce ime­diat cu gân­dul la vechile bise­rici de lemn din Mol­dova medi­e­vală.


Din vechea structură de lemn a bisericii s-au păstrat aproape 85% din bârnele originale şi 70% din iconostas. La restaurarea lui s-a lucrat enorm, dar şi la o parte din icoane, unele dintre care au fost aduse de enoriaşi chiar în ziua sfinţirii. Toate icoanele și crucile sunt de o vechime impunătoare, ele datează din secolul XVIII.


Astăzi biserica întâmpină chişinăuienii, dar şi vizitatorii capitalei chiar la intrarea în oraş. Acest monument de istorie se află între Porţile Oraşului şi lacul din sectorul Botanica.

5 gânduri despre „Cea mai veche biserică de lemn din Moldova se află chiar la Chişinău

 1. Cea mai veche bisericuţă de lemn din Europa și desigur din Moldova (astăzi se află la Putna), este cea ctitorită de Dragoş-Vodă în anul 1346, și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică. Legenda spune că Dragoş-Vodă, coborându-se din Cuha, Maramureş, în părţile Bucovinei de astăzi, a înfiinţat Principatul Moldovei, unde, cu dragoste faţă de cele sfinte, a ridicat în anul 1346, în Volovăţ (Olovăţul de atunci) o bisericuţă de stejar, în care, după moartea lui, să fie şi înmormântat. După 122 de ani, acest scump odor este mutat de Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt la Putna, loc provizoriu de rugăciune şi închinare pentru călugări, până ce domnitorul avea să zidească o măreaţă biserică. Despre locul unde se afla acest sfânt locaş ne dovedeşte tabloul care se află la Mănăstirea Putna, care-l reprezintă pe Mitropolitul Teoctist, înconjurat de clerul său, întâmpinându-l pe ctitorul Mănăstirii Putna, la solemnul act al sfinţirii acesteia. În acest tablou este reprezentată şi Bisericuţa de Lemn a lui Dragoş Vodă, numită şi „Mica Mănăstire a Putnei“.
  Tot înaintea celei de la Chișinău, mai e și Biserica de lemn „Sf.Nicolae” este cea mai veche construcție a orașului Cernăuți. A fost ridicată de boierul Stroescu, starostele de Cernăuți, în anul 1607. Această biserică se numea odinioară „Biserica din Săliște” – centrul în care erau stabiliți băștinașii moldoveni ai târgului Cernăuți.
  Refăcută în 1748, a mai fost restaurată la 1779, 1885 și 1928. După 1940 a fost închisă, iar în 1993 a fost distrusă de un incendiu. A fost ulterior reconstruită

  Apreciază

   1. Cu plăcere, dar… nu ați făcut vreo precizare că e vorba de Basarabia, ci ați spus clar „Moldova”! Eu când mă gândesc la Moldova am în minte ori Moldova lui Ștefan cel Mare, ori Moldova din România. De fapt nici măcar Basarabia nu e corect spus, fiindcă din ea s-au rupt Hotin, Ismail și Cetatea Albă, iar Tighina are un statut incert, deci corect e să spuneți Republica Moldova.

    Apreciază

   2. Republica Moldova se folosește, de obicei, în acte oficiale. Iar noi nu suntem un site oficial, doar un blog al Bibliotecii „Târgu-Mureș” din Chișinău. Și dacă e scris Moldova, deci e vorba de țara noastră. Dacă era vorba despre cea mai veche biserică de peste Prut, la sigur scriam „din România” și nicidecum Moldova, deoarece Moldova nu vă reprezintă ca țară. Era bine să vă uitați pe ce blog e scris articolul, din ce țară. Mii de articole avem în mass-media unde nu este menționat „Republica” 🙂 Doar Moldova!!! Toate bune!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s